Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Personenverkeer onder controle in Ommelander Ziekenhuis Groningen

Personenverkeer onder controle in Ommelander Ziekenhuis Groningen

Het nieuwe Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) te Scheemda is het regionale ziekenhuis voor Noord- en Oost-Groningen. Het maakt zich sterk voor een gastvrije toegang, directe contacten en korte wachttijden. Met honderd medisch specialisten, ruim 1.300 medewerkers, moderne verpleegafdelingen en goed opgeleid personeel is het een ziekenhuis waar spoedeisende en alledaagse tweedelijns medisch specialistische zorg wordt aangeboden. Het uitgangspunt is zorg op maat bieden, dicht bij huis.

Ommelander Ziekenhuis Groningen
Gedeelte van het nieuwe OZG ziekenhuis in Scheemda.

Nadat eind 2015 werd gestart met de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Scheemda vond op 30 juni 2018 de verhuizing plaats van de twee oude ziekenhuizen naar de nieuwe locatie. Architectenbureau Leeuwenkamp was vanaf het begin betrokken bij de nieuwbouw. 

Belangrijk aspect voor OZG was het creëren van een goede ‘logistiek’, gestroomlijnde zonering van ruimtes in en rondom het ziekenhuis, zodat bezoekers, patiënten en personeel, waar nodig, gescheiden kunnen verblijven. Alles uit het oogpunt van de gebruiker. De heldere opdracht van OZG aan Leeuwenkamp was: zoek naar preferred suppliers, partijen die al in een heel vroeg stadium hun kennis en ervaring kunnen inbrengen, zodat producten en oplossingen helder en duidelijk in het bouwbestek zouden worden beschreven. Dit om later niet voor verrassingen te komen staan en er tijd is om te focussen op de details. Door eerder opgedane ervaringen bij andere projecten stelde Leeuwenkamp dormakaba voor als leverancier voor de toegangsoplossingen. Enerzijds vanwege de zich bewezen hebbende kwalitatieve, uniforme producten en oplossingen, anderzijds op grond van de inbreng van gedegen technisch inhoudelijke kennis door dormakaba.

Ommelander Ziekenhuis Groningen
Tochtwering door automatische schuifdeurensluis bij oogheelkunde.

Details
Zo kwam dormakaba vroeg aan tafel en kon worden meegedacht over goede en efficiënte oplossingen. Juist díe kennis zorgde voor de noodzakelijke, gewenste, kloppende details. Neem bijvoorbeeld de patiëntenkamers: vooraf waren reguliere deurdrangers bedacht, maar toepassing van inbouwdeurdrangers, waardoor de deur en kozijn mooi en strak blijven, leverde net dat extra aan design en comfortbeleving voor de patiënt op. 

Advisering over het flexibel kunnen wijzigen van zoneringen voorkomt later veel problemen en kosten. De bewegingen van patiënten, bezoekers en personeel zijn daardoor onder controle, nu en in de toekomst. Uiteindelijk is een groot aantal producten toegepast: inbouwdeurdrangers, vloerveren, solenoid en antipaniekdeursloten en vele schuif- en draaideurautomaten. 

Ommelander Ziekenhuis Groningen
Barrièrevrije toegang met automatische draaideuren van dormakaba.

Geen problemen
Omdat de bestekken en tekeningen perfect waren opgesteld, ontstonden in de uitvoering geen problemen. Het team van aanbieders zorgde voor een gezamenlijke prestatie: alle producten en oplossingen waren optimaal op elkaar afgestemd en uitgekristalliseerd. 

Aannemer Dura Vermeer kon ervan uitgaan dat alles klopte en had dus geen omkijken. Dormakaba is tot het einde van het project betrokken bij en verantwoordelijk gebleven voor de juiste uitvoering en toepassing van haar producten. Dat zorgde ervoor dat het bedrijf in een oplossingsmodus bleef staan. En nog steeds, want ook onderhoud en service behoort tot de oplossingen die dormakaba biedt. Volgens Leeuwenkamp zijn de verwachtingen volledig waargemaakt. Het bevestigt hen in hun manier van werken: maak gebruik van vertrouwde leveranciers met kennis op hun vakgebied en geef in een vroeg stadium verantwoordelijkheid. Het resulteert in goede projectorganisatie, foutenreductie en betrokken partners.  

Tekst | dormakaba/Chris Elbers  Beeld | Rob van Esch-Ruimtesinbeeld.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details