Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Plat contract voor complexe sloop

Plat contract voor complexe sloop

Bezoekers van Rijnstate, het ziekenhuis in Arnhem, kan het niet ontgaan: op het voorterrein van het ziekenhuiscomplex is de sloop gaande van de oude zusterflat. Imposante kranen zijn bezig om de vijftien bouwlagen tellende flat te ontmantelen. Een precisieklus, want de beschikbare ruimte is beperkt.

De zusterflat, met een bruto vloeroppervlak van 6.500 vierkante meter en een hoogte van 45 meter werd eind jaren vijftig gebouwd. De verouderde ‘toren’ bood de laatste jaren onderdak aan diverse staffuncties, maar past niet langer in het overkoepelende masterplan van het ziekenhuis. Na een uitgebreide selectieprocedure werd sloopbedrijf Heezen bv uit Eindhoven geselecteerd om de sloop ter hand te nemen.

sloop-zusterflat-rijnstate-foto-4-kopieren

Eén van de complicerende factoren: de oprit naar de parkeergarage loopt vlak langs het te slopen pand. (Beeld: Uitgeverij Gelderland)

 

Japanse sloopmethode

Heezen heeft veel ervaring met sloopwerkzaamheden in zorgomgevingen. Harm Schraven, Technisch Adviseur Projecten bij het bedrijf legt uit wat deze sloop zo complex maakt. “We hebben hier beperkte ruimte. Bovendien ligt het object zeer dicht tegen de toegangsweg naar de parkeergarage. Reden dat we de vijf bovenste lagen van het gebouw ‘afpellen’ volgens de Japanse sloopmethode, waarbij een kraan op de bovenste verdieping staat en zich als het ware laag voor laag naar beneden ‘vreet’. Pas vanaf bouwlaag 10 kunnen we slopen met een kraan die naast het gebouw en vanaf het maaiveld de sloop verder oppakt. We zijn in september 2019 begonnen met de ontmanteling van het gebouw. Die ontmanteling moest zorgvuldig plaatsvinden, want we wilden zoveel mogelijk materialen aanbieden voor hergebruik. Zo is een deel van de gevelbeplating gebruikt in een ander project en wordt het puin deels verwerkt als onderlaag voor de nieuwe parkeerplaatsen van het ziekenhuis. Ook de ontmantelde veiligheidstrappen krijgen een nieuwe bestemming binnen Rijnstate.”

sloop-zusterflat-rijnstate-foto-2-kopieren

De zusterflat telt vijftien bouwlagen, is 45 meter hoog en heeft een bvo van 6.500 vierkante meter.
(Beeld: Heezen bv)

 

Uitvraag

Veiligheid, planning, behoud van parkeervoorzieningen, circulariteit en duurzaamheid waren voor het ziekenhuis belangrijke kaders bij de sloop van de zusterflat. Programmadirecteur Willem Jan Hanegraaf legt uit: “We zochten een bedrijf met ervaring in de zorg. Je werkt hier in een ziekenhuisomgeving, gelegen in een woonwijk. Hoe om te gaan met geluidsoverlast, stof en trilling zijn onderdelen die uitgebreid zijn beschreven in de uitvraag.” Bij de zoektocht naar een goede partner spreekt het voor zich dat deze partner beschikt over de juiste expertise en certificering, maar er is meer. Hanegraaf: “Samen met adviseur AltaVilla is een long- en shortlist opgesteld van de potentiële sloopaannemers. We hebben alle partijen uitgenodigd en onze visie op de sloop kenbaar gemaakt. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Heezen. Wederzijds vertrouwen speelt een belangrijke rol bij de samenwerking. Wij selecteren op kwaliteit en niet op prijs. De partner is misschien op papier niet de laagste inschrijver, maar als het totale traject goed wordt doorlopen, dan ben je uiteindelijk aan het eind van de rit goedkoper uit, zo leert de ervaring. We hebben tweewekelijks overleg over de voortgang. Je hebt allebei belang bij een goed verloop. Als je begrip hebt voor elkaars positie, dan kom je er altijd uit.”

Ook Schraven is content met de manier van aanbesteden en het vervolg. “Rijnstate had meerdere partijen die zich hadden aangemeld uitgenodigd voor een presentatie. Zo’n presentatie zorgt voor maximale transparantie. Je weet exact wat er wordt verwacht. De opdracht was heel helder en zo kun je heel gericht komen met een Plan van Aanpak. Zo kom je uiteindelijk bij een heel plat contract voor een complexe sloop.”

sloop-zusterflat-rijnstate-foto-3-kopieren

Medewerkers van Heezen bv weten heel goed: veiligheid gaat voor tijd. (foto: Uitgeverij Gelderland)

 

Vervolg

Beide partijen zijn overeengekomen dat het gehele gebouw in april ontmanteld moet zijn. Ook de materialen dienen dan afgevoerd te zijn. De open gevallen plek wordt in eerste instantie ingericht als parkeervoorziening, maar zal op termijn mogelijk een andere bestemming krijgen, passend in het totale masterplan van het ziekenhuis.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details