Botec
02:26
17-10-2018

Polyvalent ingenieursbureau al 25 jaar actief in de zorg

Het Wommelgemse ingenieursbureau Botec viert dit jaar zijn 25ste verjaardag. Gedurende de afgelopen kwarteeuw zette het een stevig palmares neer. Vooral in de zorgsector, maar ook daarbuiten.

“We zijn gespecialiseerd in de technische invulling van gebouwen”, vertelt afgevaardigd bestuurder en master in de wetenschappen Ilse Cromheeke. Zij leidt het bureau samen met haar man, ingenieur bouwkunde én elektromechanica Edwin Segers. Die had al heel wat ervaring opgedaan als hoofd van de technische dienst van het Antwerpse Middelheimziekenhuis, toen hij in 1993 begon te werken als zelfstandig raadgevend ingenieur. “Aanvankelijk in bijberoep, maar nog datzelfde jaar richtte hij Botec op en maakte hij er zijn hoofdberoep van. Ik stapte mee in, aanvankelijk voor de (kwaliteits)controle van de bijzondere bestekken en ramingen, de facturatie en de boekhouding. Vandaag sta ik in voor het personeelsbeleid, de dagelijkse leiding en het algemeen en financieel management.” Botec is intussen uitgegroeid tot een team van vijftien mensen: ingenieurs, ontwerpers, CAD-tekenaars, technische en administratieve medewerkers.

Als expert met ruime ervaring in de zorgsector wordt Botec ingeschakeld bij nieuwbouw- en renovatieprojecten voor zowel assistentiewoningen, woonzorgcentra voor bejaarden of andersvaliden en in ziekenhuizen. “In ziekenhuizen geldt een bijzondere aandacht voor de zeer technische diensten zoals hartzorg, intensieve zorgen, operatiekwartieren, medische beeldvorming en observatie-, specifieke behandelings- en onderzoeksafdelingen. Weinig studiebureaus waren en zijn in die sector gespecialiseerd. Het was een gat in de markt.” Ook andere nutsgebouwen (scholen, kinder- en jeugdaccommodaties, kantoren, industrie, …) en collectieve woningbouw behoren tot de opdrachten.

Botec
In Geel zorgde Botec mee voor de realisatie van de Campus OLV van het Zusterhof met 51 zorgflats, 46 assistentiewoningen, 15 eenheden in een dagverzorgingscentrum en vijf plaatsen voor kortverblijf.

Intensieve samenwerking
Botec tekent zijn ontwerpen altijd uit in nauwe samenspraak met zijn opdrachtgevers. “En met heel ons ontwerpteam”, onderstreept Ilse Cromheeke. “We maken er een erezaak van dat de installateurs altijd beschikken over een technisch dossier waarin de kwaliteit en duurzaamheid van de technische installaties onwrikbaar zijn beschreven, zodat de bewoners, patiënten en andere gebruikers in een comfortabele en veilige omgeving kunnen verblijven en de medewerkers zich kunnen focussen op hun zorg- of kerntaken.”

De onderneming ontwerpt en coördineert de uitvoering van alle technische uitrustingen in gebouwen. Dat zijn onder meer sanitaire installaties, elektrotechnische uitrusting, verwarming en verluchting, brandbestrijding, transportsystemen, keukenuitrustingen, buitenverlichting, verdeelnetten van medische en industriële gassen, speciale medische technieken en vaste medische uitrusting. “De focus ligt daarbij altijd op het rationeel gebruik van energie, water en grondstoffen. Parallel hiermee streven we naar zo laag mogelijke onderhouds- en beheerkosten. We bedenken deze installaties met heel ons team, conform de bestaande en constant veranderende wetgeving, zoals ze het best passen in de specifieke toepassing. Deze aanpak versterkt de individuele betrokkenheid van al onze deskundige medewerkers bij elk project.”

Botec
Technische installaties op het dak van AZ Sint-Maarten in Mechelen.

Uitbreiding activiteiten
Botec werkt in heel Vlaanderen en Brussel en voert er de laatste tijd veel opdrachten uit in de scholenbouw, maar ook nieuwbouwprojecten op zorgcampus Sint-Rafaël – met onder meer een warmtekoudeopslag in de bodem – en op onderwijscampus Kristus-Koning in Brecht liggen klaar voor aanbesteding, net als een woonzorgcentrum met 85 kamers, 20 zorgflats en een ondergrondse parking in Gent. “Door de uitbreiding van onze activiteiten zijn we op zoek naar gemotiveerde medewerkers die hun bekwaamheden willen ontplooien zonder beperking.”

Palmares
In de loop der jaren werkte Botec mee aan talrijke grote en kleine bouwprojecten in de zorgsector. Je kon medewerkers van Botec aan het werk zien op onder meer de bouwplaats van AZ Sint-Maarten in Mechelen, het grootste recente nieuwe ziekenhuis in Vlaanderen. Botec vertegenwoordigde er Ingenium bij de werfopvolging. “We gebruikten er onze knowhow van Revit bij de controle van de uitvoeringsplannen. Dit ziekenhuis wordt één groot BIM-bouwlabo genoemd.”    


Botec

Hof ter Schelde op de Antwerpse ‘Linkeroever’ is een nieuwbouw polikliniek, woonzorgcentrum en nursing house met een grondbuiscollector (foto) van 50.000 m³/u, waardoor op basis van zonnestudie en warmtelastsimulaties alle actieve koeling wordt vermeden in de residentenzones en publieke ruimten. Eerder werkte Botec ook mee aan De Spoele, een woonzorgcentrum met 128 bedden in Sint-Niklaas. “Hier hebben we voor het eerst een grondbuiscollector gebruikt om temperaturen van meer dan 28°C in residentenzones en publieke ruimten tot nul te beperken.”


Botec nv
Sportstraat 42-44
2160 Wommelgem

T: +32 33 54 36 18
E: info@botec.be
W: www.botec.be

Tekst: Koen Mortelmans   Beeld: Botec
Uitgelichte afbeelding: 
In woonzorgcentrum Sint-Barbara in Herselt werkte Botec mee aan de verbouwing van de afdeling dementerenden en de uitbreiding met een nieuwbouw. (Beeld: Yoni De Mulder)

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

Digitale WoonassistentUitbreiding verkoopteam