Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Praktisch, maar vooral heel trendy en sfeervol. Zijde bloemen en kunstplanten
Fiori Project zit vaak al in een vroegtijdig stadium samen met een architect, projectontwikkelaar en gebruiker om gezamenlijk tot een passend (groen)ontwerp te komen.

Praktisch, maar vooral heel trendy en sfeervol. Zijde bloemen en kunstplanten

Planten zijn trendy. Groen geeft sfeer aan een ruimte. In een zorgomgeving bevordert groen bovendien het welzijn van cliënten, medewerkers en bezoekers. Wel gelden er vaak aanvullende eisen met betrekking tot veiligheid. Daarom wordt steeds vaker gekozen voor zijde bloemen en kunstplanten, en die zijn tegenwoordig niet meer van echt groen te onderscheiden. “Het is behalve trendy en sfeervol ook nog eens een veel duurzamere keuze”, zegt Danique Willemstein van Fiori Project, specialist in groen op maat.

Fiori Project is in ruim veertig uitgegroeid tot een specialist in handgemaakte groenobjecten voor de horeca, kantoren en zorgsector.

Fiori Project is ruim veertig jaar geleden begonnen als bloemenwinkel in de Tilburgse regio en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een specialist in handgemaakte groenobjecten voor de horeca, kantoren en zorgsector. “We zijn gespecialiseerd in projectmatig groen met een sterke focus op kunstbloemen en -planten”, zegt Willemstein, die sinds 1 januari mede-eigenaar is van Fiori Project. “Onze dienstverlening gaat van een advies en een ontwerp op maat tot aan de productie en realisatie. En met een stukje service en onderhoud zorgen we ervoor dat de groenobjecten ook netjes en fris blijven.”

De mogelijkheden met kunstbloemen zijn eindeloos.

Veilig

De laatste jaren is er in de zorgsector steeds meer aandacht voor het creëren van een warme en huiselijke sfeer, merkt ze. “Een plantenwand, een kleurrijk bloemstuk of een prachtige bloesemboom maken het interieur echt af. Vooral in de zorg is het belangrijk dat er gewerkt wordt met gebruiksvriendelijke en veilige materialen, zonder scherpe kanten, die bovendien tegen een stootje kunnen. Ze moeten bijvoorbeeld een ‘aanvaring’ met een rollator met gemak kunnen weerstaan. In het ontwerp is dus volop aandacht voor een zorgvuldige selectie van materialen en vormen.” 

Herkenningspunt

Op moment van schrijven is Fiori Project bezig met de aankleding van Laarstede, een fonkelnieuw woonzorggebouw in Tilburg met zeven verdiepingen. “Die grote hoogte schrikt sommige bewoners af”, weet Willemstein. “We hebben meegedacht om het doorzicht door de verdiepingshoge ramen op een natuurlijke manier te limiteren. Dat heeft geleid tot verschillende oplossingen met kunstplanten en -bloemen. Op de dementieafdeling wisselen de bloemen mee met het seizoen als een soort van herkenningspunt voor bewoners. Het mooie van kunstplanten is dat ze geschikt zijn voor elke ruimte, onderhoudsvrij zijn en niet verkleuren. En mensen met allergieën ondervinden geen klachten van de decoratie.”

Danique Willemstein is sinds 1 januari mede-eigenaar van Fiori Project.

Functioneel

Groen is dus niet alleen sfeervol, maar ook heel functioneel. “Met verplaatsbare dividerbakken maak je een flexibele ruimte-indeling mogelijk en door middel van lage bakken op de grond en/of hangend aan een plafond is het mogelijk om een bepaalde routing te creëren”, zo geeft Willemstein enkele voorbeelden. “De mogelijkheden zijn eindeloos met kunstbloemen. Hangende bloemen of planten geven ook heel duidelijk een ‘stopmoment’ aan, bijvoorbeeld bij een glazen balustrade. En met mos- of groenpanelen voorzien van geluiddempend materiaal kunnen we heel efficiënt de akoestiek verbeteren. Met dergelijke panelen kun je grotere ruimtes ook kleiner en meer geborgen laten lijken.”

De laatste jaren is er in de zorgsector steeds meer aandacht voor het creëren van een warme en huiselijke sfeer.

Leasen kan ook

Fiori Project zit vaak al in een vroegtijdig stadium samen met een architect, projectontwikkelaar en gebruiker om gezamenlijk tot een passend (groen)ontwerp te komen. “In de zorg is voldoende bewegingsruimte heel belangrijk. Er worden eisen gesteld aan de doorloop. Hoe eerder we betrokken worden, hoe meer doordacht we groen in het ontwerp kunnen integreren, zodat medewerkers geen hinder ondervinden van de elementen die wij neerzetten. Daarnaast denken we uiteraard graag mee in de kosten. We proberen zoveel mogelijk te doen met de beperkte middelen die voorhanden zijn. Een leaseovereenkomst biedt vaak dé oplossing. Het produceren, variëren, leveren en onderhouden van de groendecoratie zijn bij de maandlasten inbegrepen.”

Duurzaam

Een belangrijk kenmerk van kunstbloemen tot slot is de lange levensduur. Willemstein: “In een recent artikel in het Financieele Dagblad werd de vergelijking gemaakt met verse bloemen. Als je ziet welke reis verse bloemen doormaken voordat ze in de winkel belanden, dan is die foot­print bijna niet meer in te halen. Van kunstbloemen daarentegen kun je jarenlang genieten en je kunt blijven wisselen. Met recht een duurzame keuze dus. Nieuwsgierig geworden? Neem dan vooral contact met ons op. Want met ons uitgesproken groen weten we in elke ruimte een trendy en sfeervolle beleving te creëren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details