Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Prinses Beatrix opent Veilige Veste in Capelle aan de IJssel
Foto: Scagliola Brakkee

Prinses Beatrix opent Veilige Veste in Capelle aan de IJssel

In de Veilige Veste kunnen slachtoffers van geweld en uitbuiting veilig wonen. In samenwerking met KAW uit Rotterdam en Dura Vermeer is in tien maanden een verouderd, leegstaand kantoorgebouw getransformeerd tot een aantrekkelijk en duurzaam gebouw. Een blikbanger die zowel overdag als ’s avonds de levendigheid in het gebied heeft teruggebracht. Het gebouw heeft een fraaie gevel, die doet denken aan een diamant, waarin de krachtige boodschap zichtbaar wordt. De bewoners worden hier niet weggestopt, maar kunnen in de Veilige Veste op een zichtbare plek veilig wonen. Prinses Beatrix is al langer betrokken bij Stichting Fier en bezocht in 2015 de locaties van Fier in Leeuwarden en Rotterdam.

Foto: Frank Hanswijk

Stralen als een diamant

In de Veilige Veste komt alle hulp die Stichting Fier biedt samen. Alles is gericht om de slachtoffers een nieuwe toekomst te geven. KAW heeft deze gedachte in het ontwerp van het gebouw meegenomen: de vrouwen weer laten stralen als een diamant. Dit komt naar voren op de gevel in een ruitvormig patroon. Het mooie gebouw geldt als boodschap van de kwetsbare bewoners: wij hoeven ons niet langer te verstoppen.

Duurzame transformatie

De meest duurzame manier van bouwen is niet bouwen. Door gebouwen opnieuw te bestemmen, zetten we energie die eerder al bij de bouw en productie van stenen en beton is verbruikt in. Bij de Veilige Veste is zo weinig mogelijk materiaal weggehaald. Alleen essentiële delen zijn toegevoegd. Door het gebouw rondom te isoleren heeft het aanzienlijk minder energie nodig. Op het dak liggen zonnepanelen en het gebouw is aangesloten op het warmtenet. Op het gebouw is een extra verdieping geplaatst, die optisch wegvalt door de nieuwe gevel die ervoor is geplaatst.

Foto: Gerard van Beek

Hedy d’Ancona-prijs

De noodzaak van deze Veilige Veste in de Randstad is enorm, er staan voortdurend vrouwen op de wachtlijst. In 2014 heeft Stichting Fier met KAW de eerste Veilige Veste in Leeuwarden gerealiseerd binnen de filosofie van Fier, te weten: de slachtoffers niet verstoppen in vrouwenhuizen, maar juist maximaal zichtbaar maken met hele mooie panden. Dat ontwerp won toen de prestigieuze Hedy-d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur.

Toegevoegde waarde voor de hele regio

Fier brengt waardevolle kennis en expertise mee de regio in. Daarnaast is de komst van Fier ook van grote meerwaarde voor de plek, omdat het zorgt voor meer levendigheid en een gebouw als landmark met uitstraling. Van een gebouw dat niet meer in gebruik is heeft Capelle aan den IJssel er een functioneel gebouw bij, waar mensen letterlijk een nieuw leven krijgen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details