Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Project Ruijsstraat’  biedt ruimte voor individuele wensen en behoeften

‘Project Ruijsstraat’ biedt ruimte voor individuele wensen en behoeften

De Zorggroep realiseerde onlangs zes nieuwe groepswoningen aan de Ruijsstraat in Blerick: vier woningen voor dementerenden en twee woningen voor cliënten met een somatisch ziektebeeld. Met name de indeling van de woningen is uniek en vernieuwend: hiermee wil De Zorggroep zoveel mogelijk aansluiten bij de wensen en behoeften van de bewoners.

In het voorjaar van 2013 ontstond het plan om op de plaats van het oude verzorgingshuis Onder de Wieën in Blerick, zes groepswoningen te bouwen met ruimte voor elk acht cliënten. De bedoeling was om deze woningen te reserveren voor bewoners van het nabijgelegen Verpleeghuis Blerick, dat binnenkort wordt verbouwd. In totaal komen 48 van de 64 verpleeghuisbewoners naar de Ruijsstraat. Daarom is een deel van de woningen multifunctioneel gebouwd, zodat deze zowel geschikt zijn voor mensen met een PG-indicatie als voor mensen met somatische klachten.

Individuele behoeften
Martijn Diederen, projectleider Bouw en Huisvesting van De Zorggroep, geeft aan dat Piet Laumans, projectarchitect van 2.0 Architecten, met een vernieuwend ontwerp kwam. “De meeste PG-groepswoningen van De Zorggroep bestaan uit een grote woonkamer en acht zit-slaapkamers.
Vaak worden ruimtes met een centrale functie in het midden gesitueerd, zodat dementerenden een rondje kunnen lopen. Bij de woningen aan de Ruijsstraat zijn de woonkamers opgedeeld in drie kleinere belevingsruimtes, om ruimte te bieden aan de individuele wensen en behoeften van dementerenden.”
Eric Schellevis van 2.0 Architecten licht toe dat er eigenlijk drie groepen dementerenden zijn. Hij noemt de ‘zenners’ die in zichzelf zijn gekeerd en rust willen, de dwalers/dolers die rondlopen en de roepers die volume produceren. “Als je die groepen bij elkaar zet, gaat dat niet goed samen. Ze zoeken alle drie hun eigen energieniveau. Daarom hebben we de gemeenschappelijke ruimten uit elkaar getrokken, zodat er ruimte is voor ieders wensen en behoeften.”

Buiten gebaande paden
Schellevis vertelt dat 80 procent van de omzet van het architectenbureau afkomstig is uit de gezondheidszorg. “Daarom proberen wij mee te gaan met innovaties. Ook in dit project treden we buiten de gebaande paden. De indeling is geïnspireerd op een project in België en is heel anders dan we in Nederland gewend zijn.” Hij verwacht dan ook veel interesse voor het concept. “In Groesbeek staat een woning met een soortgelijke indeling. Hier worden 30 procent minder medicijnen gebruikt, doordat je het gedrag van bewoners minder hoeft te reguleren.”
De keuken vormt het hart van de groepswoning, geeft Diederen aan. “Rondom de centrale keuken liggen vier belevingsruimtes, waaronder de tv-kamer, de zitkamer, de eetkamer en de garderobe. Aan iedere belevingsruimte grenzen twee zit-slaapkamers, waardoor sprake is van optimale beleving, herkenning en toezicht. Per groepswoning hebben de cliënten een eigen zit-slaapkamer van 18 m2 en per twee cliënten is er een badkamer. Daarnaast is er vanuit alle groepswoningen toegang tot de tuin.”

Herkenbaarheid
Bij de inrichting van de woningen is ingezet op herkenbaarheid. De deuren hebben bijvoorbeeld witte plinten, zodat ze herkenbaar zijn als een gat in de muur, en de vloer is aan de zijkant donkerder.
“Daarnaast is gekozen voor meubilair dat de sfeer van vroeger ademt en aansluit bij de wensen van de dementerenden”, zegt projectleider Leon van Oijen van De Zorggroep. “Bewoners kunnen verder zoveel mogelijk hun eigen inrichting bepalen en het op die manier gezellig en vertrouwd maken.”

Eenvoud
Aan de buitenzijde hebben de groepswoningen allemaal hun eigen kleur. Ook zijn er verschillende stenen gebruikt, om variatie aan te brengen. In het ontwerp en de installaties is gezocht naar eenvoud; voor de bewoners en voor de medewerkers. “We willen dat de groepswoningen de uitstraling hebben van een normale woning. Maar het belangrijkste is dat deze groepswoningen nieuwe stijl meer ruimte bieden voor individuele wensen”, besluit Van Oijen.

Tekst: Ank van Lier
Foto’s: Dick Holthuis

FEITEN EN CIJFERS

PROJECT Ruijsstraat Blerick
Opdrachtgever De Zorggroep, Venlo
Zorgverlener De Zorggroep, Venlo
Bouwmanagement De Zorggroep, Venlo
Architect 2.0 Architecten, Venlo
Vast interieur Hermkes interieur,Horst
Los meubilair Vervoort Meubelen, Goirle
Vloer Forbo, Krommenie
Bouwtijd juni 2014 – februari 2015
Totale oppervlakte gebouw 2.886 m2 bvo
Capaciteit
• Totaal 48 plaatsen (32 pg-patiënten + 16 somatische patiënten)
• 6 groepswoningen
Totale bouwkosten:
• 4.200.000 euro inclusief btw
Per groepswoning 4 belevingsruimtes:
Tv-kamer, zitkamer, eetkamer, keuken

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details