Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Radboudumc en consortium zijn trots op nieuw hoofdgebouw op zorgcampus Nijmegen
Oplevering van het hoofdgebouw aan Radboudumc.

Radboudumc en consortium zijn trots op nieuw hoofdgebouw op zorgcampus Nijmegen

Nieuwbouw Radboudumc is opgeleverd!

Bestuursvoorzitter Bertine Lahuis van het Radboudumc nam op 5 april de sleutel van het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc in Nijmegen, gebouw A, officieel in ontvangst uit handen van Erwin Kersten, vertegenwoordiger van bouwconsortium FourCare. De bouw, van aanbesteding tot sleuteloverhandiging, heeft ongeveer 5 jaar in beslag genomen. Vanaf nu wordt het gebouw verder ingericht voor ingebruikname in juli. In 2017 werd gestart met de aanbesteding van de nieuwbouw, die deel uitmaakt van een groter plan voor de nieuwe campus waarin zorg, onderwijs en onderzoek duidelijker met elkaar verbonden zijn.

In de nieuwbouw spelen licht, lucht, ruimte, uitzicht en een groene omgeving een belangrijke rol, want in een prettige en ‘healing environment’ herstellen patiënten sneller.

Bertine Lahuis en Erwin Kersten tekenden het document waarmee het elf verdiepingen tellende nieuwe gebouw met klinieken, poliklinieken, de nieuwe hoofdingang en winkeltjes (totale vloeroppervlakte: circa 45.000 m2) officieel werd overgedragen aan het Radboudumc. 

René Bleeker, Bouwdirecteur van Radboudumc, tijdens de sleuteloverdracht: “Na 3 jaar bouwen wordt ons nieuwe state-of-the-art hoofdgebouw aan ons opgeleverd. Wij zijn blij dat het eindelijk zo ver is. Samen met onze partners van de bouw, architecten, technisch adviseurs en onze eigen experts hebben we toegewerkt naar dit moment. Vandaag gaat het gebouw officieel over in onze handen en kunnen we verder gaan met de inrichting, waarna we zo snel mogelijk kunnen inhuizen en onze patiënten en collega’s van deze mooie nieuwe omgeving gebruik kunnen maken. Een prachtige mijlpaal.”

Voor het ontwerp van de nieuwbouw ontving het Radboudumc in 2018 al het internationale BREEAM ‘Excellent’-certificaat, als eerste umc in Nederland.

Partner FourCare

Projectleiders van het Radboudumc hebben 5 jaar intensief samengewerkt met consortium FourCare, bestaande uit Trebbe, Van Wijnen, EQUANS en Unica. Het bouwproject is gerealiseerd in een vlekkeloze samenwerking tussen de vier partijen. “We hebben complexe installaties gebouwd in een kort tijdsbestek met heel veel uiteenlopende disciplines vanuit vier bedrijven”, vertelt ­Robert Vlek, projectleider bij FourCare namens EQUANS. “Tijdens de bouw vormen we een hecht team met de opdrachtgever. We hebben elkaar gedreven om tot het uiterste te gaan, maar altijd in overeenstemming.” Erwin Kersten, regiodirecteur van Van Wijnen Zuid, voegt toe: “Met de realisatie van het nieuwe hoofdgebouw van het Radboudumc in ­Nijmegen heeft FourCare, na eerder het Amphia in Breda te hebben gerealiseerd, opnieuw bewezen specialist te zijn in hoogwaardige, complexe ziekenhuis- en utiliteitsbouw.”

Efficiency door slimme technologieën

Het ontwerp, gemaakt in samenwerking met EGM architecten, en de uitvoering van het hoofdgebouw voldoen helemaal aan de wensen en eisen die het Radboudumc had gesteld. Zo maakt de nieuwbouw bijvoorbeeld gebruik van intelligente systemen voor realtime monitoring van de locatie van mensen en medische apparatuur, kunnen patiënten zelf via een tablet gordijnen en licht vanuit bed bedienen en is ook aan meer efficiency gedacht voor het verlagen van de werkdruk voor zorgpersoneel dankzij smart hospital technologie. 

Duurzaamheid

Voor het ontwerp van de nieuwbouw ontving het Radboudumc in 2018 al het internationale BREEAM ‘Excellent’-certificaat, als eerste umc in Nederland. Het certificaat past volledig bij het streven van het Radboudumc naar maximaal gezonde gebouwen. In de nieuwbouw spelen licht, lucht, ruimte, uitzicht en een groene omgeving een belangrijke rol, want in een prettige en ‘healing environment’ herstellen patiënten sneller. 

Naast gezonde gebouwen focust het ziekenhuis ook op duurzaamheid in gebruik van bijvoorbeeld materialen. Zo is het initiatiefnemer van de Groene OK en kreeg een gebruikte brug op de campus een nieuw tweede leven.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details