Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Radboudumc en Quirem Medical tekenen samenwerkingsovereenkomst

Radboudumc en Quirem Medical tekenen samenwerkingsovereenkomst

Radboudumc en Quirem Medical hebben vandaag een overeenkomst getekend voor gezamenlijk onderzoek. De overeenkomst omvat een aantal bestaande en toekomstige projecten op basis van kleine radioactieve bolletjes (holmium-166 microsferen). De intensievere samenwerking moet de behandeling van patiënten met kanker verbeteren en het onderzoek naar nieuwe toepassingen stimuleren.
 
“Het Radboudumc streeft naar voortdurende verbetering van de patiëntenzorg”, zegt hoogleraar Jurgen Fütterer, interventieradioloog in het Radboudumc. “Doordat we betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe behandeltechnieken, kunnen we die technieken zo goed mogelijk laten aansluiten op de behoeften van de patiënt. De uitbreiding van onze samenwerking met Quirem Medical past uitstekend in dat streven.

Op de persoon gerichte behandeling

Het onderzoek naar holmium-microsferen in het Radboudumc vindt plaats bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. De ‘nucleaire lokale interventies’ worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met Jurgen Fütterer en andere onderzoekers van Nucleaire Geneeskunde. Fütterer: “Dankzij onze speciale MITeC operatiekamers kunnen we via MRI-opnames de locatie van de radioactieve holmiumbolletjes tijdens de behandeling zichtbaar gaan maken. Daarmee is een precies op de individuele persoon afgestemde behandeling mogelijk.”

Beeldgestuurde behandeling

Het in Deventer gevestigde Quirem Medical is ontstaan uit een eerdere innovatie van de onderzoeksgroep van Nijsen. “Daarbij hebben we radioactieve polymelkzuur-microsferen ontwikkeld voor de behandeling van levertumoren; radio-embolisatie genoemd”, zegt hij. “We richten ons nu op het verder verfijnen van deze beeldgestuurde behandeling om een ​​nog hogere dosis in de levertumoren van patiënten te krijgen. We werken ook aan een vergelijkbare behandelingen van alvleesklier- en hersentumoren waarbij we ook rechtstreeks in de weefsels zelf de bestraling toepassen. Dit zijn technieken in ontwikkeling die Quirem Medical samen met het Radboudumc de komende jaren naar de kliniek probeert te brengen.”

Samen werken aan innovatieve toepassingen

Quirem Medical ontwikkelt en produceert holmium-166 microsferen voor de behandeling van tumoren. CEO Jan Sigger: “De radioactieve holmium-microsferen zorgen ervoor dat de tumoren lokaal worden bestraald. Bovendien kunnen we dankzij het holmium precies zien waar de microsferen zich bevinden en of er genoeg microsferen rond de tumor aanwezig zijn. Momenteel wordt onze technologie gebruikt voor de behandeling van levertumoren die niet meer chirurgisch te verwijderen zijn. Het Radboudumc biedt state-of-the-art onderzoek, pre-klinische en klinische faciliteiten die uitstekende mogelijkheden bieden om de ontwikkeling van nieuwe applicaties te ondersteunen en te versnellen. Ook de hoogwaardige hotlab-faciliteiten in het Radboud Translational Medicine center kunnen helpen bij de verdere ontwikkeling van onze pijplijn aan innovatieve, nieuwe toepassingen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details