European Healthcare Design Award Radboudumc
02:47
21-07-2017

Radboudumc onderscheiden met European Healthcare Design Award

Op de ‘European Healthcare Design Congress & Exhibition’ in Londen ontving het Radboudumc een award voor de restyling van de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc. In 2015 is de afdeling helemaal gerestyled en opnieuw ingedeeld. De restyling was een samenwerking tussen Suzanne Holtz Studio, EGM en Copijn. Uitgangspunt voor de metamorfose waren de principes van ‘healing environment’.

Wie de vernieuwde afdeling Psychiatrie in Nijmegen betreedt, ziet dat de aanpak en het ontwerp totaal anders zijn dan in het gemiddelde ziekenhuis. Suzanne Holtz van de gelijknamige studio uit Laren licht de gemaakte ontwerpkeuzes toe: “In het ontwerp zijn we uitgegaan van de behoefte van een patiënt, door op zijn stoel te gaan zitten. Wij namen rust, geborgenheid en licht als uitgangspunt. Met veel zachte materialen, een ruime hoeveelheid groen en allerlei gelegenheden om je terug te trekken. Het is natuurlijk geweldig dat het Radboudumc ons als ontwerpteam de ruimte heeft gegeven om gastgeverschap leidend te laten zijn in het ontwerp!” De afdeling is ingericht met natuurlijke materialen, warme kleuren en voorzien van volop sfeerlicht.

Suzanne-Holtz-en-René-Bleeker

‘Healing environment’
In dit traject is uitgegaan van de principes van ‘healing environment’. Welke omgeving heeft een patiënt nodig om te herstellen? Om een ‘helende omgeving’ te creëren, kwam de ervaring van Holtz in de hospitality goed van pas. “We hebben besloten de patiënt niet te zien als patiënt, maar als gast. Dat zie je terug in de uitstraling die de ruimtes hebben gekregen.” Onder andere de privéruimtes en uitgekiende verlichting doen denken aan hotelkamers in plaats van ziekenhuiszalen. De uitdaging was om binnen de ziekenhuisrichtlijnen voor hygiëne, veiligheid en preventie creatief te zijn. Holtz: “Door te kiezen voor materialen die een zachte uitstraling hebben in combinatie met sfeerlicht, bleek het mogelijk om een veilige en helende plek te creëren.”

Psychiatrie afdeling Radboudumc styling

Kijken als een gastheer
De staf van de afdeling Psychiatrie ziet de patiënt als gast, uiteraard passend in een ziekenhuiscontext. Holtz: “Vanuit mijn ervaring in de hospitality weet ik hoe een ruimte je op je gemak kan stellen. Dat heb ik meegenomen naar Radboudumc. De staf heeft het aangedurfd om op die manier naar de ruimte te kijken.” Het resultaat? Op iedere kamer kan de patiënt zelf licht, zonwering en temperatuur regelen. De patiënt kan hierdoor zelf beslissingen nemen. Die autonomie geeft rust. Ook verwerkte Holtz veel high-end materialen in het ontwerp, zoals massief hout en natuursteen. Is ze niet bang voor vandalisme? “Als je een mooie omgeving biedt, zien mensen de waarde en gaan er ook respectvol mee om”, is het credo van Holtz.

Inrichting Radboudumc

Samenwerking
Voor het ontwerp was samenwerking belangrijk. EGM architecten was verantwoordelijk voor het functioneel ontwerp. Hierin nam EGM openheid en daglicht als uitgangspunt. Voor de groene binnentuin werd Copijn ingeschakeld. Vanuit veel ruimtes hebben de patiënten zicht op groen. Holtz: “Groen heeft een heilzame en ontspannende werking. Voor herstellende patiënten is het prettig toeven met veel groen om hen heen.” Holtz nam het interieur voor haar rekening. Meubels, kleuren en wandbekleding heeft ze zo op elkaar afgestemd, dat het een rustgevend geheel vormt. Met name voor de sfeerverlichting heeft ze zich hard gemaakt, dit was aanvankelijk niet in het plan opgenomen. “Licht heeft zo’n impact op ons welzijn. Het licht dat is gebruikt, versterkt de warme uitstraling en nodigt uit om tot rust te komen.”

Interieur Psychiatrie Radboudumc

Healthcare Design Award
De Healthcare Design Award is een Europese award voor designprojecten die een positieve verandering veroorzaakten in de zorg en in de ervaring van de patiënt. De jury verdeelt verschillende awards in diverse categorieën. Het project werd ‘highly commended’ in de categorie ‘Mental Health Design’ en kreeg daarvoor een glazen trofee. De juryvoorzitter was John Cole, professor aan Queen’s University. De award is een initiatief van Architects for Health en SALUS Global Knowledge Exchange en is bedoeld om excellente resultaten te delen met vakgenoten ter stimulering van de branche.

Interieur Radboudumc

Bewezen waarde
De jury besloot het project Radboudumc een ‘high recommendation’ te geven vanwege de bewezen waarde van het ontwerp. Na een periode van intensief gebruik zijn de reacties van medewerkers en patiënten nog steeds zeer positief. De medewerkers van Radboudumc zijn tevreden met het ontwerp dat bijdraagt aan het herstel. Patiënten voelen zich écht op hun gemak in deze omgeving. Materiaalkeuze en uitstraling kan voor een patiënt het verschil maken tussen comfort of stress, zo blijkt iedere dag weer. Op de afdeling Psychiatrie verblijven patiënten die voor korte of langere tijd opgenomen zijn.

Psychiatrie Radboudumc

Over Suzanne Holtz Studio
Suzanne Holtz Studio ontwerpt en realiseert interieurs voor particuliere en zakelijke opdrachtgevers. Kantooromgevingen en woonhuizen, maar ook onderwijs, zorg en hospitality zijn branches waarin de studio actief is. De studio werkt met wisselende projectteams voor opdrachtgevers en is opgericht door Suzanne Holtz.

Tekst: Korstiaan van Vliet    Beeld: Matthijs Borghgraef


Betrokken partijen

Functioneel architect
EGM

Interieurontwerp
Suzanne Holtz Studio

Bouwbedrijf
Carebuilders

Installaties
Kuijpers, Cofely

Meubelmaker
Interfurn

Tuin- en landschapsarchitect
Copijn

Uitvoering tuin
Van Helvoirt Groenprojecten BV

Projectmanagement
2 Double You

Specialisten Healing Environment
Oazis en SHFT


 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

International Academy Award voor EGM architecten en RadboudumcBouwunieLimburg-BesteBouwteam-20170523-0061