Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Referentiecentrum in strijd tegen kanker verhuist naar nagelnieuw gebouw
Sinds 28 november is het Jules Bordet Instituut verhuisd naar een nagelnieuwe site op de campus in Anderlecht.

Referentiecentrum in strijd tegen kanker verhuist naar nagelnieuw gebouw

Accelerator voor diagnose en behandeling van kankerpathologieën

Sinds 28 november is het Jules Bordet Instituut verhuisd naar een nagelnieuwe site op de campus in Anderlecht. Daarmee ruilt het Belgisch referentiecentrum in de strijd tegen kanker de voormalige 35.000 m² in voor een oppervlakte van 80.000 m², helemaal op maat van de verschillende missies op het vlak van zorg, onderzoek en onderwijs op het domein van oncologie. De centrale schakel van een uniek kankercentrum beschikt nu over 10.000 m² specifiek voor onderzoek, 250 ziekenhuisbedden en 43 bedden in de dagkliniek, 8 operatiezalen en 6 lineaire accelerators, om maar een paar cijfers te noemen. Het comfort en het welzijn van de patiënt en zijn naasten én van het personeel komen nog steeds op de eerste plaats.

“Gedurende meer dan 80 jaar waren we gevestigd aan de Hallepoort in het hartje van Brussel, maar sinds kort zijn we verhuisd naar ons splinternieuw gebouw op de campus in Anderlecht. Het aantal kankerpatiënten blijft groeien en ook de technologieën en machines nemen steeds meer ruimte in. Bovendien was het belangrijk om dichter bij het Erasmusziekenhuis en de Faculteit Geneeskunde van de ULB te zitten, om zo nog nauwer met de onderzoeksteams te kunnen samenwerken”, valt ­Frédéric Coteur, Directeur Programmatie, Organisatie en Wederopbouw bij het Jules Bordet Instituut, met de deur in huis. “Daarom hebben we onze voormalige site van 35.000 m² ingeruild voor een nieuwbouw met een oppervlakte van 80.000 m², die helemaal op maat is van wat we inzake zorg, onderzoek en onderwijs op het vlak van de oncologie voor vandaag en morgen voor ogen hebben.”

Elke kamer heeft zicht op de omgeving of op één van de patio’s.

Moderne architectuur met een humane visie

De Brussels-Parijse tijdelijke vereniging Brunet Saunier – Archi 2000 – TPF is erin geslaagd om de visie van de directie van het Instituut te vertalen in een helder architecturaal concept. Zo kon ze een gebouw ontwerpen dat helemaal in dienst staat van de geïntegreerde multidisciplinaire benadering die kenmerkend is voor het ziekenhuis. “Dit gebouw is zeer toegankelijk en leesbaar voor patiënten, bezoekers en personeel. De basis is een parallellepipedum, opgetrokken rond een centrale as van waaruit alle verticale verkeer plaatsvindt. De structuur is onderbroken door zes patio’s die natuurlijk daglicht tot diep in het gebouw laten binnenvallen. Dit concept optimaliseert de zorgtrajecten voor de patiënten, spaart het aantal stappen voor personeel en patiënt en bevordert de constant interactie tussen professionals binnen de multidisciplinaire zorg”, licht de directeur toe. “Enerzijds is deze nieuwbouw met 9 verdiepingen heel hightech, maar anderzijds straalt zij evenzeer rust en sereniteit uit. We besteedden veel aandacht aan de juiste keuze van de materialen. We integreerden bijna overal hout, met een kleurenpalet waarin natuurlijke tinten de bovenhand halen. In kamers, sanitaire cellen, operatiezalen, onderzoeks­laboratoria en andere ruimten werden alleen maar hoogwaardige materialen toegepast.”  

Op elke afdeling, zowel in zorg als onderzoek, wordt gebruik gemaakt van de nieuwste ultramoderne technieken.

Klinische zorg met de patiënt centraal

Het nieuwe Jules Bordet Instituut is volledig gewijd aan de best mogelijke behandeling, onderzoek en opleiding, maar bovenal focust men op het comfort en het welzijn van de patiënt en zijn naasten. Deze site telt 250 bedden voor klassiek ziekenhuisverblijf en 43 in dagkliniek, waarvan respectievelijk 172 en 31 eenpersoonskamers. “Bij het ontwerp van het ziekenhuis zijn we bewust uitgegaan van de behoeften van onze patiënten. Daarnaast werd ook nagedacht over de zorgtrajecten. Het gebouw telt naast afdelingen voor hematologie, medische oncologie en chirurgie ook verschillende specifieke hospitalisatie-eenheden voor bejaarde patiënten, voor patiënten die ondersteunende of palliatieve verzorging vragen, een beschermende eenheid voor transplantatie van bloedvormende cellen, een gespecialiseerd afdeling intensieve zorgen, een stralingsbeschermde eenheid en een hospitalisatie-eenheid waar men nieuwe, innoverende oncologische behandelingen bestudeert”, gaat Coteur verder. “De schikking van de kamers en de compacte configuratie van het hele gebouw zijn erop gericht het comfort en het welzijn van de patiënten te maximaliseren en tegelijk de afstanden en de stress tot een absoluut minimum te beperken. Elke kamer heeft zicht op de omgeving of op één van de patio’s. Ze hebben allemaal een douchecel en een bergruimte én geven de patiënt een hotelgevoel door de verluchting, het audiovisueel materiaal, de wifi, …. Uiteraard mochten ook de naasten en begeleiders niet uit het oog verloren worden. In de salons hebben ze zicht op het groene landschap en er werden ontspanningsruimten voorzien – alles om het wachten aangenamer te maken.”

Een beeld in één van de acht operatiezalen.

Klaar voor vandaag en morgen

Uiteraard is in het nieuwe Jules Bordet Instituut veel ruimte voorzien voor het kankeronderzoek, 10.000 m² in totaal. De 4e verdieping is namelijk volledig bestemd voor translationeel kankeronderzoek. Hier willen de onderzoekers de kankerpathologie beter begrijpen om ze beter te kunnen behandelen. Daarom beschikt het platform voor onderzoekslaboratoria ook over een state-of-the-art uitrusting voor weefselbeeldvorming, celbiologie, microdissectie en tumorale genoomsequencing. Uiteraard wordt er ook geïnvesteerd in apparatuur om nieuwe doeltreffender kankermedicaties te ontwikkelen. De configuratie van de verdieping bevordert de multidisciplinariteit en het overleg tussen onderzoekers en artsen.

“Onze nieuwbouw werd ontworpen om de spitstechnologie van vandaag en morgen te kunnen integreren”, besluit Coteur. “We beschikken bij de dienst Radiotherapie onder meer over een MRI-LINAC, een primeur voor België, 3 andere nieuwe lineaire accelerators en 1 opgewaardeerde, de Gamma Knife, de Mobetron en een brachytherapie-apparaat. Voorts maakt de dienst Radiologie gebruik van de nieuwste generatie CT scanners, MRI’s , mammogrammen, echografiescanners, …. Daarbij komt ook de dienst Nucleaire Geneeskunde, uitgerust met 2 SPECT-CT’s en 2 PET-CT’s, met een radiofarmacie voor de productie van radiotracers. Dankzij onze verhuizing zullen we onze positionering als referentiecentrum voor de strijd tegen kanker alleen maar versterken!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details