Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
René Medema nieuwe voorzitter EU-LIFE

René Medema nieuwe voorzitter EU-LIFE

René Medema, wetenschappelijk directeur van het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut, wordt per 1 januari 2020 voorzitter van EU-LIFE, de alliantie van dertien vooraanstaande life science instituten in Europa.

EU-LIFE

EU-LIFE werd in 2013 opgericht om de krachten te bundelen voor excellente wetenschap in de life sciences, waarbij verantwoorde wetenschap hoog in het vaandel staat – zoals de zorg voor eenevenwichtige gender balance in de Europese onderzoeksruimte. De andere belangrijke missie van EU-LIFE is het beïnvloeden van de Europese onderzoeksagenda, met als motto: de ontdekkingen van nu vormen de basis voor welvaart en welzijn van Europa in de toekomst. Het Nederlands Kanker Instituut is het enige Nederlandse onderzoeksinstituut dat lid is van EU-LIFE.

René Medema: ‘EU-LIFE heeft zich in de afgelopen jaren weten te ontwikkelen als een belangrijke spreekbuis van Europese onderzoeksinstituten in de life sciences. We hebben via EU-LIFE een stem gekregen die in Brussel gehoord wordt. De komende jaren zullen we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er ook goed naar die stem geluisterd wordt.’

Horizon Europe: investeer in fundamenteel onderzoek

Een belangrijk onderwerp op de agenda van EU-LIFE is Horizon Europe, het nieuwe Europese kaderprogramma voor onderzoek en innovatie (2021-2017), waarvoor de voorbereidingen in volle gang zijn. EU-LIFE pleit voor een verdubbeling van het budget voor R&I ten opzichte van het nu lopende programma, Horizon 2020.

Eerder dit jaar drukte EU-LIFE de Europese Commissie in een position paper met klem op het hart om in Horizon Europe meer te investeren in wetenschappelijke samenwerking gericht op het ontrafelen van de fundamentele biologische mechanismen achter ziekte, gezondheid en geneeskunde. Dit is vaak onderzoek van lange adem met potentieel enorme impact, waarvan de uitkomsten echter niet te voorspellen zijn. Uit eigen onderzoek van EU-LIFE  bleek dat de financieringsmogelijkheden in de Europese kaderprogramma’s voor samenwerking in fundamenteelbiomedisch onderzoek sinds 2007 met 60% zijn afgenomen, terwijl het totale onderzoeksbudget is gestegen.

Over René Medema

Celbioloog prof. dr. René Medema is sinds 2012 wetenschappelijk directeur en voorzitter van de Raad van Bestuur van het comprehensive cancer centre Antoni van Leeuwenhoek. Het Nederlands Kanker Instituut is het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek.  Medema leidt daar ook zijn eigen onderzoeksgroep in de celbiologie en is hoogleraar Experimentele oncologie aan de Universiteit Utrecht/UMCU.

Medema volgt als president van EU-LIFE Geneviève Almouzni op, van het Institut Curie in Parijs, die ook lid is van de wetenschappelijke raad van de European Research Council. Per 1 januari krijgt EU-LIFE ook een nieuwe vicevoorzitter. Dat wordt Mónica Bettencourt Dias van het Gulbenkian Instituut in Portugal. Samen met de EU-LIFE coördinator gaat het bestuur de komende twee jaar de EU-LIFE strategie bewaken en verder vormgeven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details