Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Reportage Bergh Bedrijven

Reportage Bergh Bedrijven

Allround-bouwer weet wat bouwen in de zorg vereist

Synergie. Daar is de bedrijfsvoering van de Bergh Bedrijven in Bergen op Zoom en Roosendaal op gestoeld. De vier bedrijfsonderdelen van het zestig jaar jonge bouwbedrijf versterken elkaar. Juist in de zorgsector, waar kwaliteit en veiligheid nauw samengaan, komt dat tot uiting in aansprekende projecten. 

Erik van den Bergh en Maikel Baten benadrukken in het begin van het gesprek dat de Bergh Bedrijven allround zijn. Juist met de zorg heeft Bergh een bijzondere band. Baten vertoeft immers al acht jaar voor het bouwbedrijf in ziekenhuizen en zorgcentra. “Zonder sectoren als utiliteits- en industriebouw te kort te doen, betekenen we met onze specialistische bedrijven Bergh Bouw, Brandscheidingen, Bouwsystemen en Onderhoudsplan voor de zorgsector veel.” Hij geeft aan dat de divisies elkaar versterken.  

Bergh Bedrijven
Algemeen directeur van Bergh Bouwsystemen Erik van den Bergh.

Bestaande omgeving
Baten noemt nog een belangrijk aspect van de zorg waarmee de Bergh Bedrijven vertrouwd zijn. “Werken in een ‘werkende omgeving’. In zorginstellingen en ziekenhuizen luistert dat heel nauw. Het maakt het werk complex. Inmiddels hebben we daarmee zoveel ervaring, dat we zorg- en bouwprocessen in harmonie samen laten gaan. We weten dat de scheidslijn dun is, maar op zo’n moment zijn we van ondergeschikt belang.” Dat ook het kostenaspect ter sprake komt, lijkt vanzelfsprekend. “We kunnen, doordat we alles van advies tot bouw in eigen hand hebben, snel schakelen en dat leidt naar kostenvoordeel.” 

Bergh Bedrijven
Projectleider bij Bergh Bouw Maikel Baten.

Zorgsector
De zorgsector vraagt ook om snelheid van handelen. Onlangs werd het bewijs geleverd bij het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis en het Bravis Ziekenhuis. Sloop, renovatie, uitbreiding en modernisering, het ging allemaal hand in hand. Bergh Bouw hecht waarde aan een gedegen voorbereiding, waarna de uitvoering op de bouwplaats zo kort mogelijk dient te zijn – de bouwsteengedachte.” Waar mogelijk wordt de ontwerpvrijheid ter hand genomen, om zo veel als het project het toe laat te werken met prefabonderdelen. Dit resulteert in een korte bouwtijd, minder overlast, maar vooral een gegarandeerde kwaliteit door het vervaardigen van hoogwaardige prefabelementen onder geconditioneerde omstandigheden. Voorbeelden hiervan zijn het Oncologie Centrum in Roosendaal, het Moeder- en Kindcentrum in Bergen op Zoom en de CSA in Goes.

Bergh Bedrijven

Veiligheid
De steeds belangrijker wordende dienstverlening van Bergh Brandscheidingen komt ter tafel. “Daarmee zijn we op een breed platform actief, van zorginstellingen tot het opwaarderen van de brandveiligheid voor 34 bestaande parkeergarages in Den Haag.” Van den Bergh wijst op het stapje extra dat Bergh Brandscheidingen zet. “Er is voor deze discipline een speciale app ontwikkeld; daarin leggen we aangebrachte brandwerende voorzieningen vast in een online logboek. Aan een plattegrond kan aanvullende informatie worden toegevoegd met koppeling naar certificaten, foto`s en omschrijvingen. Doorbrekingen kunnen eenvoudig worden gemeld, waardoor de beheerder een duidelijk overzicht houdt van de brandveiligheid en waar mogelijk direct de gewenste opvolging kan plaatsvinden.”

Bergh Bedrijven

24-uurs-storingsdienst
Met Bergh Onderhoudsplan wordt de opdrachtgever voorzien van een transparant advies waarmee de ‘total cost of ownership’ inzichtelijk wordt gemaakt. Naast de adviezen draagt dit Bergh-bedrijf zorg voor het oplossen van calamiteiten middels een 24-uurs-storingsdienst voor gebouwen en installaties. Baten geeft aan: “met al onze bedrijfsonderdelen verrassen we onze opdrachtgevers. De bundeling van specialismen, kennis en kunde maakt het verschil.” 

Bergh Bedrijven
Samenwerking tussen partijen wordt steeds belangrijker, specialismes versterken elkaar.

VOXS Bouwsysteem
Van den Bergh neemt ons mee naar twee demo-modellen, voorbeelden van een nieuwe ontwikkeling waaruit blijkt dat (semi-)permanent, flexibel, modulair en circulair bouwen geen loze kreten zijn. “VOXS kan turn-key worden aangeboden.” Van den Bergh geeft aan dat met name in de zorgsector de komende jaren enorme uitdagingen liggen op het gebied van huisvesting. “Je moet daartoe buiten de gebaande kaders denken. Om de vergrijzingspiek tot 2040 op te vangen dient er anders naar ruimtebehoefte te worden gekeken en daar spelen we met het VOXS-zorgconcept slim op in. Het hoogwaardige prefab-bouwsysteem is al ingezet bij een zorginstelling. Natuurlijk blijven we ook bouwen met traditionele en conventionele methoden, maar met dit conceptuele bouwsysteem valt sneller en efficiënter te schakelen en dat vragen onze klanten maar al te vaak.”

Tekst | Willem de Volder   Beeld | Willem de Volder en Bergh Bedrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details