Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Residentie Vroenhof combineert kleinschalig zelfstandig wonen met 24-uurs zorg
Een warm interieur heeft effect op bewoners.

Residentie Vroenhof combineert kleinschalig zelfstandig wonen met 24-uurs zorg

Residentie Vroenhof is een kleinschalig woon-zorgcomplex voor senioren met een geheugenstoornis. Gelegen in het voormalig Montfortanenklooster en omringd door het groene heuvelland, herbergt de residentie 19 zorgstudio’s en 40 aanleunappartementen, waarbij de zorg verleend wordt door Nobama Care. Een residentie waar zorg en welbevinden hand in hand gaan. 

Het warme interieur is ontworpen door de binnenhuisarchitect van Nobama Care.

Het witte gebouw nestelt zich in het Geuldal aan de rand van het dorpje Houthem en op een paar kilometer van Valkenburg aan de Geul. Het complex en de omgeving hebben de uitstraling van een vakantieoord, met het indrukwekkende Château St. Gerlach even verderop. Hoewel de residentie afgelopen januari pas de deuren opende, is al praktisch een derde van de woningen in gebruik. Vastgoedontwikkelaar Julien Pijpers wacht ons op in een van de stoelen in de gezamenlijke woonruimte. Hier geen kille gangen of ziekenhuissfeer, maar ontspannen bewoners die een wandeling door de parktuin overwegen terwijl gezamenlijk het ontbijt wordt afgeruimd. 

Het interieur kenmerkt zich door het gebruik van zachte kleuren en oog voor detail.

Dubbele vergrijzing

“Het is een flinke renovatie geweest, maar we zijn heel blij met het resultaat”, vertelt Pijpers. “Toen we het complex kochten van een zorginstelling, werd besloten het gebouw te transformeren tot een moderne woon-zorglocatie voor ouderen. Door aannemer G&D Projectmanagement, Nobama Care en GEN Residenties in de ontwikkeling te betrekken, is er verder gekeken dan alleen de stenen. De ruim honderd kamers werden teruggebracht tot een mooie mix van appartementen en zorg­suites. Hier wonen mensen met een zorgindicatie, variërend van licht tot intensieve 24-uurszorg. Middels verduurzaming hebben wij het energielabel fors kunnen verbeteren tot in sommige gevallen A++. De zorg wordt geleverd door het nog jonge Nobama Care. De 19 zorgstudio’s bieden een hedendaags alternatief voor verpleeghuizen: kleinschalige complexen voor dementerende ouderen met 24-uurszorg, waar zij zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. In de aanleun-serviceappartementen kunnen ouderen met een lichtere zorgindicatie terecht, waar (thuis)zorg wordt geleverd waar nodig.”

Het witte gebouw ligt middenin het groene Heuvelland.

Een concept dat meer dan aanslaat. “Zuid-Limburg is een krimpregio en heeft te maken met dubbele vergrijzing. Mensen leven langer en de generatie van de babyboomers wordt ook ouder. Ongeveer een op de vijf mensen krijgt last van geheugenstoornissen door een vorm van dementie. Deze mensen kunnen niet altijd thuis blijven wonen, maar willen wel graag zoveel mogelijk de regie behouden. Nobama Care begrijpt dat.”    

De bewoner staat centraal

Residentie Vroenhof is maar liefst het vijfde woon-zorgcomplex dat door ontwikkelaar Maurice Hamers van GEN Residenties is gerealiseerd in de afgelopen vijf jaar. Na zorgcentra in Rothem, Heerlen, Schinnen en Sittard, staat ook hier het welzijn van de bewoners centraal. 

Zorgorganisatie Nobama Care werd opgericht door Noor Nezami, die in 1996 vanuit Afghanistan naar Nederland vluchtte. Nezami werkte vijftien jaar in de zorg als verpleegkundige en deed veel ervaring op met mensen met dementie. Toen Nezami en Hamers elkaar ontmoeten en een samenwerking aangingen, was dat vanuit de wens niet enkel zorg te bieden, maar ook respect, aandacht en welzijn. “Dat betekent dat de wensen van de bewoners, familie en mantelzorgers leidend zijn”, licht Pijpers toe. “Er zijn 24/7 gekwalificeerde zorgverleners aanwezig die klaarstaan voor de bewoners. De goede zorg is een vanzelfsprekendheid, maar welzijn staat voorop. Dat betekent ook dat een dagindeling afhankelijk is van de wensen van de bewoner. Graag uitslapen of juist vroeg uit de veren? In overleg met naasten worden afspraken gemaakt.” 

Een gevoel van welzijn

Hoewel welzijn zich niet in stenen laat vatten, maakt de inrichting een groot verschil. Het interieur is ontworpen door de binnenhuisarchitect van Nobama Care en kenmerkt zich door het gebruik van warme, zachte kleuren en oog voor detail. De lampen in de eetkamer zijn uitnodigend en van hoge kwaliteit. Er hangt kunst aan de muren en zelfs de planten lijken het naar de zin te hebben. Hamers richt zich met GEN Residenties op de exploitatie en faciliteert alles omtrent de verhuur van de zorgstudio’s en aanleun-serviceappartementen. “Wonen en zorg zijn weliswaar gescheiden, maar hebben wel degelijk invloed op elkaar. Een zorgverlener heeft niet met vastgoed te maken, maar wil wel graag vanuit de keuken het overzicht behouden. En een warm interieur heeft ook effect op bewoners. Juist mensen met geheugenproblemen zijn ontvankelijk voor indrukken en aandacht. Mensen kunnen een activiteit wellicht niet onthouden, maar het gevoel blijft hangen.”

Zelfs de planten lijken het naar hun zin te hebben.

Zorgstudio’s en appartementen

De residentie bevat 19 zorgstudio’s voor ouderen met dementie. Er wordt 24-uurszorg, begeleiding, verpleging en (huishoudelijke) verzorging verleend. De studio’s hebben een ruime woon-slaapkamer met eigen badkamer en zijn volledig naar wens in te richten. De 40 aanleun-serviceappartementen zijn van alle gemakken voorzien voor een of twee personen, zodat ook echtparen en partners zonder zorgbehoefte kunnen blijven samenwonen. Mocht er (thuis)zorg nodig zijn, dan wordt dat geleverd op maat. Er is een woon-/slaapkamer, een badkamer, een keuken en een balkon. Ook de appartementen kunnen helemaal naar wens worden ingericht. Ondanks de ruimte (de grotere appartementen meten 100 m²) zijn bewoners ook vaak in de gemeenschappelijke ruimtes of de tuin te vinden. “Zeker als straks de bloesemtijd aanbreekt, zullen bewoners liever naar buiten gaan”, denkt Pijpers. 

In de toekomst hoopt GEN Residenties nog een aantal woon-zorgcomplexen te realiseren.     

Veel woongenot en culinair eetplezier

Het Limburgse familiebedrijf Gorissen Bedrijfskeukens bv is sinds 1938 actief op het gebied van kwalitatief hoogwaardige grootkeukeninrichtingen, RVS maatwerk, koeltechniek en professionele koffiezetapparatuur. Onderscheidend naast haar kwaliteitsbeleving is haar eigen, 12 man sterke servicedienst, die 7 dagen per week persoonlijk bereikbaar en inzetbaar is.

Het bedrijf acteert op het gebied van horeca, instellingen, overheidsinstanties, banken, scholen, pleegzorg, gehandicapten- en ouderenzorginstanties, bedrijfsrestaurants, bakkerijen en slagerijen. Al sinds jaar en dag is Gorissen Bedrijfskeukens bv een trouwe leverancier van Nobama Care en is zij verantwoordelijk voor de grootkeukeninrichting en nazorg ervan. “Wij wensen alle medewerkers en bewoners van Nobama Care Residentie Vroenhof veel woongenot alsook uiteraard culinair eetplezier in hun schitterende nieuwe residentie!”

Duurzaam gebruik van restwarmte

Technisch Installatieburo Geelen uit Cadier en Keer verzorgde de verwarming en het loodgieterswerk voor Residentie Vroenhof. Een opdracht waarbij duurzaamheid en comfort leidend waren.

In het gebouw is muurisolatie aangebracht en vloerverwarming geïnstalleerd die verwarmd wordt door vijf Viessmann warmtepompen. In totaal is er maar liefst 2.500 m² vloerverwarming aangebracht en er staan achttien Viessmann warmtepompboilers, die de warmwatervoorziening en een deel van de afzuiging van het gebouw regelen. Met de afgezogen lucht wordt warm water gemaakt.

Vloerverwarming is niet alleen comfortabel, dankzij het gebruik van warmtepompboilers en restwarmte kan ook voldaan worden aan de nieuwe energie-eisen en komt een B- of zelfs A-label binnen handbereik. Met de invoering van de nieuwe energielabels zijn de eisen strenger geworden. Met gasverwarming kan bij een dergelijk gebouw niet meer voldaan worden aan de eisen. In totaal kostte het project een jaar, maar het resultaat mag er zijn.

Turnkey uitvoering, van initiatief tot oplevering

G&D Projectmanagement B.V. heeft met veel zorg en toewijding gewerkt aan project Residentie Vroenhof. “Het is altijd erg fijn als je als onderneming, samen met vastgoedbeheerder en zorginstelling, een maatschappelijk vraagstuk mag invullen”, aldus het bedrijf. “Wij hebben bij dit project het totale traject mogen begeleiden en als hoofdaannemer mogen uitvoeren volgens het turnkey concept. Oftewel: wij hebben het plan sleutelkaart opgeleverd van initiatief tot oplevering.”

“Het was een grote uitdaging om het bestaande en erg gedateerde gebouw met haar kleine kamers en verouderde installaties om te toveren naar een gebouw dat aan alle normen, wensen en eisen van deze tijd voldoet, zodat de zorginstelling de nieuwe bewoners de zorg kan verlenen die zij verdienen. Wij denken dat wij daar door het samen opstellen van duidelijke plannen van eisen over zowel bouw, installaties als routing goed in geslaagd zijn en daar zijn we trots op! Wij wensen GEN Residenties en Nobama Care veel succes met de exploitatie van dit gebouw en het verlenen van de zorg. Wij zijn ervan overtuigd dat dit tot een succes zal leiden.”

BRANDVEILIGHEID DIE REKENING HOUDT MET WELZIJN BEWONERS

De complete elektrische installatie en het brandmeldsysteem werden verzorgd door Lambrix Elektrotechniek BV uit Berg en Terblijt. Marc Lambrix ging graag de uitdaging aan van het omvangrijke project.

“Ik ben er trots op dat we mochten meewerken aan dit project. Het was een prettige samenwerking met zowel de aannemer als Nobama Care en de pandeigenaar. Daarnaast is het goed te zien dat een voormalig klooster met zoveel geschiedenis en een prachtige ligging een goede herbestemming krijgt. Wat betreft de elektrische installatie lag de uitdaging erin dat de bestaande infrastructuur gebruikt moest worden. Oude componenten werden in een nieuwe omgeving geïmplementeerd om zo te voldoen aan de huidige eisen.” 

Veiligheid staat voorop en daartoe installeerde Lambrix een bijzonder ingenieus systeem. “In het geval van een brandmelding is het belangrijk dat zorgmedewerkers gewaarschuwd worden en dat de bewoners zo rustig mogelijk blijven. Er is daarom een deels stil alarm geïnstalleerd, zodat het alarm terechtkomt bij de zorgmedewerkers, die vervolgens actie kunnen ondernemen.”

Een thuis voor bewoners én hun familie

Dols is een familiebedrijf met passie voor interieur- en exterieurdesign. “Wij zijn een familie van vrienden, experts en gepassioneerde mensen”, aldus het bedrijf. “Elk project is uniek. Of het nu gaat om een kleinschalig kantoor, vernieuwend horeca-concept of zorginstelling… steeds wenden we al onze kennis, creativiteit én producten aan om tot het juiste resultaat te komen. Ongeacht de schaal zijn we altijd groots in service, timing en doeltreffendheid. Zo geldt dat ook
voor Nobama Care.”

“Het welzijn en de wensen van de bewoners staan centraal voor Nobama Care. Dit vormt dan ook het belangrijkste uitgangspunt voor ons inrichtingsconcept, namelijk een thuis bieden aan bewoners en hun familie. Namens en met Nobama Care zijn we aan de slag gegaan om samen te komen tot een vernieuwend interieurconcept voor de diverse locaties. In dit geval Residentie Vroenhof in Valkenburg. Het bijzondere van deze locatie is de mooie omgeving waar het zich in begeeft. En alles is van zeer ruime opzet.”

Aan Dols de vraag om zorg te dragen voor de gezamenlijke woon/leefruimte. “Het unieke aan deze ruimte waren de vorm en de verbinding met de omgeving. Als basis voor dit concept zoeken we altijd naar een warmte die steeds terugkomt. Dit doen we door middel van kleurgebruik, maar zeker ook door de toevoeging van maatwerk elementen – en zeer specifiek door gebruik te maken van natuurlijke materialen die warmte toevoegen. Dit kan steeds variëren en is afhankelijk van wat de ruimte nodig heeft. Daarbij is er nog een belangrijk element dat we toevoegen, namelijk licht. We maken een duidelijk onderscheid tussen functionele verlichting en sfeerverlichting, afhankelijk van het gebruik in de ruimte. Zo zal er in het eetgedeelte functionelere verlichting zijn en in het zitgedeelte meer sfeerverlichting. Maar alles is ook weer af te stellen op de wensen van de bewoners.” 

Deze elementen zorgen voor de basis; de ruimte is eigenlijk al warm en aangenaam door deze elementen op de juiste manier toe te passen. “Vervolgens kijken we naar hoe we de ruimte het best kunnen indelen. Maar ook naar de wensen van de bewoners, zodat iedereen zich er thuis kan voelen. Centraal in ons concept staat de keuken, met daarbij een grote gezamenlijke tafel. In dit geval staat de keuken ook centraal in de ruimte en deelt zij de ruimte als het ware in twee delen op. De eerste is een zone voor de eetmomenten, maar ook een ruimte om actief met anderen bezig te zijn. Van bewoners tot bezoekers en familie: ieder kan zijn eigen plekje uitzoeken, waar op dat moment behoefte aan is.”

Het andere deel is het zitgedeelte. “Hier hebben we verzocht om verschillende zitmogelijkheden te creëren. Zo is er een zithoek volledig gericht op de verbinding met buiten. Bovendien zijn er zithoeken om bijvoorbeeld tv te kijken. Ieder kan zijn plek uitzoeken, die op dat moment wenselijk is.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details