Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Richten we in of richten we aan?

Richten we in of richten we aan?

Alle gebouwen dienen deuren, deugdelijk hang- en sluitwerk, vloer- en wandafwerkingen enzovoorts te hebben. Hoe en wat? Dat verschilt nogal eens. Als het om nieuwbouw gaat, dan ontwikkelt het zich vanaf het begin van de plannen mee. Hele werkgroepen en overlegteams spannen zich daarvoor in. Als het om renovatie gaat, is het een ander verhaal.

Nou staat op dit moment de nieuwbouw in de zorg op de meeste plaatsen op een laag pitje. En het ziet er, met alle veranderingen, ook niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Door alle verschuivingen binnen organisaties zitten er ook vaak medewerkers op functies die voor hen geheel nieuw zijn. Interieuraanpassingen hebben dan niet de hoogste prioriteit.

Toch gaat het gebruik van de gebouwen gewoon door. Dus aanpassingen blijven nodig. Een gebouw met veel bewoners en gebruikers is aan een slijtageslag onderhevig. Goed onderhoud blijft noodzakelijk. En niet alleen onderhoud, maar ook vernieuwingen zijn juist nu hard nodig.

Wil je in beeld blijven bij toekomstige bewoners, dan zul je moeten blijven vernieuwen. Een goed, eigentijds en op de doelgroep ingericht gebouw blijft aantrekkelijk en duidt op een team van mensen dat daar belang aan hecht. Je profileren in de ouderenmarkt is hard nodig. Het is een doelgroep die zich snel vernieuwt en die, zeker in deze tijd, alle kanten op kan als het om wonen gaat. Overal zie je kleine woongroepen ontstaan, die zelfs gezamenlijk panden aankopen en er met een groepje zelfstandig gaan wonen. Zorg inkopen kan tegenwoordig overal.

Het is dus van groot belang om een goed, efficiënt en naar de normen van deze tijd ingericht gebouw te hebben. Hier ligt ook een taak voor architecten, aannemers en alle andere disciplines binnen de bouw, om op deze renoverende markt in te spelen.

Zorg dat er aanpassingen en veranderingen op kleinere en improviserende schaal plaats kunnen vinden. Een goede en mooie uitstraling met inventieve ideeën kan het interieur een nieuwe look geven zonder dat alles eruit moet. Bijvoorbeeld bestaande deuren. Er zijn uitstekende folies die je op bestaande deuren toe kunt passen. Een gang met twintig deuren in houtprint ziet er anders uit dan alles in RAL 9010.

André van der Gun
Interieurarchitekt

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details