Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Robots zorgen voor een veilig en efficiënt medicijnbeheer door de ziekenhuisapotheek’

‘Robots zorgen voor een veilig en efficiënt medicijnbeheer door de ziekenhuisapotheek’

Het Zwitserse Swisslog richt zich op het volledig automatiseren van logistieke processen in ziekenhuizen; vanaf de achterkant van het magazijn tot aan de bedrand van de patiënt, waarbij de focus van het bedrijf ligt op zowel medicatieveiligheid als efficiëntie. “Om de logistieke chain te automatiseren, zetten wij diverse typen robots in die worden aangestuurd door één softwarelayer”, vertelt Amelieke Brinkhoff, Area Director Sales bij Swisslog Healthcare in Apeldoorn. “Bijvoorbeeld in de ziekenhuisapotheken, waar naast ons buispostsysteem ook de EvoTec, PillPick en TheraPick zeer hoge ogen gooien.”

Grofweg onderscheidt Swisslog vier typen robots voor de ziekenhuisapotheek. “Zoals de EvoTec, een zogenaamde ‘doosjesrobot’ die door de geautomatiseerde inlaadmodule tevens een oplossing biedt voor Falsified Medicines Directive (FMD)”, vertelt Brinkhoff. “Of de Automated Dispensing Cabinets; ultramoderne, veilige medicatiekasten voor het medicatiebeheer op hoogmuterende afdelingen.” Tot slot noemt ze de BoxPicker en PillPicker, met zijn opvolger de TheraPick. “Al deze robots worden, inclusief de manuele schappen, door dezelfde software aangestuurd.”

Herverpakking in unitdoses
Naast de reguliere ‘doosjesrobot’ investeren steeds meer ziekenhuisapotheken in de ‘unitdose robots’ van Swisslog, die de medicatie die oorspronkelijk is doosjes zit, efficiënt herverpakken tot een unieke unitdose, vertelt Brinkhoff. “De configuratie is voor ieder ziekenhuis anders, maar de oplossing gaat in principe uit van een drietal hoofdmodules: het herverpakken van medicatie in unitdoses, het opslaan in een intern magazijn en het uitgeven van de medicatie aan een patiëntenring.” Aan deze ring bevinden zich dan blisterunitdoses in een handzaam formaat, evenals ampullen, zalfjes, spuitjes en bijvoorbeeld capsules. “Zodra een order voor patiënttherapie binnenkomt, pickt onze TheraPick of PillPick alle patiëntmedicatie, voegt een patiëntlabel toe, verifieert de doses en stelt vervolgens een PickRing samen. De verpleging gaat met de PickRing naar de patiënt, controleert middels de barcode de patiënt én therapie en dient vervolgens de medicatie toe. Ongebruikte medicijnen gaan weer retour in de robot.”

TheraPick

Ook is het tegenwoordig mogelijk om medicatie, maar bijvoorbeeld ook bloedproducten te transporteren via een mobiele robot.


Efficiënt en veilig medicijntransport
Voor het transport van de medicatie naar de patiëntafdelingen heeft Swisslog een buispostsysteem ontwikkeld, dat naast medicatie ook bloed- en labproducten efficiënt en veilig door het ziekenhuis kan versturen. “Onder andere in het nieuwe Amphia ziekenhuis in Breda worden straks patiëntringen volledig geautomatiseerd op de afdeling afgeleverd, dankzij een koppeling tussen de TheraPick en de buispost.” Ook is het tegenwoordig mogelijk om medicatie, maar bijvoorbeeld ook bloedproducten te transporteren via een mobiele robot; het kleine zusje van de reeds bekende AGV’s (Zuyderland ziekenhuis). “Efficiënt, nauwkeurig en geheel autonoom kan deze mobiele robot tot aan het bed van de patiënt manoeuvreren”, aldus Brinkhoff. “De autonome robot is recent op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Op dit moment loopt een pilot in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, waarvan we veel verwachten.”

Oplossing medewerkerstekort
Het robotiseren van processen leidt primair tot een verhoogde medicatieveiligheid. “Immers komen er aan het logistieke proces geen mensenhanden meer te pas. Daarnaast zorgt robotisering voor een substantiële daling van de medicatievoorraden en verspilling van medicatie én biedt het een oplossing voor het groeiende tekort aan gekwalificeerde medewerkers in het ziekenhuis”, vertelt Brinkhoff. “Bijkomend voordeel is dat alle logistieke oplossingen – van het magazijn tot aan de bedrand – via één integraal softwaresysteem gemanaged kunnen worden. Dát is de unieke toegevoegde waarde van Swisslog aan een efficiëntere en veiligere zorg.”

TheraPick

“Zodra een order voor patiënttherapie binnenkomt, pickt onze TheraPick of PillPick alle patiëntmedicatie, voegt een patiëntlabel toe, verifieert de doses en stelt vervolgens een PickRing samen.”

Swisslog onderscheidt zich in de markt door het leveren van totaaloplossingen: van consultancy, ontwerp, hard- en softwareleveringen, training en ingebruikstelling tot en met de jarenlange nazorg. Bijvoorbeeld middels een of meerdere residentengineers die het ziekenhuis ontzorgen. Brinkhoff: “De inzet van gerobotiseerde oplossingen is veelal het resultaat van de keuze van de ziekenhuisapotheek om het conservatieve decentrale model te wijzigen in een centraal model. Ervaren projectmanagers begeleiden de ziekenhuizen in dit proces, dat uiteindelijk geen enkele afdeling ongemoeid laat. Zo is Frank van Ingen momenteel de waardevolle ‘side-kick’ van het Amphia ziekenhuis, in de begeleiding van de uitrol van de nieuwe apotheek met een lean distributieproces. In de Amphia-special van Bouwen aan de Zorg in december vertellen we hier graag meer over.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details