Ropa systems
01:49
01-02-2018

Ropa systems: het ‘plug and play’ wandsysteem

Met haar modulaire wandsysteem voor schone ruimten is Ropa systems inmiddels een toonaangevende partij in de zorgmarkt. Sinds de oprichting van het bedrijf ruim zeven jaar geleden zijn inmiddels talrijke projecten succesvol afgerond. De producten van Ropa systems zijn aan een constante kwaliteitstoets onderhevig. Het succes van dit bedrijf laat zich vertalen in snel, hoogwaardig en flexibel bouwen, tegen zo laag mogelijke bouwkosten.

Na afloop van ieder project wordt er geëvalueerd en daar waar nodig worden producten en soms ook bouwwijze aangepast, om bij het volgende project nog beter te presteren. Daarbij wordt goed gekeken naar de elkaar in rap tempo opvolgende ontwikkelingen in het ‘high care’-segment van de zorg. Niet voor niets is innovatie HET sleutelwoord in het nog jonge bedrijf.

Ropa systems
Opbouw framewerk Blok 1, nieuwbouw OK’s Amphia ziekenhuis Breda.

Stormachtige ontwikkeling
Sinds de oprichting in 2010 maakt het bedrijf een stormachtige ontwikkeling door. Inmiddels kan zij met trots terugzien op een aantal spraakmakende projecten, die met succes zijn afgerond. Het behandelcentrum Isala klinieken in Zwolle en het complete OK-complex van het MST in Enschede zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Van recentere datum zijn de renovatie van het OK-complex van het ETZ St. Elisabeth ziekenhuis te Tilburg en drie HCK-ruimten van ditzelfde ziekenhuis. Ook rondt Ropa systems dit jaar nog de nucleaire geneeskunde-afdeling van het MST af.

Snelle doorlooptijd
Sinds enkele weken is aangevangen met een nieuw groot project: het OK-complex van het Amphia ziekenhuis te Breda. Dit geheel nieuwe ziekenhuis wordt gebouwd door de bouwcombinatie B4Care/I4care. Het omvangrijke project brengt voor Ropa systems weer nieuwe omstandigheden met zich mee. Na een zorgvuldige voorbereiding is ervoor gekozen om vroeg in het bouwproces te starten met het opzetten van het prefab wandsysteem. Dit om andere disciplines, zoals E- en W-installaties daar weer op aan te laten sluiten en op die manier een snellere doorlooptijd te realiseren. Bouwkundige voorbereidingen voor deze bouwpartners worden al meegenomen in de verschillende modules van het wandsysteem. Denk hierbij aan voorbereidingen voor elektrische leidingtracés, plintafzuigingen en crossflow plenums.

Ropa systems
Achterwand met foto inlage voor OK Dr. Horatio Oduber Hospital, Aruba.

Mockup
Om er zeker van te zijn dat hetgeen dat op papier is uitgedacht, ook daadwerkelijk in de praktijk klopt, is er in de fabriek te Someren een mockup-OK gebouwd, identiek aan de uiteindelijke OK’s die gebouwd gaan worden in het ziekenhuis. De OK bestaat uit een modulair systeem van bouwkundige elementen en wandpanelen, die aaneengeschakeld worden en daar waar nodig separaat kunnen worden aangepast. Hierna zijn alle betrokken partijen uitgenodigd om de OK op ware grote te beoordelen. Daarna zijn alle bevindingen geëvalueerd en daar waar nodig werd het ontwerp aangepast. Hierdoor wordt een soepele en efficiënte doorloop van het totale bouwproces verder geoptimaliseerd.

Voorlopig grootste project
Voor Ropa systems houdt het  hier echter niet op: ook sleepte zij de order binnen voor de levering en plaatsing van ruim 450 handbediende schuifdeuren en minstens evenzoveel bedachterwanden, allebei voor de patiëntenkamers van het ziekenhuis. Het project is hiermee voorlopig het grootste project in omvang voor dit jonge bedrijf, dat de groei in haar verdere toekomst met vertrouwen tegemoet ziet.


Eindresultaat Hybride OK, St. Elisabeth ziekenhuis, Tilburg. (© Remco van Blokland)

Tekst en beeld: Ropa systems
Uitgelichte afbeelding: Mockup OK’s Amphia ziekenhuis Breda in de fabriek in Someren.

Bouwen aan de Zorg partners

NVZ LogoProf Themabezoeken