Equipe Zorgbedrijven

Sfeervol aangeklede lunchruimte voor medewerkers.

03:15
01-07-2019

Rotterdam | Equipe Zorgbedrijven

Een warm welkom. Dat ervaar je zodra je binnenstapt in de nieuwe vestiging van Equipe Zorgbedrijven in Rotterdam. De zorgvuldig uitgedachte inrichting en het sfeervolle interieur dragen bij aan het comfort van zowel patiënt als medewerker. Materialen, kleuren en zelfs geuren zorgen ervoor dat iedereen zich op zijn gemak voelt. 

Equipe Zorgbedrijven is een zorgaanbieder met zes labels van gespecialiseerde klinieken: Velthuis Kliniek voor cosmetische behandelingen, Xpert Clinic voor hand- en polszorg, Xpert Orthopedie voor orthopedische zorg, Helder Kliniek voor de behandeling van onder andere anale klachten, EVA kliniek voor vaginale klachten en Cosmedic voor plastische chirurgie in het ziekenhuis. Het hoofdkantoor van Equipe Zorgbedrijven is gevestigd in Eindhoven. Daarnaast zijn er vijf hoofdlocaties in Amsterdam, Enschede, Velp, Eindhoven en Rotterdam. Verder is er nog een aantal buitenpoli’s. 

Flinke verbouwing
“Onze hoofdlocatie in Rotterdam was gevestigd aan de Jan Leentvaarlaan, maar we zijn daar flink uit ons jasje gegroeid”, vertelt regiomanager Arthur Bruijnincx. “We vonden onze nieuwe locatie in een leegstaand kantoor aan de K.P. van der Mandelelaan op Brainpark I. Deze locatie voldoet volledig aan onze eis om goed bereikbaar te zijn met de auto en het openbaar vervoer.” Om het kantoorgebouw te transformeren tot hoogwaardige privékliniek, moest er flink verbouwd worden. Projectmanager Angelique Beuns coördineerde deze verbouwing namens Equipe Zorgbedrijven, in samenwerking met adviesbureau Activ Vastgoed. Zij vertelt: “We hebben het gebouw volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Binnen de contouren van het pand deelden we de verdiepingsvloeren opnieuw in. De entree hebben we meer grandeur gegeven door deze, over twee verdiepingen, geheel in glas uit te voeren. Het OK-complex, met vier state-of-the-art operatiekamers en een grote verkoeverruimte, is als een nieuwbouw tegen het gebouw geplaatst.”

Equipe Zorgbedrijven

Het interieur van de klinieken doet meer denken aan een hotel.


Comfort en snelle doorstroom
“Soms moesten we bij de invulling van het programma op zoek naar creatieve oplossingen”, vertelt Beuns. “Op de begane grond bijvoorbeeld, bij de wachtruimte van de operatiekamers. Die hadden we liever groter gezien, maar die ruimte was er niet. Door een prettige ambiance te creëren, maakten we die ruimte toch zo comfortabel mogelijk. Ook zorgen we voor een snelle doorstroom, zodat patiënten niet lang hoeven te wachten. Dat geldt overigens voor alle klinieken in het pand.” Naast de wachtruimte voor de operatiekamers biedt de begane grond ruimte aan de entree en centrale balie. Op de eerste verdieping bevinden zich Xpert Clinic en Handtherapie Nederland, een zusterbedrijf van Equipe Zorgbedrijven. De tweede verdieping is ingericht met Velthuis Kliniek en de backoffice. Het beddenhuis bevindt zich op een deel van de derde verdieping. Het andere deel is een casco ruimte, bestemd voor toekomstige uitbreiding.

Equipe Zorgbedrijven

Vormgeving Helder Kliniek.


Een alternatief voor het ‘ziekenhuisgevoel’
Het interieur van de Rotterdamse vestiging is in dezelfde lijn vormgegeven als de andere hoofdlocaties. Belangrijk hierbij is dat de patiënten geen ‘ziekenhuisgevoel’ hebben. “De sfeer die wij in de klinieken creëren, doet meer denken aan een hotel”, zegt Beuns. “Voor het interieur­ontwerp gingen we dan ook de samenwerking aan met Valk Design. Met elkaar brachten we de beoogde sfeer tot stand. Zo gaven we de wachtruimtes van de klinieken een huiselijke uitstraling met warme kleurtinten, comfortabel meubilair en sfeervolle verlichting. Die warme kleuren komen ook terug in de spreekkamers van de artsen en de behandelkamers.” Op de OK-afdeling, waar alles vanzelfsprekend steriel is en aan alle eisen voldoet, breekt Equipe Zorgbedrijven eveneens met de vaak beladen ziekenhuissfeer. Zo zijn de deuren van de operatiekamers voorzien van typisch Rotterdamse beelden.

Equipe Zorgbedrijven

Warme, sfeervolle wachtruimte.


Accessoires en geuren
“We besteedden tevens veel aandacht aan accessoires”, vervolgt Beuns. “Valk Design deed hier voorstellen voor, maar ik ging zelf ook op zoek naar passende schilderijen of een specifieke klok. Juist dat soort details maken de sfeer compleet. Vanuit diezelfde gedachte passen we ook verschillende geuren toe. Zo ruik je bij binnenkomst een frisse geur. Diezelfde geur ervaar je in het OK-complex, Xpert Clinic en Helder Kliniek. De geur in Velthuis Kliniek is, passend bij het merk, iets zwaarder en zoeter.” Bruijnincx
benadrukt dat het ‘warm welkom’-concept door het gehele pand is doorgevoerd: “Ook voor onze medewerkers creëerden we aangename, sfeervolle ruimten. Zo zijn onder andere de kantoren, lunchruimten, zusterposten en de piketkamer sfeervol aangekleed en ingericht.”

Bouwteam
Equipe Zorgbedrijven voerde de verbouwing in bouwteamverband uit, met hetzelfde team dat de vestiging in Amsterdam realiseerde. De samenwerking met dat team, bestaande uit aannemer Hegeman en installateur De Groot, verliep erg prettig.       

Equipe Zorgbedrijven

Verkoeverruimte.

Bovendien konden de in Amsterdam opgedane ervaringen meegenomen worden in dit project. “Er vond één wisseling plaats”, zegt Bruijnincx. “Het OK-complex werd niet door een afzonderlijke partij, maar eveneens door Hegeman en De Groot gerealiseerd. Zij hadden al de nodige ervaring opgedaan met clean­rooms en delen van operatiekamers, maar een compleet OK-complex als dit hadden zij nog nooit gedaan. Op basis van onze goede ervaringen met beide partijen, vertrouwden we hen dit werk toe. Daarmee namen we best een risico, maar ze hebben het heel professioneel aangepakt. De begeleiding van installatieadviesbureau Sweegers en De Bruijn, die wij voor dit specifieke traject in de arm genomen hadden, heeft eveneens aan het fantastische eindresultaat bijgedragen.”

Trots en tevreden
De verbouwing nam nog geen jaar in beslag. In mei 2018 startten de sloopwerkzaamheden en in februari 2019 vond de inhuizing plaats. De lastig te verkrijgen materialen, als gevolg van de overspannen markt, vormde een flinke uitdaging. Toch wist het bouwteam de vertraging tot een minimum te beperken. Beuns en Bruijnincx kijken dan ook met trots en tevredenheid op het werk terug. “We zijn voor de uitbreiding van ons netwerk nu op zoek naar een nieuwe locatie in Nederland”, zegt Beuns. “De intentie is om die met dezelfde partijen en mensen te realiseren.” 

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Equipe Zorgbedrijven

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

FEITEN EN CIJFERS

Warme, zachte kleuren en stijlvolle details

Een hotelbeleving creëren in de klinieken. Vanuit die gedachte creëerde Valk Design ruim zeven jaar geleden een warm interieurconcept voor Equipe Zorgbedrijven. Op basis van dit concept is ook het interieur van de nieuwe Rotterdamse vestiging vormgegeven.

“Kenmerkend voor het interieur zijn de warme, zachte kleuren en stijlvolle details”, zegt designer Debbie Zeeuw van der Laan van Valk Design. “Daarmee onderscheidt het zich van de veelal steriele, witte interieurs in ziekenhuizen. Zo zijn de plafonds van de wachtruimten warmgrijs. Ook de wanden en vloeren hebben een donkere tint, maar wel zodanig dat de connectie met het zakelijke en medische karakter van Equipe Zorgbedrijven behouden blijft.” Valk Design zorgde tevens voor de sfeerverlichting en werkte het concept tot in detail uit, met onder meer meegestukte lampen, custom made vloerkleden en zorgvuldig geselecteerde accessoires.

Prettige samenwerking
“Een fijn traject”, blikt Zeeuw van der Laan terug. “De samenwerking met Equipe Zorgbedrijven, in de persoon van projectmanager Angelique Beuns, was zoals altijd zeer prettig. We zitten qua stijl op één lijn en hebben aan een half woord genoeg. Dat een medische organisatie als Equipe Zorgbedrijven de warme uitstraling van het hotelwezen overneemt, vind ik bovendien een mooie ontwikkeling.”


Designvol en comfortabel zorgmeubilair 

Voor de nieuwe vestiging van Equipe zorgbedrijven leverde Haelvoet kwalitatief en hoogstaand zorgmeubilair. 

De zorgmeubelen van Haelvoet plaatsen de patiënt én de zorgverlener op de eerste plaats. Equipe zorgbedrijven koos voor een combinatie van Olympia Hospital ziekenhuisbedden, Ilana nachttafels en Litavo leestafels. Olympia Hospital is de juiste keuze in deze gespecialiseerde kliniek waar kwaliteit voor de patiënt centraal staat. Sterk gewaardeerde, ergonomische eigenschappen van het Olympia bed zijn onder andere de hoog-laagverstelling, de verhoogde wendbaarheid met het 5de wiel, de handenvrije bediening en het gestroomlijnde, onderhoudsvriendelijk ontwerp. 

Ook de Fero relaxfauteuil past perfect in het concept van de kliniek, waarin ruime aandacht besteed werd aan gebruiksvriendelijk en sfeervol meubilair. Zowel de gemeenschappelijke belangen als de individuele behoeften van de patiënten en personeel komen hierin aan bod. “Een prachtige kliniek waar sfeer, functionaliteit en kwaliteit bij elkaar komen”, aldus projectmanager Joep Gerritse.

Haelvoet voorziet reeds meer dan 85 jaar zorginstellingen van designvol en comfortabel zorgmeubilair. “Met meer dan 200 medewerkers werken we dagelijks aan nieuwe, ergonomische oplossingen voor onder meer ziekenhuizen, zorginstellingen, kleinschalige woonvormen en zelfs voor bij je thuis, met ons merk Hidden.”

Bouwen aan de Zorg partners

Bouwinfo

Opdrachtgever en zorgverlener Equipe zorgbedrijven, Rotterdam
Architect Hasselaar Architecten
Interieurarchitect Valk Design
Bouwmanagement Activ Vastgoed BV
Los meubilair Valk Design, Eemdijk
Bedden en nachtkastjes Haelvoet, Zaltbommel
Bouwtijd eind mei 2018 – 8 februari 2019 

  • Start sloop: april/mei 2018
  • Oplevering sloop: eind mei 2018
  • Start nieuwbouw OKC: juni 2018
  • Oplevering totale gebouw: februari 2019

Totale oppervlakte gebouw ± 3.500 m² 

XL PrintingMST goed op weg naar nóg beter