Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Samen oud worden in vernieuwd Wildhoef
Artist impression van de centrale entree van beide vleugels.

Samen oud worden in vernieuwd Wildhoef

Op landgoed Wildhoef, gelegen in het fraaie bos- en duingebied aan de westkant van Bloemendaal, is dit najaar het gelijknamige verzorgings- en verpleeghuis van Stichting Pro Senectute opgeleverd. Het complex bestaat uit 105 zorgwoningen, waarvan 66 zorgappartementen voor senioren met een intensieve zorgvraag en 49 royale service-appartementen waar senioren zelfstandig kunnen wonen. Wildhoef biedt beschermd wonen voor gelijkgestemde senioren.

Mark Wulf, Betsy Gaasbeek en Johan Kuin bij het nieuwe Wildhoef. (Beeld: Henk Geist)

Aan de nieuwbouw ging de sloop van het oude Wildhoef vooraf. Dat traditionele verzorgingshuis bood onderdak aan 78 bewoners, maar was verouderd. “Het gebouw uit 1983 voldeed echt niet meer aan de eisen van deze tijd”, zegt locatiemanager Betsy Gaasbeek. “De deuren waren te smal, de badkamers hadden nog drempels, er was geen algemene leefruimte en we hadden lekkages. Onze doelgroep kent ook steeds zwaardere zorgvragen. Om daaraan te kunnen voldoen is een nieuwbouwplan ontwikkeld. Dit plan is gebaseerd op de realisatie van een woon-zorgcontinuüm, van zelfstandig wonen met lichte zorg tot volledig verzorgd en verpleegd wonen. Op de locatie is 24 uur per dag zorg aanwezig.” Als doelgroep voor de Wildhoef ziet Stichting Pro Senectute ‘gelijkgestemde senioren met een brede maatschappelijke en culturele belangstelling en een levenshouding gebaseerd op goede omgangsvormen’.

Welzijnspakket

De nieuwbouw bestaat eigenlijk uit twee vleugels, verbonden door een lager middendeel met een gemeenschappelijke entree.
Wildstaete met vier bouwlagen bestaat uit 49 service-appartementen, in grootte variërend van 74 tot 120 vierkante meter, waar
senioren zelfstandig wonen. In de aangrenzende vleugel bevindt zich de zorglocatie Wildhoef, met 66 studio’s. Gaasbeek: “De bewoners van Wildstaete wonen zelfstandig, maar met een welzijnspakket. Ze kunnen gebruik maken van het restaurant, van de maaltijdvoorziening en de fitnessruimte. Ze kunnen meedoen met activiteiten en er is voor hen een gastvrouw. De zorg die ze nodig hebben, gaat via de thuiszorg. Het is een vorm van ontzorgd wonen. In het drie lagen tellende Wildhoef gaat het daarentegen om verzorgd wonen; alles wordt daar voor je geregeld en georganiseerd. Het is kleinschalig wonen in een grootschalige voorziening.”

De liftschacht in Wildstaete is voorzien van een kunstwerk.

Naast de eigen studio’s, verdeeld over zeven woongroepen, zijn er veel gemeenschappelijke ruimten in de Wildhoef, zoals een huiskamer met een keuken per woongroep, een muziekkamer en een bibliotheek en ontmoetingsplein in het atrium. Gaasbeek: “De bewoners kunnen dwalen, rondlopen, zelfstandig met de lift gaan en ook naar buiten, in een afgeschermd deel van het park. We willen bewoners zo verleiden om uit hun woonkamer te komen. Deze vleugel krijgt een hele intieme inrichting, volgens ons leefwereldconcept. Zo krijgt elke etage een eigen thema dat wordt uitgewerkt in foto’s van de omgeving. Die komen bij de voordeur van elke studio te hangen; het wordt een soort lopende expositie.” De begane grond heeft als thema het dorp, de eerste verdieping bos en de bovenste verdieping strand en duinen.

Samen oud worden

In het entreegebied tussen beide vleugels bevinden zich ook voorzieningen als het restaurant, de kapsalon en een zithoek. Een grote glazen gevel biedt riant uitzicht op het omringende park. Gaasbeek: “Wanneer één van de partners van een echtpaar meer zorg nodig heeft en een indicatie heeft vanuit de WLZ, kan die verhuizen van de servicevleugel naar de zorgvleugel. Dat biedt een echtpaar de mogelijkheid om toch onder één dak te wonen. Je kunt lopend bij elkaar op bezoek, zonder nat te worden. Je kunt hier samen oud worden.”  Het complex ligt in een Natura 2000-gebied en speelt daar met zijn bijzondere architectuur op in. Het gebouw heeft niet de uitstraling van een traditionele zorginstelling maar van een chic appartementencomplex. Het is door Oomen Architecten ontworpen en moet stijl en klasse uitstralen en stedenbouwkundig goed passen in het eeuwenoude landgoed Wildhoef. Het is ontworpen met respect voor de prachtige romantische en parkachtige omgeving. Met zijn zachte en ronde vormen voegt het zich in het landgoed. Zo verwijst de lichte zandkleurige steen naar het nabijgelegen duinlandschap. Door het toepassen van veel glas in de gevels, vooral bij de gemeenschappelijke ruimten, moet er zoveel mogelijk interactie gecreëerd worden met de prachtige natuur rondom. De architect heeft veel aandacht besteed aan de overgang van privé buitenruimte naar openbare parkruimte. De grote dakterrassen zijn geïnspireerd op het sanatorium Zonnestaal van architect Duinker in Hilversum. De interactie tussen gebouw en park moet volgens Gaasbeek bijdragen aan een prettige leefomgeving voor de bewoners.

De vleugel Wildstaete met de service-appartementen.

De bouw is uitgevoerd door Bot Bouw. Volgens projectleider Johan Kuin en opzichter Mark Wulf van Bot Bouw is de bouw ondanks de coronavoorschriften voorspoedig verlopen. Wulf: “Het is een waanzinnig project om aan gewerkt te hebben, met een mooie ploeg eigen mensen en met onze vaste relaties. Vooral de metselaars waren hier met liefde voor hun werk bezig, dankzij de vele bijzonderheden in het metselwerk.” Het gasloze complex is op vrij traditionele wijze gebouwd. Bij de bouw moest vooral rekening worden gehouden met de omgeving. Om overlast voor de bewoners van een naastgelegen appartementengebouw te beperken, is ervoor gekozen om de funderingspalen niet te heien maar te schroeven. Kuin: “We hebben ook een tijdelijke bouwweg aangelegd om zo het dorp te ontlasten van het bouwverkeer. Op hoogtijdagen ging het om 15 tot 20 transporten per dag.”

Stichting Pro Senectute verwacht de komende 50 jaar fundamentele veranderingen in de zorgvraag. Daar speelt het ontwerp van deze nieuwbouw al op in. Gaasbeek: “De uitdaging is om het nieuwe gebouw tot in lengte van dagen te kunnen blijven exploiteren zonder kapitaalsvernietiging. Door er in het ontwerp nu al rekening mee te houden, kunnen de kleine zorgappartementen in een later stadium snel, en tegen relatief lage kosten worden omgebouwd tot grote appartementen.ˮ    


Hoogwaardige sanitairtechnische installaties

De sanitairtechnische installaties van woonzorgcomplex Wildhoef in Bloemendaal zijn verzorgd door Jonker BV loodgieters en installateurs. Het installatiebedrijf uit Zaandam heeft op basis van het planadvies het ontwerp voor de warm- en koudwaterinstallaties verder uitgewerkt, binnen de geldende BRL- en NEN-normen. Bovendien zijn de installaties middels 3D/BIM-tekenwerk passend gemaakt met de andere installaties in het complex.

Het gasloze gebouw is uitgerust met een warmtepompinstallatie voor het warme water, met een circulerend netwerk, waarbij het water wordt verwarmd tot 65 graden Celsius voor de collectieve warmwatervoorziening in de appartementen en diverse keukens. Daarnaast is het bedrijf verantwoordelijk voor de aanleg van het sanitair en de hemelwaterafvoeren, rioleringsleidingen, brandslanghaspels en droge blusinstallatie. Alle partijen, zowel bouwkundig als installatietechnisch, hebben in dit project als één team kunnen samenwerken en alles tot een goed eind gebracht.

In 1923 begon J. N. Jonker zijn eenmanszaak. Het bedrijf groeide uit tot een onderneming met inmiddels zo’n 40 werknemers en is actief is de utiliteit, woningnieuwbouw en -renovatie en de zorg.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details