Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Samenwerking LynX® en Zumtobel helpt zorgsector licht slim in te zetten

Samenwerking LynX® en Zumtobel helpt zorgsector licht slim in te zetten

“De zorgsector is steeds op zoek naar manieren om een betere zorgervaring aan te bieden. Met het slim inzetten van licht kan de zorgsector heel veel vooruitgang boeken. De samenwerking tussen LynX® en Zumtobel moet dit gebruik nu in een stroomversnelling brengen.”

Slim gebruik van licht kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat bewoners met dwaalgedrag op intuïtieve wijze worden geleid naar veilige plaatsen: de verplegingspost zal oplichten en de uitgang zal subtiel verduisteren.

Slimme verlichtingstechnologie

Bert Verschuren, CEO van Zumtobel Benelux: “Zorgorganisaties kozen tot voor kort hun verlichting op basis van twee vragen:  is er op elk moment van de dag voldoende licht en past het armatuur esthetisch in het bouwconcept? Nu zien we dat ze zich ook een derde vraag stellen: op welke manier kan de verlichting die we gaan installeren ons helpen om een nog betere zorgverlening aan te bieden? En dat dan voor zorgverlener, zorgvrager en voor de bezoeker van het ziekenhuis of woonzorgcentra.”

Slimme verlichting kan ook, zoals hier in het AZ Sint-Lucas, de te volgen evacuatieroute aanduiden.

Het is hier dat LynX® in beeld komt. Het softwareplatform maakt deel uit van de Telecom-IT Group en ontwikkelde het product LynX® lifeline, een slimme verlichtingstechnologie.

Filip Gelaude, CEO van LynX®: “Via onze slimme verlichting kunnen verpleegkundigen bijvoorbeeld in één oogopslag zien waar ze moeten zijn voor een interventie. Patiënten of bewoners weten dan weer intuïtief dat hun oproep goed ontvangen werd en dat hulp onderweg is. Maar de verlichting kan ook dienstdoen om mensen en goederen te lokaliseren. Of we kunnen de verlichting in een woonzorgcentrum in de voormiddag een andere kleurtoon meegeven dan later op de avond.”

“Er vallen eindeloos veel scenario’s te configureren, die we steeds samen met de betrokken diensten uitwerken.”

AZ Sint-Lucas

Zo werd LynX® lifeline onlangs door 25-8, eveneens onderdeel van de Telecom-IT Group met meer dan 500 klanten in de zorgsector,  geïntegreerd in de werking van AZ Sint-Lucas in Gent.

Tom Messiaen, managing partner 25-8: “AZ Sint-Lucas koos voor intelligente LED-verlichting in de gangen, waardoor de al voorziene investering in verlichting breder benut kan worden. De verlichting fungeert nu ook als deurbode, noodverlichting en kan tijdens evacuatie of benodigde reanimatie de weg naar de nooduitgang of de betrokken patiënt wijzen.”

Ook in woonzorgcentra bewijst de slimme verlichting zijn nut.

Messiaen: “Bewoners met dwaalgedrag krijgen een polsbandje. Het geavanceerde lichtmanagementsysteem zorgt er dan voor dat bewoners met dwaalgedrag op intuïtieve wijze worden geleid naar veilige plaatsen. Zo zal de verplegingspost oplichten en de uitgang subtiel verduisteren.”

Via slimme verlichting wordt de kamerstatus weergegeven

Samenwerking

De samenwerking tussen LynX® en Zumtobel zal zich nu in eerste instantie focussen op de verdere ontwikkeling van LynX® lifeline.

“Met de integratie van LynX® in onze armaturen kunnen we vanaf nu onze klanten in de zorgsector een belangrijke functionele meerwaarde bieden en zo verder groeien als marktleider in verlichting voor zorgorganisaties,” besluit Bert Verschuren, CEO van Zumtobel Benelux.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details