Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Sanitaire cel optimaal toegankelijk, zonder kolom op de hoek Hoekschuifdeuren openen perspectieven in WZC Cadiz
Dat je de beide schuifdeuren kunt openen zonder dragend profiel, kolom of steun in de hoek, bleek al gauw heel nuttig voor rolstoel- of bedlegerige patiënten.

Sanitaire cel optimaal toegankelijk, zonder kolom op de hoek Hoekschuifdeuren openen perspectieven in WZC Cadiz

Bij de indeling van een nieuw woonzorgcentrum zoals Cadiz in Antwerpen komt het er vooral op aan om zo efficiënt mogelijk om te springen met de wettelijk vastgelegde kameroppervlaktes. Hier werd het sanitaire gedeelte van de 120 nieuwe kamers afgewerkt met schuifdeuren om zoveel mogelijk leef- en slaapruimte over te houden. In enkele van de kamers zorgen de nieuwe argenta invisidoor SDX hoekschuifdeuren van Argent Alu voor nog meer toegankelijkheid.

Tekst en beeld | Argent Alu, Marc Sourbron

Barent Bulcke van Neos ArchitectenSamenwerking: “Al vanaf het eerste ontwerp viel de keuze op een dubbel schuifdeursysteem om de sanitaire cellen af te sluiten. Bij wijze van test rustte uitvoerder Van Den Rijse in samenwerking met leverancier Argent Alu zelfs een aantal daarvan uit met het gloednieuwe argenta SDX hoekschuifdeursysteem. Zonder kolom op de hoek levert dat een nog grotere vrije doorgang op.”

“Wij staan altijd open voor nieuwigheden als deze”, verklaart Roger Albertijn, Manager Technische Diensten bij GZA Zorg en Wonen. “Vandaar dat we instemden met een proefopstelling in enkele kamers.” “Het resultaat mag er zijn”, vult Ghislain Van Den Rijse van Schrijnwerkerij Van Den Rijse nv aan. “Qua toegankelijkheid tot de sanitaire cel is dit een onovertroffen oplossing.”

Met de bovengeleider geïntegreerd in het valse plafond is ook die helemaal aan het oog onttrokken.

“Gebruiksgemak en toegankelijkheid waren prioritair in de eisen van de opdrachtgever”, weet ook Wim Dens van Neos ArchitectenSamenwerking. “Dat je de beide schuifdeuren kunt openen zonder dragend profiel, kolom of steun in de hoek, bleek al gauw heel nuttig voor rolstoel- of bedlegerige patiënten.” Bovendien is het mooi meegenomen dat beide deurbladen subtiel in de wand wegschuiven. Dat bevestigt ook Barent Bulcke: “Hoe minder profielen en technieken te zien zijn, hoe huiselijker de hele inrichting oogt en dat draagt sowieso bij tot het welzijn van de bewoners.” Ghislain Van Den Rijse benadrukt nog eens het installatiegemak: “Het kaderwerk waaraan de bovengeleider opgehangen werd, maakte ik in het atelier waardoor ik het zelfdragende systeem heel snel kon plaatsen. Met de bovengeleider geïntegreerd in het valse plafond is ook die helemaal aan het oog onttrokken.”

Feiten en cijfers

Leverancier Invisidoor SDX Hoekschuifdeuren Argent Alu
Opdrachtgever WZC Cadiz (GZA Zorg en Wonen)
Architect Neos ArchitectenSamenwerking  (BBSC Architects / Wim Dens architecten & ingenieurs)
Uitvoerder Schrijnwerkerij / afwerkingsbedrijf Van Den Rijse nv

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details