Delabie
01:02
08-11-2018

Sanitaire oplossingen, speciaal voor de zorgsector

Biofilm, van nature aanwezig in kranen en leidingen, is een geheel van micro-organismen (bacteriën, algen, schimmels, …) dat zich aan elkaar en aan een oppervlak in contact met water hecht. 99.5% van de in een installatie aanwezige bacteriën zitten in de biofilm. Daar vinden ze een gunstige omgeving om zich te vermenigvuldigen en na verloop van tijd een volledig netwerk te besmetten. Het bekendste voorbeeld is de legionellabacterie. Maar onderschat ook de pseudomonas aeruginosa-bacterie niet. Die nestelt zich vooral aan de kraanuitloop.

Omdat het onmogelijk is om biofilm helemaal uit te roeien, moeten zorginstellingen maatregelen treffen om zijn vorming af te remmen. Delabie heeft hiervoor kranen ontworpen met afneembare uitlopen of met uitlopen met een geïntegreerde filter die alle bacteriën tegenhoudt. Het bedrijf biedt bovendien demonteerbare kranen aan, die gemakkelijk kunnen worden afgenomen om ze te reinigen.

Naast de uitloop speelt ook het oppervlak van de interne wanden van de kraan een belangrijke rol in de strijd tegen bacterievorming. Specifiek voor de zorgsector heeft Delabie kranen ontwikkeld met een uiterst gladde binnenkant. Dit vermindert de vorming van biofilm gevoelig.

Delabie
Vorming van biofilm in een kraan.

Verbrandingsrisico
Veiligheid omvat ook het minimaliseren van het verbrandingsrisico. De wet legt zorginstellingen op om water met een hoge temperatuur te produceren en in hun leidingsysteem te verdelen, om het risico op bacteriegroei te verkleinen. Daardoor verhoogt wel het risico op huidverbranding, vooral bij gehospitaliseerde, oudere en gehandicapte mensen met minder gevoeligheid en tragere reflexen, voornamelijk wanneer ze door onoplettendheid de vooraf voor hen ingestelde temperatuur ontregelen. Gerichte veiligheidsmaatregelen zijn nodig om een vaste maximumtemperatuur te behouden en tegelijk het risico op brandwonden in te perken. Een temperatuurbegrenzer is hiervoor belangrijk, maar Delabie zet met zijn EP-patronen nog een stap verder. Deze garanderen namelijk dat de gevraagde temperatuur constant blijft, ook wanneer bijvoorbeeld het debiet van de koudwatertoevoer vermindert.   

Tekst en beeld: Delabie

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

Antonius ZorggroepHeijneman Medicals