Nieuwe deel appartementencomplex de Sfinx zojuist opgeleverd
05:14
24-01-2017

Sfinx in Zeewolde is klaar voor de toekomst

Aan de rand van het centrum van Zeewolde is het nieuwe deel van appartementencomplex de Sfinx zojuist opgeleverd. De Sfinx verbindt hier wonen met zorg en het centrum met het groene deel van het dorp. Het nieuwe complex ademt kwaliteit en woongenot uit. “Ook nu werd de vraag naar wonen overtroffen. In een mum van tijd waren alle appartementen verhuurd”, blikken Nico Heeman van Coloriet en Rudi Hol van Woonpalet terug.

Het eerste deel van de Sfinx werd al in 2000 opgeleverd en was meteen een succes. “En dus hadden we al meteen een derde pootje uit laten tekenen”, aldus Hol. Uiteindelijk is pas in 2010 een samenwerkingsovereenkomst getekend met de gemeente en in oktober 2015 werd de eerste steen gelegd. In september 2016 werd de uitbreiding opgeleverd en konden de kersverse bewoners erin. Heel bewust is door architect Erik Eijsbouts van BDG Architecten afgeweken van de rode steen waarmee het eerste Sfinx-complex is gebouwd. De stenen hebben bij het zojuist opgeleverde gebouw een natuurlijke kleur en uitstraling. “Zo benadrukken we dat de uitbreiding van de Sfinx een nieuw gebouw is”, is de uitleg van architect Eijsbouts. Het nieuwe deel van de Sfinx is tegen het oudere gedeelte aangebouwd. Omdat ze intern met elkaar in verbinding staan, moest een hoogte worden overbrugd. Want de kamers in het nieuwe deel zijn 2,60 meter hoog, wat twintig centimeter meer is dan in het oudere deel. Met twee verdiepingen moest dus zestig centimeter worden gecompenseerd. Dit is opgelost door twee hellingbanen, waarbij vooral de hellingbaan op de tweede verdieping vrijwel niet is waar te nemen. Het is eerder vals plat en vormt dus geen belemmering voor bewoners die slecht ter been zijn.

Zonnepanelen
Een kelder ontbreekt in de Sfinx. De rondleiding begint dus op de begane grond. Hier zijn de zestien zorgappartementen voor mensen met dementie. Ook is hier de plek voor de twee gemeenschappelijke ruimtes, met de toepasselijke Egyptische namen Nijl en Ankh voor de bewoners die dag en nacht zorg nodig hebben. Op de eerste en tweede verdieping zijn 28 huurappartementen gerealiseerd. Er zijn qua indeling en grootte drie soorten woningen, waaronder het doorzon-type en de appartementen in de knik van het gebouw hebben meer volume. Het derde type heeft aan de voorzijde een huiskamer annex keuken en twee slaapkamers. In het gehele gebouw is goed gelet op de doelgroep.

Nieuwe deel appartementencomplex de Sfinx zojuist opgeleverd

Bij de entree zijn de brievenbussen op een goede hoogte aangebracht, om bukken te voorkomen. De galerijen zijn breed, zodat twee scootmobielrijders elkaar kunnen passeren. Het sleutelgat van de voordeur zit boven de deurklink en de toiletten zijn in hoogte verstelbaar. De zorgappartementen in het nieuwe gedeelte zijn groter dan in het oudere deel: 45 vierkante meter in plaats van 29 vierkante meter. “We hebben goed gekeken naar de wensen. En we vonden ook dat het architectonisch mooi moest zijn. Kijk maar eens naar de robuustheid, het straalt kwaliteit uit. En ook architect Eijsbouts heeft weer duidelijk zijn stijl laten zien. Hij is altijd uit op licht. In de Sfinx zijn grote raampartijen voorzien, soms tot op de vloer. Zo krijg je mooie, lichte appartementen”, leggen Heeman en Hol uit. Om de EPC te halen, zijn er 153 zonnepanelen aangebracht op het dak. Een rekensom geeft aan dat er vijf zonnepanelen per huurwoning zijn en de overige dertien leveren energie voor de twee gemeenschappelijke woonkamers van Coloriet. De zorgwoningen zijn niet hierop aangesloten omdat dan – door het lage aantal panelen per woning – het rendement onvoldoende zou zijn.

Sensor aan bed
Terug naar de begane grond. Hoe is deze voor mensen met dementie aangepast op de doelgroep? Het meubilair is op een democratische manier gekozen. Er wordt teruggeblikt naar afgelopen zomer, toen de dag werd opgevrolijkt door een gezamenlijke barbecue. Dit feestje had echter ook een serieus smaakje. Als proef zijn verschillende meubelvarianten neergezet, met daarbij ook moodboards en formulieren waarop de meubelvoorkeur kon worden aangegeven. Uiteindelijk zijn het dus de stoelen geworden met een goede zit, die niet alleen duidelijk een huiselijk sfeer uitstralen. “Ze zijn ook nurse-proof, ze kunnen tegen eens stootje”, legt Heeman uit, die ook de speciale verlichting roemt. “Mensen met dementie keren vaak hun dag- en nachtritme om. De biodynamische verlichting in de gemeenschappelijke ruimte ondersteunt daarom het dagpatroon van de bewoners. In de ochtend is er meer licht en in de loop van de middag en avond wordt de verlichting getemperd. Een concept dat inmiddels bewezen is”, weet hij. “We passen de verlichting ook toe in één van onze woonzorgcentra in Lelystad en de indruk is goed. Men slaapt ’s nachts beter. Daarnaast werken we met slimme sensortechnologie, een domoticasysteem dat de zorgmedewerkers binnen het zorgdeel van de Sfinx ondersteunt om realtime de situatie van cliënten te beoordelen op hun smartphone. Alle meldingen komen hierop binnen. Een voorbeeld: iemand stapt ’s nachts vaak uit bed, waarbij gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Om dit op afstand in de gaten te houden, is er een sensor aan het bed voorzien. Heeft de cliënt ‘opstaan-bewegingen’ en daarmee een ander hartritme en ademhaling, dan ontvangt de verpleging hiervan een signaal. Daarna kunnen zij de keuze maken om te gaan kijken wat er aan de hand is. Zelfs de brandmeldingen komen binnen op de smartphone”, is de enthousiaste uitleg van Heeman. Hij voegt hieraan toe ook dit een inmiddels bewezen succes is. “We werken hier al langer mee, ook in één van onze woonzorgcentra in Lelystad. En het bevalt zo goed, dat het ook in het oudere deel van de Sfinx wordt toegepast.”


‘We trachten altijd het aangename met het mooie te combineren’
Producent en leverancier van zorgmeubilair Thereca heeft het interieur van de twee gezamenlijke ruimtes Nijl en Ankh voor haar rekening genomen. Al jarenlang is dit bedrijf uit Hasselt leverancier van Coloriet. En ook in dit project is weer tot volle tevredenheid gewerkt.

Thereca is een complete inrichter. Het ontwerp en de bouw van de meubelen gebeurt volledig in eigen beheer. Zo worden de standaard meubelen in de eigen fabriek gemaakt en leveren de medewerkers maatwerk vanuit de eigen werkplaats. En ook het advies aan de klant vindt altijd onder hun eigen hoede plaats. Daardoor kan perfect op alle wensen worden ingespeeld.
Toen in Zeewolde de twee gemeenschappelijke ruimtes voor ouderen met dementie moesten worden ingericht, werd direct een eigen interieurarchitect van Thereca ingeschakeld. Samen met Coloriet is een locatieplan opgesteld en uitgevoerd. Hierbij zijn ook de thema’s, kleurgebruik en type meubelen vastgesteld. Bij de inrichting van de ruimtes zijn alle partijen en dus ook de bewoners betrokken. Zo werden tijdens een barbecue de verschillende typen stoelen klaargezet, zodat bewoners en andere betrokkenen ze konden proberen en beoordelen. Zo tracht Thereca iedere keer weer vanuit de gedachte van de gebruiker het aangename met het mooie te combineren.

In de twee dagverblijven is gekozen voor nette en vooral decoratieve meubelen. Wat op het eerste oog niet opvalt, is de doordachtheid van de meubelen. De stoelen zijn hoger dan gewone fauteuils en hebben een korter zitvlak. Dit vergemakkelijkt het opstaan. Ook zijn de stoelen gemakkelijk schoon te maken, door middel van een zogenaamde klapzitting. De kast is voorzien van speciaal lexaanglas. Dit onderscheidt zich door haar optische zuiverheid in combinatie met een zeer hoge slagvastheid. En er is nog een doordachtheid in de door Thereca gemaakte kasten: de deuren zijn voorzien van 270 graden scharnieren. Zo bestaat er geen gevaar voor de bewoners, wanneer de kastdeuren open staan.


Breman klaarde de installatieklus
Breman Harderwijk BV heeft tot volle tevredenheid van de opdrachtgever de installatieklus geklaard. Eind 2015 is het bedrijf begonnen en in oktober 2016 was het project al opgeleverd. De brandscheidingen in de appartementen, de brandblusapparatuur, de centrale verwarmingsinstallatie, de riolering, het sanitair en de mechanische ventilatie is tijdig en kwalitatief goed gerealiseerd. Ook een hydrofoor installatie – bestaande uit een expansievat, een pomp en een terugslagklep – is aangebracht, waarbij binnen het complex de waterleiding op druk gehouden wordt.

0j7a2773

“Met aannemersbedrijf Heijmans hadden we een partnership afgesproken. Zouden zij bij de besteding de opdracht krijgen, dan zouden wij met onze expertise het gehele ontwerp maken. En dat is dus gebeurd”, aldus Arnold Verwoerdt, directeur van Breman Harderwijk BV. Binnen Sfinx is gekozen voor een traditionele cv-installatie om de appartementen op temperatuur te houden. WKO was een te grote investering en ook ligt het appartementencomplex in een waterwingebied. Toch is wel rekening gehouden met duurzaamheid. Zo is er mechanische ventilatie aangebracht met warmteterugwinning.


Dynamisch licht brengt dynamiek van het natuurlijke daglicht naar binnen
In de bouw wordt in sterk toenemende mate rekening gehouden met een gezonde werk- en leefomgeving. Goede verlichting is hierbij onmisbaar. Licht en kleur hebben een bijzonder effect op het circadianeritme van mensen, maar bijvoorbeeld ook op de hartslagfrequentie, bloeddruk en stemmingen. De grootste invloed bereikt dynamisch licht als het door indirecte verlichting onder de juiste invalshoek van ca. 45 graden op het oog valt.

Nieuwe deel appartementencomplex de Sfinx zojuist opgeleverd

Waldmann realiseerde als trendsetter in dynamische verlichting al honderden projecten in kantoor- en zorgomgevingen. De huidige generatie dynamische LED-armaturen is moeiteloos inpasbaar in elke omgeving. In vaste of variabele kleurstelling, van zowel lichtkleur (3.000K – 6.500K ) als armatuurhuis. Met verschillende opties als aan-uit, DALI-lichtmanagement, dimbaar, presentie- en daglichtsturing of radiografische bediening.

De spraakmakende Zera LED-bedwandarmatuur voor zorginstellingen won de prestigieuze Health Angel HMA Award 2016 en is M&K finalist 2017.

FEITEN EN CIJFERS
Opdrachtgever
Woonpalet, Zeewolde
Zorgverlener Coloriet, Lelystad
W-installatie Breman Harderwijk
Deuren Theuma, Nijkerk
Los-meubilair Thereca, Hasselt
Verlichting Waldmann, Tiel
Bouwtijd Okt 2015 – okt. 2016 (planvoorbereiding van 2000 tot 2015)
Selectie architecten 2013
Start nieuwbouw oktober 2015
Oplevering oktober 2016
Capaciteit 16 appartementen met zorg en 28 sociale huurappartementen.
Aantal huiskamers 2

Tekst en beeld: Max de Krijger

Bouwen aan de Zorg partners

One-stop-shopping