Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Sint-Jozef Evere opgeleverd

Sint-Jozef Evere opgeleverd

Voor het project Sint-Jozef in Evere hebben het woonzorgcentrum Sint-Jozef, het lokaal dienstencentrum Aksent en de private investeerder cvba Evere Green de handen ineen geslagen. Resultaat is uitbreiding van een woonzorgcampus met een afdeling voor 30 dementerenden, een lokaal dienstencentrum en 17 assistentiewoningen.

Bij het ontwerp werd veel belang gehecht aan een goede organisatie van het bouwprogramma, het behoud van het open zicht naar het park en een kwalitatieve open ruimte aansluitend op de bestaande gebouwen. Dit resulteerde in een nieuw bebouwingsconcept met integratie van een torenvolume. En hoewel alle partners in het nieuwe gebouw een zekere autonomie wensen te behouden met een specifiek afleesbaar en onderscheidend programma, werken alle partijen ook voortdurend interactief samen.

De buitenruimte, parkeerplaats, grootkeuken, centrale circulatie en logistieke faciliteiten worden gedeeld en daardoor geoptimaliseerd. De interactie en ontmoeting tussen de verschillende gebruikersgroepen verlaagt het gevaar op isolement. Tegelijkertijd faciliteert de aangepaste infrastructuur het verlenen van zorg op maat en ondersteuning waar nodig.

Sterke integratie
Er is gekozen voor natuurlijke, zachte materialen en veel glas om maximaal daglicht toe te laten. De keuze voor een met hout beklede gevel zorgt voor een sterke integratie met de parkomgeving. Het gebouwenconcept gaat uit van drie programmaclusters, duidelijk afleesbaar, maar toch geïntegreerd in één architecturaal en functioneel geheel:
– Het lokaal dienstencentrum is naar het park gericht en maakt optimaal gebruik van de relatie tot de buitenruimte.
– De drie leefgroepen voor telkens tien dementerende bewoners zijn ondergebracht in gestapelde, balkvormige bouwlagen die als woonentiteit functioneren.
– De zeventien flats zijn geïntegreerd in een torenvolume.
De nieuwbouw wordt door een transparante verbindingsgang verbonden met de bestaande gebouwdelen. Langs deze verbinding wordt een nieuwe grootkeuken gebouwd, waarin de maaltijden voor de verschillende gebruikers en doelgroepen worden bereid.

De circulatie tussen de zorgfuncties en de autonome woonvormen wordt maximaal gesplitst: de hoofdtoegang voor de nieuwe zorgafdeling blijft aan de de Marnestraat 89. De poort aan de Picardiëstraat (Stroobandtstraat) blijft behouden voor leveringen en fungeert als hoofdtoegang tot de assistentiewoningen en het lokaal dienstencentrum. De inrit naar de ondergrondse parkeergarage wordt ontsloten vanaf de Picardiëstraat.

Gebouw voor de toekomst
Het gebouw is laagenergetisch en stoelt op de principes van duurzaam bouwen. De E-peilen van de flats variëren tussen de 17 en 32. De centrale stookplaats met een gasgestookte condensatieketel doet dienst voor de drie gebruikersgroepen, met etagestations voor de flats voor warm water. De micro-WKK (warmtekrachtkoppeling) op gas biedt vooral een grote meerwaarde voor de stroomvoorziening van de centrale delen, het woonzorgcentrum, het lokaal dienstencentrum en de grootkeuken. Het volledige gebouw heeft een ventilatiesysteem D, wat betekent dat er zowel mechanische pulsie als mechanische extractie is met warmterecuperatie.

Unieke samenwerking
De unieke mix van verschillende en specifiek georiënteerde zorgverleners en -behoeften is innovatief in de sector en wordt bovendien via een unieke financiering gerealiseerd (private investeerder en twee non-profit partners). Het Kenniscentrum Woonzorg Brussel tekende het concept mede uit en zorgde voor de afstemming van de verschillende functies, met een maximum aan synergie. Zo kan het dienstencentrum buiten de openingsuren nog steeds gebruikt worden door de bewoners van de assistentiewoningen.

Het omzetten van de ambitieuze doelstellingen en specifieke verwachtingen van de verschillende gebruikersgroepen – te realiseren binnen de meertalige Brusselse Hoofdstedelijke complexiteit en onderhevig aan verschillende normeringskaders, bevoegdheidsverdeling, subsidiemechanismen en controleorganen – vereist een bijzondere aanpak, inzet en doorzettingsvermogen. De gedreven initiatiefnemers zijn bruggenbouwers en laten zien hoe men door het ‘out-of-the-box’-denken en het interdisciplinaire samenwerken tot ongebruikelijk grensverleggende oplossingen kan komen, die beter zijn dan kleine deelprojecten die los van elkaar werken.

FEITEN EN CIJFERS
Terreinoppervlakte 5.650 m²
Oppervlakte grondinname 800 m²
Bruto vloeroppervlakte 4.810 m² waarvan 700 m² [kelder] + 400 m² [dienstencentrum], 2.000 m² woonzorgcentrum dementerenden [30 bedden] en 1.600 m² serviceflats [17 aanleunwoningen]

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details