De groepswoningen van De Zorggroep in Nieuw Bergen waren na 25 jaar intensief gebruik toe aan vernieuwing. Het gebouw is geen eigendom en omdat verbouwen dusdanig intensief en duur zou worden, is De Zorggroep op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Op slechts 300 meter afstand van de oude locatie staat inmiddels een prachtig nieuw woonzorgcomplex, omringd door een beschermde binnentuin en met een schitterend weids uitzicht.
De Zorggroep biedt een ruim assortiment zorgdiensten en heeft meerdere woon- en zorgcentra in Noord- en Midden-Limburg. De groepswoningen in Nieuw Bergen zijn momenteel vooral gericht op het verzorgen van ouderen met dementie. Aan de Lindenlaan vinden we, verdeeld over twee woonlagen, veertig zorgstudio’s, vier huiskamers, twee leefkeukens en diverse multifunctionele ruimtes.
Luc van Doorn, Projectleider vastgoed bij De Zorggroep, vertelt: “Het was nog een hele puzzel om de juiste locatie te vinden. Daarbij spelen niet alleen financiële zaken een rol, maar ook de ligging. Dit perceel ligt dichtbij de bestaande locatie en bovendien gunstig ten opzichte van het centrum. In juni 2021 is de bestemmingsplanprocedure afgerond, waarna we volop verder konden met de voorbereidende werkzaamheden. De grondwerkzaamheden startten ruim een halfjaar later, in december 2021. En nu, in de zomer van 2023, is het in gebruik en wonen er veertig cliënten.”
LA | Architecten Ingenieurs heeft samen met Klictet Advies BV en constructeur Volantis de wensen en eisen van De Zorggroep vertaald naar een voorlopig ontwerp. Daarna is een bouwteam geformeerd. Wijnen Bouw uit Horst is aangeschoven als bouwkundige aannemer, CelectRon voor de elektrotechnische installaties en voor de werkbouwkundige installaties was Wijnen Installaties de partner bij dit project. Samen hebben zij net zo lang gepuzzeld tot er een uitvoeringsgereed plan was. Van Doorn vervolgt: “In ons Programma van Eisen staat zeer uitgebreid hoe – naar ons idee – bepaalde zaken geregeld moeten zijn. Ook de afmetingen van de diverse ruimtes zijn benoemd. De wens was om voor onze veertig cliënten een eigen studio met eigen badkamer te verzorgen. Per tien studio’s wilden we één centrale woonkamer, met een actief en een passief deel, die door een gezamenlijke grote leefkeuken gekoppeld wordt aan een andere woongroep met tien studio’s. Zo krijg je dus verdeeld over twee lagen twintig studio’s, met als centrum de leefkeuken en woonkamers aan weerskanten. Elke woongroep heeft zijn eigen ondersteunende ruimtes, zoals diverse bergingen en een multifunctionele ruimte.” Zo ontstaat er een C-vormig gebouw, met de entree in het midden. Aan weerskanten liggen de woongroepen met ieder tien studio’s. Helemaal boven, op de tweede verdieping, is nog een gebouwoverstijgende behandelruimte gerealiseerd, evenals een extra berging en de technische ruimte.
De studio’s zijn inclusief badkamer ongeveer 30 m2 groot en voldoen aan alle gestelde wensen en normen. Zo zijn de wanden tussen de studio’s massief om geluidsoverlast te vermijden. De plafonds zijn van speciaal akoestisch dempend spuitwerk voorzien. Er is bewust gekozen om geen keukentje te bieden, uit veiligheidsoverwegingen voor de huidige bewoners. Wel zijn alle voorzieningen zoals watertoevoer en -afvoer en elektra aanwezig, zodat dit in de toekomst eenvoudig aangepast kan worden en het gebouw geschikt kan worden gemaakt voor andere doelgroepen.
Uiteraard is er gebouwd met aandacht voor het klimaat. Op het dak liggen zonnepanelen en bij de kozijnen is triple glas aangebracht. “Daarnaast zijn ze ook nog voorzien van een zonwerende coating, zodat er geen aparte zonwering buiten meer nodig is”, vult Van Doorn nog aan. “Dat scheelt in aanschaf en onderhoud. En het werkt, hebben we gemerkt met de hete dagen die er dit jaar waren. Indien nodig wordt er via de luchtkanalen extra verse lucht aangevoerd. Samen met de vloerkoeling zorgt dit voor een optimaal leefklimaat.”
De Zorggroep beschikt over een eigen vastgoedteam. Naast Van Doorn is later ook Ruth Kabantu betrokken, als Projectleider Vastgoed. Kabantu zorgde vooral voor het interieur van het pand, dat meer behelst dan alleen de lichtwering, stoffen en stoelen.
Niet alleen voor de bewoners verandert er veel met de komst van een nieuw gebouw, maar óók voor de zorgverleners. Kabantu: “Het is van essentieel belang dat een nieuw pand ook functioneert voor onze zorgverleners. Ook zij moeten comfortabel hun werk kunnen doen. Er hebben regelmatig klankbordgroepoverleggen plaatsgevonden met de zorgverleners van de verschillende disciplines, iedereen kwam aan bod.” Met elkaar is de ruimte zo efficiënt mogelijk ingedeeld, met voldoende bewegingsruimte voor de bewoners en praktische looproutes voor de verpleging en in geval van calamiteiten. “Ook is gekeken naar de nodige bergingsruimte. Hoeveel heb je nou eigenlijk écht nodig? Hoor en wederhoor creëren duidelijkheid en draagvlak. Bouwkundige aanpassingen waren uiteindelijk nauwelijks nog nodig, alles was vooraf goed doorgesproken en nagenoeg dichtgetimmerd.”
Bewoners en hun familie zijn uiteraard niet overgeslagen. Zij zijn op een positieve manier betrokken bij het gehele proces. “Het leggen van de eerste steen, het meedenken over het verhuisplan, de keuze van de nieuwe woning: alles ging in goed overleg”, besluit Kabantu. Het resultaat van alle inspanningen mag er zijn. Het geheel oogt rustig, ruimtelijk, vriendelijk en ook de omgeving is prachtig aangelegd.