Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Slimme ziekenhuizen: optimale zorg en groene stroom, in alle veiligheid
(Beeld: FLAD & FLAD Communication GmbH)

Slimme ziekenhuizen: optimale zorg en groene stroom, in alle veiligheid

Efficiëntere werkprocessen. Meer comfort voor personeel én patiënten. Meer gebruik maken van duurzame energie, zonder de stabiliteit van het elektriciteitsnet in gevaar te brengen. En dat alles terwijl u ook de kosten drukt. Door de zorginstelling slim te maken, via digitalisering en automatisering, kan het allemaal. 

Stel: u staat als patiënt op het punt enkele dagen in een slim ziekenhuis te verblijven. Hoe verloopt zo’n bezoek dan? Wel, het begint al thuis. U boekt online een afspraak en geeft meteen uw voorkeur voor de kamer en voeding door. Eenmaal aangekomen, begeleidt een app u naar de juiste parkeerplaats en ruimte in het gebouw, terwijl het medische personeel van uw aankomst op de hoogte wordt gebracht. Verblijft u nadien op een kamer? Dan kunt u perfect zelf het klimaat en de verlichting regelen en op elk moment uw dagschema raadplegen. Handig en comfortabel!

Met dit ene voorbeeld begrijpt u meteen hoe digitalisering van werkprocessen zowel de efficiëntie van de zorgverlening als het comfort en dus de ervaring van de patiënt verbetert. En de kans op infectie verkleint – vandaag meer dan ooit cruciaal – gezien u nergens lang moet wachten in een overvolle zaal. De patiëntenstromen worden optimaal beheerd.

Download de whitepaper
‘Smart hospital concept’ en ontdek hoe slimme ziekenhuizen een visie bieden voor het optimaliseren van operationele prestaties.

Vandaag perfect mogelijk

Om bovenstaand scenario waar te maken, moet de infrastructuur van de zorginstelling intelligent op gebeurtenissen kunnen reageren. Dat vergt sensoren die big data vergaren en oplossingen die deze gegevens analyseren. Maar ook de integratie van al die systemen in één gebouwbeheerplatform, zoals Desigo CC van Siemens. Dat is dé onmisbare basis van een slim ziekenhuis.

Toekomstmuziek? Misschien nog wel, maar we zijn vandaag al goed op weg. Scan maar eens de QR-code bij dit artikel in om het Sint-Maarten Ziekenhuis in Mechelen te ontdekken. Of de QR-code om meer te weten te komen over het nieuwe S-gebouw, een uitbreiding van de hoofdcampus van het A.S.Z. Aalst. Slimme Siemens-oplossingen voor camerabeveiliging, toegangscontrole, (brand-)veiligheid, HVAC, … werken er naadloos samen via Desigo CC. Zo schept de technologie een omgeving waarin patiënten optimaal genezen, optimaal geholpen door de zorgverleners.

Ook duurzamer energieverbruik

Zo’n slim ziekenhuis ondersteunt trouwens niet alleen de patiënten en zorgverleners. De technologie ervan helpt ook zorg te dragen voor de planeet… en om de energiekosten te drukken, op een veilige manier. Want dat is zeker nodig. Ziekenhuizen staan onder enorme kostendruk én de gezondheidszorg is in de OESO-landen, China en India goed voor 4,5 tot 5% van de nationale CO2-voetafdruk, volgens een studie van het Potsdam Institute for Climate Impact. Ziekenhuizen verbruiken liefst 2,5 keer zoveel energie als een commercieel gebouw van dezelfde grootte.

Om hun CO2-uitstoot en energiekosten te verminderen, installeren de zorginstellingen fotovoltaïsche zonnepanelen, oplaadsystemen voor elektrische auto’s, …. Deze maatregelen helpen zeker, maar ze mogen uiteraard niet de toevoer van stroom in het ziekenhuis in het gevaar brengen, wanneer de zonnepanelen minder opleveren of als er meer elektrische auto’s opgeladen worden.

Ontdek het slimme S-gebouw van A.S.Z. Aalst.

Slimmer voor duurzamer én veiliger

Ook hier biedt slimme technologie de vereiste zekerheid. Slimme ziekenhuizen beschikken over microgrids – opnieuw Siemens-technologie – waarmee ze hun energieproductie en -opslag lokaal beheren. Tijdens de uren waarop het ziekenhuis het meest energie verbruikt, steken de microgrids meer zelfgeproduceerde stroom op het net van de zorginstelling. Zo blijft het verbruik van aangekochte energie binnen de limieten van het te betalen voorkeurstarief, indien van toepassing, en drukt het ziekenhuis dus het hele jaar lang haar energiekosten, ook op piekmomenten. Tegelijk garanderen microgrids dat de kritische delen van de zorginstelling stroom blijven krijgen, wanneer de back-upsystemen uitvallen. Daarvoor putten ze dan uit de opgeslagen duurzame energie. De microgrids worden bovendien zo geconfigureerd dat ze zichzelf herstellen. Ze isoleren storingen in het net, zodat die zich niet over de hele zorginstelling verspreiden. 

Ontdek het slimme Sint-Maarten Ziekenhuis. (Beeld: Ian Segal)

Ideale zorgomgeving, maximaal duurzame energie

De technologie in slimme ziekenhuizen creëert dus niet alleen de ideale omgeving voor efficiënte én optimale zorg. Ze helpt ook om de CO2-voetafdruk én de energiekosten te drukken, terwijl ze het elektriciteitsnet van het ziekenhuis continu stabiliseert en de veerkracht ervan vergroot, voor meer veiligheid. Ontdek de Siemens-oplossingen die dit alles waarmaken op www.siemens.be/smarthospitals.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details