Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Snel ontwerpen en bouwen dankzij BIM en prefabricage

Snel ontwerpen en bouwen dankzij BIM en prefabricage

Veel ruimte voor ontmoeting in compacte nieuwbouw Klingelpoort

Het nieuwe woonzorgcentrum Klingelpoort biedt veel mogelijkheden voor ontmoeting. In het centrale atrium bijvoorbeeld kunnen bewoners elkaar in een semi-privésetting treffen. Op de begane grond zijn een vergaderruimte en een sfeervolle brasserie gevestigd. Hier kunnen ook buurtbewoners en familieleden aanschuiven voor een kop koffie of een vergadering. Het project is vanaf voorlopig ontwerp uitgewerkt in het Bouw Informatie Model (BIM). De engineering verliep dubbel zo snel als traditioneel en bouwfouten werden voorkomen, waardoor ook efficiënter gebouwd werd. Het prefabriceren van de betonconstructie zorgde voor extra bouwversnelling. Eindresultaat is een modern gebouw met drie bouwlagen van acht appartementen bovenop een semipublieke begane grond.

DrieGasthuizenGroep investeert in de toekomst. Klingelpoort vervangt een deel van het huidige woonzorgcentrum Huis en Haard aan de Utrechtseweg. De nieuwbouw herbergt 24 tweekamerappartementen voor een- of tweepersoonshuishoudens voor mensen met een lichte zorgindicatie. De vloerverwarmde appartementen hebben 65 m2 vloeroppervlak, een grote sanitaire ruimte en een open keuken. Op 4 november verhuisden de eerste negentien bewoners naar het vier bouwlagen hoge pand. Er is veel vraag naar deze woonvorm. Senior beleidsmedewerker Diana Jansen zegt: “De nieuwbouw en naastgelegen tuin bieden ruimte aan interactie tussen inwonenden, omwonenden, zorgverleners, familieleden, cateraar en hovenier. In het atrium zijn fraaie stoelen geplaatst, die uitnodigen om plaats te nemen en te praten. In de brasserie kunnen bewoners en familieleden elkaar treffen onder het genot van een hapje en een drankje. Doel is dat mensen met een verstandelijke beperking hier de catering verzorgen.” Woonzorgmanager Wilma van Arragon: “Omwonenden mogen ook gebruik maken van de brasserie en de vergaderruimte, die uitzicht geeft op de groene omgeving. Voor het onderhoud van de tuin willen we ook mensen inzetten met een verstandelijke beperking.” Klingelpoort maakt gebruik van moderne woonzorgtechnologie. Bewoners krijgen bijvoorbeeld een draadloos alarmeringstoestel waarmee ze direct contact kunnen maken met een hulpverlener. Hiernaast controleren warmtecamera’s of bewoners ’s avonds niet uit hun bed zijn gevallen en is dwaaldetectie aanwezig. Deze en andere maatregelen bevorderen de zelfstandigheid van de bewoners – zij mogen een pakket op maat kiezen – en maken de exploitatie betaalbaar.

Compact en eigentijds
Van den Pauwert Architecten raakte in 2012 betrokken bij het bouwproject. Hendriks organiseerde samen met DrieGasthuizenGroep een pitch tussen drie ervaren architectenbureaus, waarbij zij met dit gebouw als winnaar uit de bus kwamen. “Klingelpoort beantwoordt aan de groeiende behoefte van ouderen om langer thuis te blijven”, vertelt projectarchitect Jeroen Verdonschot. “Drie elementen waren cruciaal in het ontwerp: een goede relatie met de parkachtige omgeving, compactheid en modulariteit. Een lineaire opzet moest vermeden worden in het ruimtelijke ontwerp. Ik rolde de standaard galerijflat als het ware op, zodat de verkeersruimtes centraal kwamen. Resultaat is een alzijdig, kubusvormig gebouw met een groot atrium. Dit maakt de afstanden kleiner en heeft energetische voordelen. De loggia’s bieden veel ruimte, bijvoorbeeld voor een zomerse barbecue. De modulariteit komt tot uiting in de repetitie van appartementen, die over drie verdiepingen zijn verdeeld. Het gebouw doet nu dienst als woonzorgcomplex, maar kan in de verre toekomst ook functioneren als gewoon appartementencomplex. De eigenaar heeft zo een interessante belegging.” Het gebouw kreeg een betonconstructie. De gevel is gevarieerd met een plint van metselwerk, veel glas en hout, en stucwerk tegen een achterconstructie van HSB. Het dak wordt straks gedeeltelijk voorzien van PV-panelen, voor elektriciteitsopwekking.”

Snel ontwikkelen, ontwerpen en bouwen
Hendriks Bouw en Ontwikkeling verwierf in 2011 de grond en stuurde het hele ontwikkel- en bouwproces. Samen met DrieGasthuizenGroep werd een businesscase gemaakt en een programma van eisen geschreven. Medio 2013 kocht DrieGasthuizenGroep de grond van Hendriks Bouw en Ontwikkeling. De bouw startte in november 2013.
“Vanaf de V.O.-fase is het ontwerp van Klingelpoort in het voorjaar van 2013 volledig in BIM uitgewerkt”, zegt Johan Bombach namens Hendriks Bouw en Ontwikkeling. “Er werden concurrerende engineeringsessies gehouden met vaste protocollen. Gedurende zes weken kwamen de architect, de opdrachtgever, de aannemer en de technisch adviseurs bij elkaar om twee dagen achter elkaar te ontwerpen. Het volledige proces vanaf de WABO-aanvraag tot en met de uitvoeringsstukken was middels een lean-engineeringplanning op dagniveau gepland. In het BIM- lab in Oss werd ongestoord ontwikkeld. Eric van Hoof trad hierbij op als procesmanager namens Hendriks Bouw en Ontwikkeling. Door deze methodiek kwam niet alleen het definitieve ontwerp sneller af, maar werden ook bouwfouten voorkomen. Hierdoor kon weer sneller en goedkoper gebouwd worden. Het BIM fungeerde bovendien als digitaal opleverboek en vormt de grondslag voor facilitair management en onderhoud.” Bombach zegt tot slot: “Het totaalproject van businesscase tot oplevering vergde minder dan drie jaar, waar minstens vijf jaar de regel is in de traditionele zorgbouw. DrieGasthuizenGroep kreeg een modern gebouw met geavanceerde techniek en geen achterhaalde systemen. De bouw verliep vliegensvlug, behalve door toepassing van BIM ook door de prefabricage van de betonconstructie. Belangrijkste succesfactor voor het prachtige eindresultaat was de goede samenwerking tussen DrieGasthuizenGroep, Hendriks en Van de Pauwert.”

Tekst en foto’s: Martijn van den Bouwhuijsen

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details