Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Snel op- en afschalen in zorgvastgoed
(Beeld: Cojan van Toor)

Snel op- en afschalen in zorgvastgoed

De toekomst van zorgvastgoed draait om flexibiliteit. De huidige pandemie heeft dit maar al te duidelijk gemaakt. Nooit eerder heeft het zorgvastgoed zo onder druk gestaan. Modulaire bouw is de oplossing: in modules bouwen maakt het op- en afschalen namelijk heel eenvoudig en een gebouw wordt hiermee toekomstbestendig. De lange termijn overzien blijft lastig, want wie kan exact voorspellen hoe de zorgsector er over 10 jaar precies uitziet en welke behoeftes er dan zijn? Een modulair gebouw groeit mee met de behoeften van dat moment. Met Daiwa House Modular Europe en Medexs wordt het mogelijk om de capaciteit en functie van zorgvastgoed indien nodig aan te passen aan nieuwe wensen.

Samen realiseren Daiwa House Modular Europe en Medexs modulaire en daarmee duurzame oplossingen voor de medische sector. Met ruim zestig jaar kennis en ervaring is Daiwa House Modular Europemarktleider op het gebied van modulair bouwen. Medexs is specialist in het ontwerpen en inrichten van medisch specialistische ruimtes. Operatiekamers, cleanrooms, IC’s en laboratoria: alles is mogelijk. De capaciteit van een medisch gebouw opschalen wanneer dat nodig is en weer afschalen wanneer het kan. Een mooi voorbeeld van een ziekenhuis dat een modulaire oplossing heeft gevonden, is Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam.

Een patiënt – die tijdens een operatie het zwakst is – brengt alle fases van een operatie in dezelfde ruimte door. (Beeld: Oscar van Beest)

In vier maanden een operatiekamer

Of het nu gaat om het neerzetten van een nieuw modulair gebouw of het uitbreiden van bestaande gebouwen: de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo hebben Daiwa House Modular Europe en Medexs in vier maanden tijd een hybride operatiekamer (OK) opgeleverd voor Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam. In deze specialistische ruimte kan een patiënt gescand worden tijdens een operatie, wat de revalidatieperiode aanzienlijk verkort. Een patiënt – die tijdens een operatie het zwakst is – brengt alle fases van een operatie in dezelfde ruimte door, waardoor overplaatsing niet nodig is. Dit reduceert de uiteindelijke ligduur in het ziekenhuis.

Aandacht en zorg voor kwaliteit

Vrijwel de gehele operatiekamer werd opgezet in de fabriek van Daiwa House Modular Europe in Montfoort en daarna in losse onderdelen naar de zorglocatie vervoerd. Op de eerste verdieping is de hybride operatiekamer vervolgens aan de bestaande OK gekoppeld, onder meer met behulp van een staalconstructie. “Bij het realiseren van deze specialistische ruimte komt het nodige voorwerk kijken. Daarnaast is het uitvoeringsproces net zo belangrijk en vergt veel aandacht”, vertelt Jelco Knoop, Projectleider bij Daiwa House Modular Europe. “Door een stofslot te gebruiken, zorgde het bouwteam er bijvoorbeeld voor dat er geen enkel stofdeeltjes in de bestaande OK terecht konden komen.”

Waar Daiwa House Modular Europe verantwoordelijk is voor het opzetten van de ruimte met behulp van modulaire bouw, zorgt Medexs voor de medische inrichting. (Beeld: Cojan van Toor)

Nauwe samenwerking en combineren van zorgprocedures

Beide partijen werken vanaf het begin nauw samen. Waar Daiwa House Modular Europe verantwoordelijk is voor het opzetten van de ruimte met behulp van modulaire bouw, zorgt Medexs voor de medische inrichting. In de ontwerpfase is bijvoorbeeld rekening gehouden met de toevoeging van medische benodigdheden zoals pendels en monitoren. “Dat zorgt voor een eenvoudige installatie en behoudt daarnaast de esthetiek van de ruimte”, vertelt Jorrit Janmaat, Accountmanager Healthcare bij Daiwa House Modular Europe. “Het is één van die details waarin de samenwerking het verschil maakt. Een kortere realisatietijd met dezelfde hoogwaardige standaard.”

Kortere tijdlijn

Het totale proces van concept tot oplevering is in een halfjaar afgerond. Volgens Knoop hoort dat bij de praktijk van Daiwa House Modular Europe en Medexs: “Het is heel uitdagend omdat er veel aspecten bij komen kijken, van medische apparatuur tot modulaire bouw. Alleen door samen te werken, kunnen we de zorg verder verbeteren. Dat maakt het werken aan deze initiatieven enorm inspirerend.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details