Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Spaarne Gasthuis zet streep door nieuwbouw

Spaarne Gasthuis zet streep door nieuwbouw

Spaarne Gasthuis koerst op toegankelijkheid zorg voor regio

Het Spaarne Gasthuis kiest ervoor om haar zorg versneld te concentreren op twee kernlocaties: Haarlem Zuid en Hoofddorp. Op één van deze locaties komt alle acute zorg én alle zorg waarbij een overnachting nodig is. De andere locatie wordt een dagziekenhuis. Zowel Haarlem Zuid als Hoofddorp houden poliklinieken. De komende periode wordt de verdeling van de zorg over de locaties bepaald. In 2028 wil het ziekenhuis de versnelde concentratie gerealiseerd hebben. Met deze koers houdt het Spaarne Gasthuis de 24/7 ziekenhuiszorg in de regio ook in de toekomst betaalbaar, toegankelijk en van goede kwaliteit.

Spaarne Gasthuis koerst met bestaand vastgoed op blijvend toegankelijke zorg voor de regio

Voorzitter raad van bestuur, Leon Aarts, licht in een videoboodschap toe wat dit betekent.

Sneller concentreren

Het ziekenhuis heeft de afgelopen tijd de bestaande plannen voor het vastgoed zorgvuldig getoetst aan de actuele ontwikkelingen in de zorg. De zorgvraag stijgt sterk en de arbeidsmarkt blijft krap. Daardoor staat de toegankelijkheid van zorg onder druk. Dat maakt het nodig om de zorg op kortere termijn te concentreren. Teams die nu vaak verdeeld zijn over verschillende locaties, kunnen dan prettiger en efficiënter samenwerken. Zo kan het ziekenhuis met hetzelfde aantal medewerkers meer patiënten helpen. 

Financiële haalbaarheid

Blijven investeren in zorginnovatie, digitalisering en goede werkomstandigheden is belangrijk om de kwaliteit van zorg hoog te houden. Daarnaast hebben we te maken met de recente prijsstijgingen. De eerder geplande nieuwbouw in Haarlem Zuid is hierdoor onbetaalbaar geworden. Daarom is besloten zo veel mogelijk gebruik te maken van de bestaande gebouwen in Haarlem Zuid en Hoofddorp. 

Zorg met partners

De locatie in Haarlem Noord houdt een zorgfunctie. De invulling daarvan onderzoekt het ziekenhuis sámen met partners in de regio, zoals huisartsen en ouderenzorg. Denk aan bijvoorbeeld voorzieningen voor patiënten die niet meer in het ziekenhuis hoeven te blijven maar ook nog niet naar huis kunnen.

De juiste zorg op de juiste plek

Leon Aarts, voorzitter raad van bestuur: “De 500.000 inwoners van onze regio moeten op ons kunnen rekenen als ze ons nodig hebben. Een belangrijke en mooie verantwoordelijkheid. Mét forse uitdagingen. Die ervaren onze zorgprofessionals nu al elke dag. Met de versnelde concentratie van de ziekenhuiszorg op twee kernlocaties én nieuwe zorgconcepten in Haarlem Noord zorgen we, samen met onze zorgpartners, dat mensen die zorg nodig hebben op de juiste plek terecht kunnen. Zo kunnen we elk van onze vertrouwde locaties op de beste manier inzetten.” 

Uitwerken in dialoog

De komende periode gaat het ziekenhuis de plannen verder uitwerken. Dat gebeurt in dialoog met externe en interne betrokkenen. In 2025 wordt duidelijk hoe de zorg over de locaties verdeeld wordt. De ambitie is om de veranderingen vervolgens in 2028 gerealiseerd te hebben. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details