Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Specialist in opslag en beheer van medicatie is aanwezig op ‘Dag van de Medicatieveiligheid’
Medicatie veilig opslaan, maar geen klinische uitstraling. Dat is de Pharmasafe® lijn.

Specialist in opslag en beheer van medicatie is aanwezig op ‘Dag van de Medicatieveiligheid’

Nog even en dan vindt op 21 maart het jaarlijkse congres ‘Dag van de Medicatieveiligheid’ plaats. Medifix is hier als specialist in opslag en beheer van medicatie met een stand aanwezig, om te laten zien hoe haar producten fouten voorkomen en de medicatieveiligheid verbeteren.

Voor Medifix is de expertise opslag en distributie van medicatie één van de drie pijlers waar het bedrijf op steunt. Accountmanager Care Peter van den Heuvel: “Dan hebben we het over medicijndistributie en alles wat daar zoal mee te maken heeft, binnen de Care. Hieronder vallen verzorgings- en verpleeghuizen, maar ook de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, justitiële inrichtingen, defensie, offshore bedrijven en overal waar een medische dienst is gevestigd. Wij hebben inmiddels veel kennis en ervaring opgedaan op dit gebied.”

Advies voor elke zorgomgeving

Medicatieveiligheid is vanzelfsprekend een erg belangrijk onderwerp in de gezondheidszorg. Het doel is om op de juiste wijze het juiste medicijn op de juiste tijd bij de juiste cliënt te krijgen, in de juiste hoeveelheid. Medifix biedt hiervoor klantgerichte oplossingen in de vorm van medicijnwagens en -kasten. Van den Heuvel: “Voor elke zorgomgeving hebben wij een passende oplossing en geven wij advies op maat. In ziekenhuizen ligt de verantwoordelijkheid voor medicatie op veel vlakken anders dan in de Care. Medicatie die voor een bewoner bedoeld is, komt bij een zorginstelling terecht. Vervolgens rijzen verschillende vragen: wat moet hiervoor geregeld worden? En aan welke regels moeten de opslag voldoen? Wij bespreken de situatie met de klant en geven advies over de juiste manier van beheer en opslag, inclusief de inrichting van de medicijnkasten en -wagens.”

Medifix levert een grote diversiteit aan medicijnkasten en -wagens. (Beeld: Estudio Fotografico Pujol)

Huiselijke uitstraling

Medifix werkt op het gebied van medicatie-opslag en -beheer samen met vooraanstaande leveranciers zoals Insausti en Praticima. Daarnaast levert het bedrijf ook de eigen productenlijn Pharmasafe®. “De producten van dit merk worden in eigen beheer gemaakt van hoogwaardige materialen. Daardoor kunnen we een lange levensduur van onze kasten en wagens garanderen. Daarnaast scoren wij goed op een huiselijke uitstraling van deze serie, iets waar de Care veel behoefte aan heeft. Medicijnopslag hoeft er niet steriel of klinisch uit te zien.”

Digitaal werken voorkomt fouten

Medicatie wordt veilig bewaard achter afsluitbare deuren middels een codeslot, elektronisch slot (tag) of sleutel. Het is mogelijk om verschillende personen een eigen afsluitbaar compartiment te bieden. “We willen de kans op fouten zo klein mogelijk maken”, aldus Van den Heuvel. “Het gebruik van elektronische toegangsmogelijkheden neemt momenteel een sterke vlucht. Dit heeft als voordeel dat alleen de mensen die hiervoor bevoegd zijn bij de medicatie kunnen. Daarnaast is inzichtelijk wie de kast opent. Dit maakt duidelijk waar de verantwoordelijkheid ligt. Ook het voorschrijven en aftekenen gebeurt steeds meer digitaal. Dit verkleint de foutmarge en is veilig en overzichtelijk.”

Anti-terugpakmechanisme

Verschillende soorten medicijnen vragen om verschillende oplossingen. Zo worden opiaten opgeslagen achter dubbelslot. Voor de werkvoorraad is een aparte kast nodig, net als voor gekoelde medicatie en retourmedicatie. “Hiervoor hebben wij de Pharmasafe® Medicatie Retourbox ontwikkeld. Dit is een metalen afsluitbare box voorzien van een kanteldeksel waar geneesmiddelen in gedeponeerd kunnen worden. Door een anti-terugpakmechanisme, kan de medicatie er niet meer uitgehaald worden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details