Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Staalkaart van modulair bouwen
Behandelkamer van huisartsenpraktijk Bloemendal.

Staalkaart van modulair bouwen

Snel en veelzijdig

Flexibeler en duurzamer zijn de belangrijke kenmerken van modulaire bouw. Het bouwsysteem van Dutch Cabin Group zit zo in elkaar dat er altijd passende huisvesting gerealiseerd kan worden, voor elke vraag en zowel tijdelijk als semipermanent. De huisvesting aanpassen aan een veranderende behoefte van ruimte is ook mogelijk, of het nu gaat om hele gebouwen of een deel van de units opnieuw inzetten voor een ander gebruiksdoel. Drie projecten laten de veelzijdigheid zien van modulaire bouw.

Kantoor van Weka Marine: in circa twee maanden tijd geproduceerd en voorzien van een hoogwaardige uitrusting.

Weka Marine

Voor Weka Marine maakte Dutch Cabin Group een kantoor. Dit toonaangevende Nederlandse bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van innovatieve maritieme producten. Weka Marine was in voorbereiding van de verhuizing naar een nieuwe productieloods en zocht nog kantoorruimte passend bij de hoge kwaliteitsnormen en uitstraling van haar maritieme producten. Stefan Overman, account­manager bij Dutch Cabin Group, ging hier namens het dochtermerk De CabinConcurrent mee aan de slag. “Tijdens de eerste gesprekken met de opdrachtgever werden verschillende mogelijkheden besproken en diverse aanpassingen op tekening doorgevoerd”, vertelt hij. “Na een bezoek aan onze productielocatie in Oude-Tonge om de units te bekijken, heeft Weka Marine de bestelling gedaan.” 

Vergaderruimte van Weka Marine.

De negen units die uiteindelijk zijn gekozen, werden in circa twee maanden tijd geproduceerd en voorzien van een hoogwaardige uitrusting zoals een betonnen vloer (in plaats van hout) en een naadloze pvc-vloer met laminaatlook. Daarnaast zijn de units voorzien van een maatwerk sanitair/keuken en grote glaswanden, zowel intern als extern, en beschikken zij over kantoorrasterverlichting. In goed overleg zijn de units in één dag geplaatst. Weka Marine was erg te spreken over het eindresultaat. 

Backoffice van de huisartsenpraktijk.

Huisartsenpraktijk Bloemendal

Door de groeiende bevolking van Barneveld had Huisartsenpraktijk ­Asklepios plannen om uit te breiden. Een team van huisartsen is in dit verband begin 2022 gestart met de nieuwe huisartsenpraktijk ­Bloemendal, vernoemd naar de nieuwe woonwijk in Barneveld. Vooruitlopend op de bouw van een gezondheidscentrum in de nieuwe wijk kreeg Primakabin (een dochteronderneming van Dutch Cabin Group) de opdracht voor de bouw van een tijdelijke huisartsenpraktijk aan de Wethouder Rebellaan. Aan huisvesting voor een huisartsenpraktijk worden uiteraard specifieke eisen gesteld. Vooruitlopend op de realisatie van dit gebouw zijn alle wensen van de opdrachtgever geïnventariseerd, waarbij thermische en geluidsisolatie, maar ook het binnenklimaat belangrijke punten waren. 

Overspraak van de ene naar de andere behandelkamer is uiteraard ongewenst. De twaalf modules, uit eigen productie, werden daarom uitgevoerd met extra geluidsisolerende binnenwanden. Daarnaast beschikt het bouwsysteem standaard al over hoge thermische isolatiewaarden, die in combinatie met het energiezuinige klimaatbeheersysteem zowel in de winter als de zomer voor een aangename werkomgeving zorgen. Het gebouw omvat naast de behandelkamers een front- en backoffice, artsenkamers, kantoren en een teamruimte. Uiteraard zijn er sanitaire voorzieningen, waaronder een mindervalidetoilet.

Tweelaagse IT-Hub in Hoogeveen.

IT HUB Hoogeveen

IT Hub en Gemeente Hoogeveen hadden samen als doel om IT-talent in de regio te houden en te blijven boeien. Ze kwamen met het concept IT-Hub; een ontmoetingsplek voor onderwijs, premium partners en IT-startups. Aan Directbouw (een dochteronderneming van Dutch Cabin Group) de opdracht om dit gebouw vorm te geven en te bouwen. Het moest een mooie ontmoetingsplaats worden voor innovatie, kennisuitwisseling en het uitwisselen van ideeën op ICT-gebied. De ICT-medewerker, manager, programmeur of student: iedereen kan elkaar hier ontmoeten. Ook is het mogelijk om bepaalde ruimtes te huren voor bijvoorbeeld een inspiratiemiddag of workshop. 

De IT-Hub heeft een eigentijdse ‘look’ en de gewenste ongepolijste uitstraling.

Om de ontmoetingen mogelijk te maken, ontwierp Directbouw een tweelaags gebouw bestaande uit 46 units. De IT-Hub is door de onderscheidende architectuur een opvallend gebouw in het stationsgebied. Het kleur- en materiaalgebruik geven het een eigentijdse ‘look’ en ook de gewenste ongepolijste uitstraling van een ‘hip’ gebouw. Door de blank gelakte Chipwood platen aan de wanden, de kale betonvloeren en het in het zicht laten van de installaties oogt het interieur industrieel. De installaties zijn net als de bouwkundige akoestische plafonds in zwart uitgevoerd. De verblijfsruimten lopen vloeiend in elkaar over en tussenwanden zijn zoveel mogelijk vermeden. Juist doordat er nauwelijks binnenwanden zijn en de functionaliteit grotendeels wordt bepaald door losse inrichtingen, is het gebouw uitermate flexibel en toekomstbestendig. Bij goed weer kunnen ook de buitenruimtes, zoals de dakterrassen, ingezet worden voor onderwijs, overleg en ontmoeting. 

Met deze beknopte staalkaart laat Dutch Cabin Group zien dat er veel mogelijk is met modulair bouwen. Het aardige is dat de gebruikers niet eens doorhebben dat ze in modulaire huisvesting verblijven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details