Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Staatssecretaris opent Zorg- en Herstelcentrum voor ontheemde Oekraïners in Bleiswijk

Staatssecretaris opent Zorg- en Herstelcentrum voor ontheemde Oekraïners in Bleiswijk

Op 26 juni opende Staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg, samen met burgemeester Pieter van de Stadt en Yvonne van Duijnhoven, directeur GGD & GHOR, het Zorg- en Herstelcentrum (ZHC) voor Oekraïense ontheemden in Bleiswijk. De bestuurders benadrukten tijdens een kort interview het belang van het ZHC. Vervolgens onthulden zij een kunstwerk met daarin symboliek verwerkt rond het thema ‘Welkom’, dat in samenwerking met gemeentedichter Woes Ploum tot stand is gekomen.

Van links naar rechts:
Sophie Serrarens, opgavemanager Opvang Oekraïne gemeente Lansingerland, burgemeester Pieter van de Stadt, Staatssecretaris van Asiel en Migratie Eric van der Burg, Yvonne van Duijnhoven, directeur GGD & GHOR en Wynand Dassen, projectleider ZHC gemeente Lansingerland. 

Tijdelijke medische zorg

Het Zorg- en Herstelcentrum (ZHC) biedt tijdelijke medische zorg aan 22 patiënten. Hierbij gaat het veelal om zwaardere zorgvragen. De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR), onderdeel van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, coördineert de dagelijkse zorg in het ZHC. De GHOR heeft daarvoor een team van gespecialiseerde verpleegkundigen. Zij werken samen met andere zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en een thuiszorgorganisatie.

“Op een gemeentelijke opvanglocatie herstellen is voor Oekraïners die ernstig ziek zijn of te maken hebben met zwaar medisch letsel niet mogelijk”, aldus Yvonne van Duijnhoven. “Door een goede samenwerking in de regio kunnen we met het ZHC de benodigde zorg op één locatie aanbieden. Zo kan zorgpersoneel efficiënter ingezet worden, wordt de reguliere zorg ontlast en krijgt de patiënt de zorg die nodig is.” Als de patiënten voldoende hersteld zijn in het ZHC, gaan zij ergens anders wonen of keren terug naar hun oorspronkelijke verblijfplaats.

Samenwerking gemeente, Veiligheidsregio en GHOR

De opvang van Oekraïense ontheemden wordt regionaal gecoördineerd vanuit de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Bij specifieke zorgvragen wordt in de regio samengewerkt met de 13 gemeenten, opvanglocaties en zorginstellingen om de benodigde zorg zoveel mogelijk centraal aan te kunnen bieden.

De gemeente Lansingerland zag de zoektocht vanuit de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond naar een geschikte locatie voor een ZHC als een kans die voorbij kwam. Pieter van de Stadt: “Deze volledig ingerichte locatie stond al enige tijd leeg. Door het voormalige herstelcentrum dat hier was gevestigd, kon de locatie relatief snel geschikt gemaakt worden voor deze specifieke doelgroep. Fijn dat we deze bijdrage als gemeente kunnen leveren”.

Ook Staatssecretaris Eric van der Burg is blij met de realisatie van het ZHC. “Mooi om te zien dat de gemeente Lansingerland met deze zorg- en herstellocatie gerichte zorg biedt aan vluchtelingen uit Oekraïne die dit nodig hebben. Zo krijgen zij zorg op maat en kunnen ze op een rustige manier herstellen, voordat ze verhuizen naar een reguliere opvanglocatie. Het is fijn dat de gemeente en de GHOR dit zo hebben opgepakt en maatwerk leveren aan deze kwetsbare groep”.

Langdurige Opvang Oekraïners

Het ZHC is een onderdeel van de grotere regionale opgave van opvang van Oekraïners. Naast zorg bieden we ook huisvesting. Burgemeester Pieter van de Stadt: “In Lansingerland bieden we Oekraïners duurzame huisvesting via flexwoningen op kleinschalige, decentrale locaties. Waarbij we ook woonruimte creëren voor mensen die met spoed een woning zoeken.”

Meer informatie over de realisatie van opvanglocaties in Lansingerland vindt u op www.lansingerland.nl/loo

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details