Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Stichting Semmy steunt nieuw onderzoek combinatietherapie hersenstamkanker bij kinderen

Stichting Semmy steunt nieuw onderzoek combinatietherapie hersenstamkanker bij kinderen

Stichting Semmy, dr. Esther Hulleman en drs. Hans Meel van het Prinses Máxima Centrum breiden de samenwerking uit om hersenstamkanker bij kinderen de wereld uit te helpen. Met een bedrag van maar liefst € 670.000 steunt Stichting Semmy het translationele onderzoek van dr. Hulleman.

Per jaar krijgen ongeveer tien kinderen de diagnose hersenstamkanker. Deze kinderen komen vrijwel allemaal te overlijden na een gemiddelde ziekteperiode van negen maanden. Hersenstamkanker heet ook wel diffuus intrinsiek ponsglioom (DIPG). Bij DIPG zit er een tumor geheel verweven met de hersenzenuwen in het hersengebied dat de pons heet. In dit gebied liggen vitale functies van het brein, zoals de ademhaling en het pompen van het hart. Hierdoor is operatief verwijderen onmogelijk. De huidige behandeling bestaat uit radiotherapie die levensverlenging, maar geen genezing, kan brengen.

Dr. Hulleman en drs. Meel bestuderen de biologische mechanismes van DIPG. Wat gaat er mis in de cellen die een tumor in de hersenstam veroorzaken? Door naar de verschillen in eiwitexpressie te kijken, ontdekten zij de invloed van een bepaald eiwit op de ontwikkeling van de tumor. Deze ontdekking staat aan de basis van het vervolgonderzoek dat zich richt op een nieuwe combinatie aan medicatie om DIPG te behandelen. Dit onderzoek wordt financieel ondersteund door Stichting Semmy. ‘Wij zijn zeer verheugd dat we de jarenlange samenwerking met Stichting Semmy voort kunnen zetten. Gezamenlijk hopen wij hiermee een nieuwe behandeling te kunnen ontwikkelen voor kinderen met een tumor in de hersenstam’, zegt dr. Hulleman.

John Emmerik en Nicole van Dijk-Bakker richtten Stichting Semmy in 2007 op, na het overlijden van hun zoon Semmy aan hersenstamkanker. De stichting zet zich sindsdien in om het onderzoek naar DIPG te stimuleren om zo de overlevingskansen voor ieder kind met deze aandoening te verhogen. ‘We zijn erg enthousiast dat we, na de jarenlange samenwerking met VUmc in Amsterdam, nu officieel deze samenwerking kunnen aangaan met het Prinses Máxima Centrum. We kijken uit naar de verdere ontwikkelingen van het onderzoek’, zegt Emmerik. Van Dijk-Bakker voegt daaraan toe: ‘We zijn heel dankbaar dat we dankzij onze donateurs het onderzoek naar een behandeling tegen DIPG kunnen voortzetten; te beginnen met het specifieke onderzoeksproject van dr. Hulleman en drs. Meel.’

Dit is de eerste contractuele samenwerking tussen Stichting Semmy en het Prinses Máxima Centrum. ‘We trekken al langer samen op bij verschillende projecten. Maar deze nieuwe vorm is een mooie start van een samenwerking die we in de toekomst verder hopen uit te bouwen’, zegt Laurens van der Flier, managing director Research van het Prinses Máxima Centrum. Eerdere samenwerking was er onder andere naar aanleiding van Tijn’s nagellakactie waarmee Stichting Semmy een robot voor het Prinses Máxima Centrum financiert. Zie ook: http://www.stichtingsemmy.nl/update-geldbesteding-nagellakactie/

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details