Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Strategisch huisvestingsadvies Radboudumc. Continu een actieve rol in het proces
Paul van Rooijen en Corina Schols, partners bij ptg advies.

Strategisch huisvestingsadvies Radboudumc. Continu een actieve rol in het proces

Het Radboudumc had in haar Masterplan voor de campus een toekomstvisie voor ogen met een compacter, slimmer ziekenhuis dat ook nog eens heel duurzaam moest worden: ‘Less Bricks, More Bytes, Different Behaviour’ (programma BBB). Voor het concreet maken van dit plan, het vertalen naar een ontwerp, de realisatie van het gebouw én de daarbij behorende werkprocessen schakelde het ziekenhuisbestuur ptg advies uit Amersfoort in.

Corina Schols, partner bij ptg advies, had een actieve rol in het voortraject. “Dat Masterplan vormt de contour waarbinnen we samen met Radboudumc het programma hebben gemaakt. Je legt daarin vast op welke manier je in de toekomst de zorg wilt verlenen, welke nieuwe technologieën je daarvoor nodig hebt en hoe je dat kunt realiseren met minder vierkante meters. Samen met de toekomstige gebruikers – artsen, verpleegkundigen én patiënten – hebben we de nieuwe werkprocessen en het Programma van Eisen uitgewerkt en geborgd in het ontwerp van het nieuwe gebouw. Vooral de gesprekken met alle gebruikers waren essentieel om boven water te krijgen hoe ze efficiënter, maar ook prettiger hun werk kunnen doen en wat ze daarvoor nodig hebben.”

Clusteren

Paul van Rooijen, eveneens partner bij ptg advies, geeft een voorbeeld. “In de oude situatie waren gebouwen veelal per specialisme ingedeeld. Passend bij de hedendaagse zorgvraag zijn de specialismen nu multidisciplinair geclusterd, wat bijdraagt aan efficiënt gebruik. Zowel in de kliniek als de polikliniek. De poli’s liggen nu op de onderste verdiepingen, met daarboven drie klinieklagen en de staflagen.” 

Brede rol

ptg advies was ook betrokken bij het opstellen van de businesscase voor de financiering, begeleidde in de rol van procesmanager de aanbesteding en de realisatie van het gebouw en heeft de BREEAM ‘Excellent’-certificering tijdens het hele proces geborgd. Daarnaast draagt ptg advies nog steeds zorg voor de implementatie van het BBB-programma op de werkvloer. “Je kunt zeggen dat we als een rode draad door elke fase van het hele proces lopen”, besluit Van Rooijen. “Van de eerste contouren in 2016 tot in de nazorgfase op dit moment.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details