Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Super CT-scanner voor Rijnstate

Super CT-scanner voor Rijnstate

Het klinkt als te mooi om waar te zijn: een CT-scanner die meer nuttige informatie boven water krijgt over de patiënt waardoor minder scans nodig zijn en de patient aan minder straling wordt blootgesteld. Volgens Willem-Jan Hanegraaf, Programmadirecteur Bouw van Rijnstate, is dat precies wat de nieuwe IQon Spectral CT van Philips voor elkaar krijgt. “Spectrale CT betekent een enorme stap vooruit voor onze nucleaire geneeskunde en radiologie.”

Hanegraaf leidt het meerjarige vernieuwbouwprogramma die de kwaliteit van zorg in Rijnstate naar het hoogst haalbare niveau moet tillen. “Belangrijk onderdeel daarvan is de afdeling Nucleaire geneeskunde en Radiologie op de eerste verdieping in Rijnstate Arnhem. Daar staan nu onder meer drie CT-scans, waaronder de IQon Spectral CT, een nieuwe PET-CT, twee nieuwe MRI’s, een doorlichtingsapparaat en een gammacamera. Allemaal state of the art technologie.”

Kostenbesparing

De afdeling Radiologie vormt samen met de spoedeisende hulp, het OK-complex en de verloskamers het hart van de acute zorg in Rijnstate Arnhem. De nieuwe IQon Spectral CT betekent een grote stap vooruit op het gebied van computertomografie, met grote voordelen voor met name de patiënt. Hanegraaf: ”Philips heeft een uniek apparaat ontworpen dat een enorme rijkdom aan data oplevert met een enkele, lage dosisscan. Dat betekent dat de radioloog met meer zekerheid een diagnose kan stellen en dat minder vervolgonderzoek nodig is. Zo besparen we weer op de zorgkosten. Voor de beeldvorming is minder contrastvloeistof vereist, wat vooral gunstig is voor nierpatiënten.”

Integraal project

De IQon Spectral CT is een van de vele projecten die samen het vernieuwbouwprogramma vormen en waarvoor vijftien projectleiders actief zijn. Bart Kommer is als Projectleider Bouw verantwoordelijk voor het bouwteam binnen het programma Radiologie en Nucleaire geneeskunde en daarmee van de IQon scanner: “Elk project is integraal, in die zin dat daaronder niet alleen de bouw en de installaties vallen, maar ook de medisch apparatuur, de ICT en de facilitaire kant. Het inpassen van deze scanner is wat dat betreft niet extra gecompliceerd aangezien de specificaties en de afmetingen vergelijkbaar zijn met de bestaande CT-scanners. Zelfs de interface is hetzelfde zodat de mensen van radiologie er vlot mee aan de slag konden.”

 

Topklinisch ziekenhuis

Rijnstate is het eerste niet-academische ziekenhuis in Nederland met een IQon Spectral CT. Hanegraaf: “We zijn een topklinisch ziekenhuis en dit apparaat past goed in ons profiel. Met ons investeringsprogramma werken wij continu aan hoge kwaliteit van zorg, snelle doorlooptijden, korte wachttijden en een duidelijke focus van de locaties op hun specialisaties. De samenwerking door middel van het Medical Equipment Services Contract dat we met Philips al een aantal jaren hebben is daar onderdeel van. Het is een waarborg van die hoge kwaliteit op het gebied van je medische apparatuur.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details