Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Systeem van wachtlijsten voor verpleeghuizen gaat op de schop

Systeem van wachtlijsten voor verpleeghuizen gaat op de schop

Er komt een einde aan het huidige systeem van wachtlijstregistratie voor verpleeghuizen. Het Ministerie van Volksgezondheid, de zorgverzekeraars Nederland en de zorgaanbieders werken aan een nieuwe methode om de hulpbehoevendheid van mensen die wachten op een opname in een verpleeghuis beter in kaart te brengen. Dat is vanavond bevestigd in het televisieprogramma Meldpunt bij MAX op NPO 2.

Met de verandering zal waarschijnlijk een einde komen aan het bekritiseerde onderscheid tussen ‘actief wachtenden’ en ‘niet-actief wachtenden’. De laatste groep werden vroeger ook wel ‘de wenswachtenden’ genoemd. Dat zijn ouderen of mensen met niet-aangeboren-hersenletsel met een specifieke voorkeur voor één verpleeghuis, of een verpleeghuis in hun eigen woonplaats. De overheid ziet deze groep als minder urgent.
Wie geen voorkeur voor een verpleeghuis opgeeft, is ‘een actief wachtende’ en komt eerder in aanmerking voor verpleeghuisopname, vaak in de vorm van een crisis-opname. Bijkomend gevolg is dan wel dat deze mensen, in sommige gevallen, een verpleeghuiskamer in een andere woonplaats moeten accepteren, ver verwijderd van familie of mantelzorgers.
In diverse verpleeghuisdebatten in de Tweede Kamer is minister Hugo de Jonge ( Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aangevallen op dit onderscheid, omdat in de ogen van diverse fracties een voorkeur voor een specifiek verpleeghuis niet betekent dat de urgentie voor een opname minder groot is.
Volgens Zorgverzekeraars Nederland wordt sinds half februari gewerkt aan een nieuw systeem dat nog in “een ontwikkelfase” zit. Het huidige systeem is “te grofmazig” en geeft “onvoldoende weer” waarom iemand op een verpleeghuisplek wacht, schrijft een woordvoerder van de koepel van zorgverzekeraars aan de redactie van Meldpunt “De wachtlijst met ‘actief wachtend’ en ‘niet actief wachtend’ geeft onvoldoende de situatie en de wensen weer. Deze twee termen zullen in de nieuwe wachtlijsten waarschijnlijk ook niet terugkomen”, aldus Zorgverzekeraars Nederland.

ActiZ, de branche-organisatie van 400 zorgaanbieders is bekend met de nieuwe plannen maar stelde vanavond in Meldpunt ook dat het plan nog in een pril stadium verkeert. Bestuurslid Conny Helder vertelde dat het nieuwe systeem de wachtenden beter in kaart moet brengen voor een betere aansluiting tussen vraag naar en aanbod van verpleeghuiszorg.

1600-4adad3ca2f947cec16773a7082c65c0a-kopieren

Wachtlijsten groeien door

De coronacrisis heeft de groei van de wachtlijsten niet afgeremd. Uit de meeste recente cijfers, van 1 april, blijkt dat 22.755 mensen wachten op een verpleeghuisplek. Dat is 22 procent hoger dan afgelopen november, toen Meldpunt ook een uitzending maakte over de verpleeghuiswachtlijsten.
Uit een rondgang van Meldpunt blijkt verder dat de huidige wachtlijstcijfers vermoedelijk zijn vervuild doordat zorgorganisaties met verschillende regels werken. Bij sommige zorgregio’s mag één persoon zich maar bij één verpleeghuis inschrijven voor een plek, in andere regio’s mogen zij zich bij bij meerdere verpleeghuizen inschrijven. Hierdoor kan het zijn dat één persoon op meerdere wachtlijsten en dus dubbel wordt geteld. Het totaal aantal wachtenden kan hierdoor feitelijk lager zijn.

Leegstand

Het CBS liet Meldpunt weten dat per 27 april 2020 105.000 mensen in verpleeg-en verzorgingshuizen verblijven. Dat zijn er bijna 15.000 minder dan op 1 januari 2020. De daling komt met name door het hoge sterftecijfer. Verpleeghuizen kampen met leegstand omdat nieuwe bewoners op zich laten wachten uit angst voor een coronabesmetting en de verplichte quarantaine voor nieuwkomers en het bezoekverbod.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details