Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
’t Spelthof: nieuwer, mooier en groter
Inspringingen en een houten, verticale gevelbekleding brengen beweging in het gevelbeeld.

’t Spelthof: nieuwer, mooier en groter

In het begin van de voorbije zomer nam Vulpia in Binkom (een deelgemeente van Lubbeek) een nieuwe vleugel van woonzorgcentrum ’t Spelthof in gebruik. De nieuwbouwwerken verliepen hand in hand met een flinke opknapbeurt van het bestaande complex.

Die nieuwe vleugel telt drie bouwlagen. Het bestaande complex kreeg over een deel van zijn oppervlakte een extra verdieping, een houtskeletstructuur. Alles samen heeft hoofdaannemer Juri er dertig nieuwe bewonerskamers opgetrokken en een aantal bestaande kleine kamers op de verdieping samengevoegd tot nieuwe kamers, die aan de huidige normen inzake oppervlakte voldoen. Dit brengt het huidige totaal op 121.

Meer geleding

’t Spelthof ligt ingebed tussen natuurgebieden, met achteraan een vijver. De vormgeving van de uitbreiding speelt daarop in. “We lieten Juri de uitbreiding grotendeels afwerken in crepi”, legt architect Koen Laurijssens uit. “Om het geheel meer geleding te geven en het luchtiger te maken, hebben we de begane grond van de uitbreiding en ontop op de tussenvleugel gematerialiseerd in een verticale houten gevelbekleding. Om die reden ook springt het gelijkvloerse niveau van de nieuwbouw in. Zo komt er ruimte vrij voor overdekte parkeergelegenheden.” Op de kop van de uitbreiding tekende Laurijssens Architects een dakterras in. Die keuze breekt eveneens het volume.

Het binnengebied is heraangelegd als groene parking. Ook de toegang en het bestaande terras langs de vijver kregen met de buitenaanleg een nieuwe vormgeving. “Deze uitbreiding geeft het bestaande woonzorgcentrum een opwaardering, zowel in functionaliteit als in verschijningsvorm”, zegt projectarchitect ­Arwin Goharani.

Naadloze overgang

Het woonzorgcentrum kreeg op het gelijkvloerse niveau van de nieuwe vleugel ook een volledig nieuw uitgeruste grootkeuken voor de hele residentie en enkele extra lokalen voor nevenfuncties, zoals een wasplaats en bergingen. De renovatiewerken bezorgden de bestaande tussenvleugel nieuwe dagzalen en een volledig nieuwe stookplaats. Als sluitstuk op de bouwwerken worden nu de bestaande kamers uitgerust met een zorgoproepsysteem, zodat het volledige woonzorgcentrum over een performant nieuw systeem zal beschikken. Verder krijgen de bestaande gangen, dagzalen en verpleegposten nieuwe vloeren, wandafwerkingen en verlichting. “Ze krijgen eenzelfde hedendaagse en huiselijke aankleding. Zo lopen het bestaande en het nieuwe gebouw naadloos in elkaar over.”

Toegankelijkheid

De toegangen van het woonzorgcentrum zijn drempelloos uitgevoerd. “Dit geldt ook voor de toegangen tot de terrassen. De inkombalie is uitgerust met een onderrijdbaar gedeelte. De kamers hebben de breedst mogelijke deuropening. Ze zijn ingericht met de nodige draaicirkels en opstelruimtes voor rolstoelgebruikers. Elke dagzaal heeft nu een andersvalidentoilet.”     

Feiten en cijfers
  • Opdrachtgever Aedifica, Brussel / Sense Development, Brasschaat
  • Gebruiker Vulpia, Brasschaat
  • Ontwerp Laurijssens Architects, Hasselt
  • Hoofdaannemer Juri, Zele

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details