Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

Tandartspraktijk Volmondig klaar voor de toekomst

Volmondig-2_V2_0001

Tekst | Ingrid Cremers

Beeld | GB Construct

30 september 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

In juni 2020 nam tandarts Noëlle van der Veen de tandartspraktijk aan de Nachtegaallaan in Leende over. “Ik werd gelijk verliefd op het huisje, de vrije ligging en het gemoedelijke dorp”, vertelt ze enthousiast. “Echter om er de praktijk van te maken die ik voor ogen had, was een grondige renovatie, verbouwing en aanbouw nodig. GB Construct en BCPD hielpen mij daarbij.”

Het gebouw uit 1975 bevatte slechts twee behandelkamers, waarvan er de laatste jaren maar één in gebruik was. Om meer specialistische diensten aan te kunnen bieden en groei te kunnen faciliteren, heeft de vernieuwde praktijk vier behandelruimtes. Er is voldoende ruimte om extra aandacht te geven aan kinderen, jongeren of cliënten met angst voor de tandarts. “Ik had heel goed voor ogen wat ik wilde en hoe”, vervolgt Van der Veen, “maar ik heb geen verstand van bouwen. Dus vroeg ik BCPD en GB Construct om mij te ontzorgen. Ik kende beide partijen al van de bouw van de Tandartsenpost Eindhoven, waar ik partner ben.” Stephanie Kurvers van BCPD is gespecialiseerd in bouwconsult en het ontwerpen van eerstelijns zorglocaties. Zij haakte aan toen er al een voorlopig ontwerp was. “Ik zag direct mogelijkheden voor een extra behandelkamer en meer licht. Iets wat Noëlle naast uitstraling en ruimte, heel belangrijk vindt.”

Constructieve uitdagingen

In het gedateerde gebouw zijn alle installaties vernieuwd. Van licht, lucht en afzuiging tot verwarmen en koelen. Samen met diverse onderaannemers heeft GB Construct, servicebouwer voor de zorg, ervoor gekozen om alle installaties grotendeels in de plafonds te verwerken. Er is geen radiator aan de wanden te vinden. Bedrijfsleider André Prins kwam op zolder echter wel voor wat verrassingen te staan. “De vloer voldeed niet meer aan de vereiste draagkracht. Ook ontdekten we dat de constructie afweek van de tekeningen van destijds. Dus moesten we improviseren en hebben we een extra staalconstructie ingebouwd, die na de sloop van de buitengevel ook de uitbouw van enkele meters kon dragen. Bovendien kon hierdoor een dragende zuil in het entreegebied worden verwijderd, waardoor er een open en uitnodigende ruimte is ontstaan waar maximaal aandacht aan de cliënt kan worden gegeven.” Van der Veen: “Dat persoonlijke contact wordt door onze cliënten erg op prijs gesteld.”

Normering en regelgeving voor nu en later

Als ontwerper kijkt Kurvers niet alleen naar afmetingen en sfeer; ze weet ook alles van regelgeving en normeringen in een tandartspraktijk. In het ontwerp is duidelijk rekening gehouden met de routing van de zorgverleners en de vereiste steriele ruimtes. De werknemers van de praktijk komen aan de achterkant binnen, waar zich ook de omkleedruimte bevindt. Van hieruit komen ze in de gang die de verschillende behandelkamers met elkaar verbindt. Hierdoor ontstaat zo min mogelijk kruisbesmetting tussen zorgverleners en cliënten. Aan deze gang ligt ook de steriele ruimte waar met rood en groen licht wordt aangegeven wat vuil en wat schoon is. Aan de voorzijde bevindt zich de entree met ontvangstbalie en wachtruimte. Achter de balie is er een doorgang naar de backoffice. Behandelkamer 4 is nu al voorbereid op toekomstige specialistische tandheelkundige zorg. Kurvers: “Ik denk dat weinig cliënten zicht hebben op wat er achter de deuren van een tandartspraktijk nodig is.”

Planning en improvisatie

In mei 2021 is gestart met de bouw. Net als overal in de bouw was er sprake van een tekort aan materialen en lange levertijden. “Dit betekende dat we tijdens de bouw strak moesten sturen en improviseren”, vervolgt Prins. “In sommige gevallen hebben we een tijdelijke oplossing bedacht of hebben we zelf het materiaal voor onderaannemers ingekocht, zoals het isolatiemateriaal voor de dakdekker. De bijzondere zwarte Trespa gevelbekleding is even ‘zoek’ geweest, maar kon ruim op tijd vóór de opening van de praktijk op 16 augustus geplaatst worden. Om dit alles te realiseren, hebben we tijdens de bouwvak doorgewerkt.”

Een geolied team

“Omdat ik al vaker met dit team heb samengewerkt, weet ik wat ik aan ze heb”, besluit Van der Veen. “Daarom heb ik GB Construct gebeld en is Stephanie van BCPD ingeschakeld. Zij begrijpen wat ik bedoel en hebben aan één woord voldoende. Hierdoor is de verbouwing heel soepel verlopen. André en Stephanie hebben verstand van bouwen en weten wat er nodig is in een moderne en toekomstbestendige tandartspraktijk. Zij hebben mij op de juiste wijze weten te ontzorgen. En als het nodig was, kon ik ze zelfs ’s avonds bellen.” Kurvers: “Al wil dat niet zeggen dat er nooit discussies waren. André en ik zeggen wat we denken. Uiteindelijk bedenken we een oplossing die recht doet aan het doel van de opdrachtgever. Bovendien weten de mensen van GB Construct heel goed wat er nodig is om zo’n praktijk te maken. Ze weten waar ze op moeten letten, niet alleen bouwkundig, maar ook op het gebied van het omgaan met opdrachtgevers en het minimaliseren van overlast.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details