Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

‘Technisch professional ziekenhuis steeds meer manager’

IMG_8744
Marcel Barendregt, NVTG-voorzitter

Tekst | Jan-Kees Verschuure

Beeld | Marcel Barendregt

22 september 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

De Nederlandse Vereniging voor Technologie in de Gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen, zoals de toenemende impact van ICT en verduurzaming in een ‘volcontinubedrijf’ dat ook aan de operationele kant beleidswijzigingen doormaakt. “De rol van technisch professional is sterk aan verandering onderhevig.”

De NVTG is een vereniging voor facility professionals binnen alle geleding­en van de zorg. Als Manager Vastgoed van een topklinisch ziekenhuis, dat een decennium geleden een belangrijke schaalvergroting onderging en een nieuwbouwlocatie betrok vanuit 3 afzonderlijke locaties, heeft Barendregt de uitdagingen van de technisch professional in de zorg van nabij meegemaakt. “Wij leven in een ontzettend dynamische wereld. De NVTG is 70 jaar geleden begonnen vanuit de behoefte aan kennisdeling tussen hoofden Technische Dienst. Inmiddels richten we ons steeds meer op management en middenkader. De NVTG is hét kennisnetwerk voor het management van technologie en vastgoed in de zorgsector en die rol willen wij graag uitbouwen.”

‘Alles is met elkaar verknoopt’

De technisch professional in de ziekenhuizen krijgt anno 2021 te maken met grote vraagstukken, en kan zich niet meer alleen met techniek bezighouden, vervolgt Barendregt. “Dat begint heel simpel met het feit dat vroeger de ziekenhuisbouw een grote functiescheiding had qua vastgoed: je had een beddenhuis en een ketelhuis, et cetera; inmiddels zijn vele functies met elkaar geïntegreerd, veelal op één locatie in één gebouw en die integratie van functies neemt alleen maar toe. Alle techniek is aan elkaar geknoopt, waarbij ICT-componenten een behoorlijke input hebben.” Dat heeft voor iedere technische professional, op alle niveaus, voeten in de aarde. “Een monteur loopt niet meer rond met een steeksleutel, maar met een tablet. Anderzijds, tegen de stroom in dus, zien wij beleidswijzigingen aan de operationele kant: het aantal ligdagen is afgenomen; in de toekomst voorzien wij door digitalisering tevens een afname van poliklinische functies in vierkante meters.”

Techniek op beleidsniveau

De algemene lijn in de vastgoedbehoefte van ziekenhuizen is dat installatietechniek in de gebouwde omgeving steeds meer ruimte nodig heeft en operationele ruimte relatief gezien kleiner wordt, terwijl de complexiteit van de techniek toeneemt. Deze ontwikkelingen hebben als belangrijk gevolg dat de technische leiding van een ziekenhuis steeds meer op beleidsniveau opereert. Barendregt: “In nieuwbouw- en renovatietrajecten zie je dat we steeds meer baas in eigen huis zijn geworden. Ook dat vraagt nogal wat van de technische professional, in opleiding en expertise. Hij of zij is van techneut steeds meer manager geworden, en zit om de tafel met stakeholders uit allerlei lagen. De NVTG bevindt zich als vereniging van technisch professionals in het dynamische brandpunt van deze ontwikkelingen.”

Routekaart

De behoefte aan kennisdeling, vormgegeven met een jaarlijks congres en diverse webinars, wordt daardoor alleen maar groter, zegt Barendregt.­ “Bijvoorbeeld: hoe ga je om met de energietransitie. Ziekenhuizen zijn van nature enorme energievreters met specifieke behoeften. Alle ziekenhuizen hebben medio 2021 een Routekaart Energietransitie moeten indienen, met ijkpunten in de toekomst tot 2050, maar het ene ziekenhuis zit met oudbouw, het andere is net klaar met vervangende nieuwbouw. Dat kan betekenen dat je misschien eerder moet gaan bouwen; de dynamische behoefte aan continue, gefaseerde renovatie van installatietechniek is altijd aan de orde. Het is zowel mooi als noodzakelijk daarover voortdurend met elkaar van gedachten te wisselen.”

Gefaseerde aanpak

De nieuwe voorzitter van de NVTG kent de behoeften uiteraard van nabij. “In het Jeroen Bosch hebben wij het geluk gehuisvest te zijn in een vrij nieuw, goed functionerend ziekenhuis met een aparte technische laag middendoor het gehele complex. Daarin is een zekere overmaat aangebracht; hierdoor is het mogelijk op een relatief eenvoudige wijze technisch te renoveren. Wij kijken uiteraard ook naar wat op korte en lange termijn mogelijk is in het kader van energievoorziening. Denk aan afname van groene energie (wind), het inmiddels gerealiseerde koken zonder gas en de mogelijke overstap van gas op waterstof. Wij volgen de technische ontwikkelingen op de voet, maar niet ieder ziekenhuis heeft het vastgoed en de investeringsruimte om alles tegelijk te doen. Een gefaseerde aanpak van de energietransitie is key.”

Bedrijfsleden

De NVTG staat niet op zichzelf in de ziekenhuiswereld; de vereniging bestaat voor de helft uit instellings- en voor de helft uit bedrijfsleden. “Onze bijeenkomsten staan daarom niet alleen in het teken van kennisdeling in de ziekenhuiswereld zelf, maar ook met stakeholders als ontwerpers, uitvoerders en overheden. We moeten nauw met elkaar in contact blijven, en dat gaat gelukkig door digitale technieken steeds eenvoudiger, om met elkaar te bouwen aan ziekenhuizen die zowel in techniek als exploitatie integraal worden klaargestoomd voor een steeds veranderende, duurzame toekomst. In een continubedrijf dat 24/7 door moet draaien.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details