Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Terrassen met uitzicht op de zee

Terrassen met uitzicht op de zee

Woonzorgcomplex Het Uiterjoon is vernieuwd, vooral van binnen

Je zou het een pareltje in de zorg kunnen noemen. Woonzorgcomplex Het Uiterjoon van Respect aan de Vissershavenstraat in Scheveningen ligt tegen de duinen en de (meeste) bewoners hebben een vorstelijk uitzicht op de Noordzee en over Scheveningen-Haven. Nog mooier: het gebouw is volledig gerenoveerd en verduurzaamd, met nieuwe gezamenlijke huiskamers en terrassen aan de zeezijde. Het gebouw kan weer zeker 25 jaar mee. Het omvat nu 128 zorgappartementen en 24 vrije sector huurwoningen voor senioren op de 6e, 7e en 8e verdieping.

Huiskamer.

Het Uiterjoon was tot voor kort een verzorgingshuis voor mensen met een somatische indicatie en voor mensen met dementie. De huisvesting was technisch verouderd, de indeling niet overal logisch en de bewoners werden verzorgd in eenpersoonskamers met badkamer en pantry. “Dat is voor de 128 nieuwe bewoners omgebouwd naar een verpleeghuissetting, waarbij de bewonerskamers slimme badkamers hebben met openslaande deuren”, legt Annuska Raaijmakers, projectmanager Vastgoed & Services, uit. “Pantry’s zijn er niet meer, de keukenfunctie is opgenomen in de gezamenlijke huiskamers die centraal en op de koppen liggen van elke verdieping.”

Plint

Het gebouw bestaat uit twee delen op een gezamenlijke plint. Links van de hoofdentree telt het zes woonlagen, rechts acht met ertussen een glazen corridor. De vijf onderste lagen zijn ingericht voor de bewoners van het verpleeghuis. Raaijmakers: “Die zijn verdeeld over tien woongroepen van zestien of tien kamers, respectievelijk in het linker- en rechterdeel. De huiskamers in het midden grenzen aan nieuwe terrassen die op de meeste etages mooi uitzicht bieden op de zee. In de plint zitten alle voorzieningen. Het restaurant zat voorheen op de achtste verdieping. Nu is dat als petit café met terras te vinden op de begane grond, samen met een recreatieruimte, een behandelcentrum voor fysiotherapie, ergotherapie, diëtiek en ouderengeneeskunde, een thuiszorgkantoor, de kapsalon en een pedicure en kantoren. Een groot deel van deze voorzieningen is toegankelijk voor de buurt.”  

Het uit twee delen bestaande Uiterjoon tijdens de renovatie.

Kleuren

Uiterlijk is er nauwelijks iets veranderd aan het zorgcomplex, buiten de nieuwe terrassen om dan. Veel kozijnen en glas zijn vernieuwd. Balkonhekken zijn vervangen en balkonvloeren gerepareerd, er is nieuwe zonwering gemonteerd (die automatisch dicht gaat bij harde wind) en het ziet er allemaal weer fris uit. De grote veranderingen vonden binnen plaats. “Prent Landman Architecten heeft naast het bouwkundige ontwerp ook het interieurontwerp verzorgd voor het nieuwe Uiterjoon”, vervolgt Raaijmakers. “Dat begint bij de hoofd­entree, dat met warme kleuren en materialen een welkome ontvangst biedt. Rechts sluit de hal direct aan op het petit café en de daarachter gelegen recreatieruimte, links ligt het zorg- en behandelcentrum. Beiden zijn afgewerkt in diverse kleurtinten, houtmotieven op de vloeren en bloembehang. Deze lijn is doorgetrokken in de huiskamers, waarbij elke huiskamer zijn eigen kleurstelling heeft met bijpassend meubilair.” 

Alle ruimtes zijn voorzien van ClimaRad-units voor verwarming en koeling, die van de kamers zijn gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem.

Installaties

De grote sprong voorwaarts is volgens Raaij­makers vooral gemaakt op het gebied van duurzame installatietechniek en comfort. “Ongeveer alle installaties zijn compleet vernieuwd. De ruimten zijn overal uitgerust met ClimaRad-units voor verwarming en koeling, die van de kamers zijn gekoppeld aan het gebouwbeheersysteem. Overal is Wifi, handig voor bewoners, medewerkers en bezoekers. Het gebouw heeft warmtepompen die zijn aangevuld met enkele gasketels die bijstoken op hele koude dagen. Ook zijn een nieuwe trafo en noodstroomvoorziening aangelegd.” 

Balkonhekken zijn vervangen, balkonvloeren gerepareerd, er is nieuwe zonwering gemonteerd en het ziet er allemaal weer fris uit.

Zorgdomotica

Het beleid van Respect is dat iedereen alle vrijheid binnen en buiten het gebouw krijgt. Als die vrijheid voor de cliënt zelf en/of zijn omgeving een gevaar wordt, dan kunnen er dankzij de zorgdomotica van Ascom beperkingen op maat worden toegepast. Daarbij wordt gewerkt met (onzichtbare) leefcirkels. 

Huurwoningen

Niet minder geslaagd is de toevoeging van 24 huurappartementen op de hoogste niveaus van Het Uiterjoon. “Respect verhuurt deze mooie woningen aan senioren die zorg naar behoefte (op indicatie) kunnen krijgen en eventueel te zijner tijd door kunnen stromen naar het verpleeghuis”, zegt Raaijmakers. “Of de partner woont in zorgdeel en zelf bewoon je boven een huurappartement. Alle woningen zijn gemaakt met badkamer en keuken, de inrichting kunnen de huurders naar eigen inzicht afwerken.”

Kraaiennest

Op de 8e etage bevindt zich tevens een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte met de toepasselijke naam Het Kraaiennest. Daar kunnen bewoners, hun familieleden en huurders van het prachtige uitzicht op de haven en zee genieten. Inmiddels hebben de eerste bewoners hun intrek genomen in het gerenoveerde Uiterjoon.  

Feiten en cijfers
  • Opdrachtgever Respect Wonen Zorg Welzijn
  • Ontwerp Prent Landman Architecten
  • Bouwmanagement 4Building
  • Hoofdaannemer Weboma
  • Decentraal klimaatsysteem ClimaRad BV
  • Bouwperiode Januari 2022 – augustus 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details