Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Thema's

Thema Brandveiligheid | Brandveiligheid gebouwen van essentieel belang

11 mei 2015 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) is de vereniging van leveranciers van brandveilige bouwmaterialen en constructies. Vanuit haar expertise van bouwkundige brandveiligheid werken BBN en haar leden aan de verbetering van brandveiligheid van gebouwen.

Brandveiligheid van gebouwen is belangrijk voor gebruikers en eigenaren van gebouwen, al was het alleen maar omdat de gebouweigenaar of gebouwbeheerder verantwoordelijk is voor de veiligheid van de mensen in zijn gebouw. Als je een gebouw gebruikt, ga je ervan uit dat je het kunt verlaten en dat het gebouw veilig is. Het risico op brand en de gevolgen ervan wil je zeker als gebruiker op een zo laag mogelijk niveau hebben. Daarnaast wil je dat er maatregelen zijn die ervoor zorgen dat er zo min mogelijk schade is als er toch een brand zou zijn.

Bouwkundige brandpreventie
Een brandveilig gebouw krijg je echter niet vanzelf. Om dat te bereiken en het risico op schade aan materieel en gezondheid te beheersen, is het van belang bij ontwerp, bouw en gebruik eisen te stellen. BBN beoogt verbetering van de brandveiligheid van gebouwen door vergroting van kennis over en verantwoordelijkheidsbesef voor bouwkundige brandpreventie en de toepassing van brandveilige bouwmaterialen en -constructies. Bouwkundige brandpreventie loont.

Controlepunten
Al sinds 2005 wordt jaarlijks de uitgave ‘De essentiële bouwkundige controlepunten’ opgesteld en verspreid. Hierin staan punten waarop constructies en materialen gecontroleerd kunnen worden om het risico op brand en de gevolgen ervan te verminderen. De afgelopen edities werden opgesteld door BBN , Brandweer Nederland en Vereniging Bouw en Woningtoezicht Nederland. De uitgave is te downloaden via bbn.nu en geeft voor iedere betrokkene veel informatie over de bouwkundige brandveiligheid en punten waarop de constructie, compartimentering, doorvoeringen en deuren gecontroleerd kunnen worden. Zijn de deur en het kozijn samen goed getest, is de deur zelfsluitend en is het brandwerende glas op de juiste manier geplaatst? In de uitgave kunt u op deze en andere vragen antwoorden vinden.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details