Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Thema Brandveiligheid | Brandveiligheid gebouwen van essentieel belang

Thema Brandveiligheid | Brandveiligheid gebouwen van essentieel belang

Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) is de vereniging van leveranciers van brandveilige bouwmaterialen en constructies. Vanuit haar expertise van bouwkundige brandveiligheid werken BBN en haar leden aan de verbetering van brandveiligheid van gebouwen.

Brandveiligheid van gebouwen is belangrijk voor gebruikers en eigenaren van gebouwen, al was het alleen maar omdat de gebouweigenaar of gebouwbeheerder verantwoordelijk is voor de veiligheid van de mensen in zijn gebouw. Als je een gebouw gebruikt, ga je ervan uit dat je het kunt verlaten en dat het gebouw veilig is. Het risico op brand en de gevolgen ervan wil je zeker als gebruiker op een zo laag mogelijk niveau hebben. Daarnaast wil je dat er maatregelen zijn die ervoor zorgen dat er zo min mogelijk schade is als er toch een brand zou zijn.

Bouwkundige brandpreventie
Een brandveilig gebouw krijg je echter niet vanzelf. Om dat te bereiken en het risico op schade aan materieel en gezondheid te beheersen, is het van belang bij ontwerp, bouw en gebruik eisen te stellen. BBN beoogt verbetering van de brandveiligheid van gebouwen door vergroting van kennis over en verantwoordelijkheidsbesef voor bouwkundige brandpreventie en de toepassing van brandveilige bouwmaterialen en -constructies. Bouwkundige brandpreventie loont.

Controlepunten
Al sinds 2005 wordt jaarlijks de uitgave ‘De essentiële bouwkundige controlepunten’ opgesteld en verspreid. Hierin staan punten waarop constructies en materialen gecontroleerd kunnen worden om het risico op brand en de gevolgen ervan te verminderen. De afgelopen edities werden opgesteld door BBN , Brandweer Nederland en Vereniging Bouw en Woningtoezicht Nederland. De uitgave is te downloaden via bbn.nu en geeft voor iedere betrokkene veel informatie over de bouwkundige brandveiligheid en punten waarop de constructie, compartimentering, doorvoeringen en deuren gecontroleerd kunnen worden. Zijn de deur en het kozijn samen goed getest, is de deur zelfsluitend en is het brandwerende glas op de juiste manier geplaatst? In de uitgave kunt u op deze en andere vragen antwoorden vinden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details