Leveranciers aan Operatiekamers
05:12
03-04-2018

Thema Leveranciers aan Operatiekamers

Kan uw ziekenhuis de continuïteit van de centrale sterilisatie tijdens verbouwingen garanderen?

Om de periode van werkzaamheden te overbruggen, zijn er enkele mogelijkheden waaruit de ziekenhuisdirectie kan kiezen: er kan gewoon voortgewerkt worden op de plekken waar de sterilisatie nu wordt uitgevoerd, maar dit is een riskante oplossing qua hygiëne. 

Miele Professional

Een interim oplossing via een alternatieve opstelling of prefab units zijn ook opties, maar hier komt de omgevingskwaliteit onder druk te staan door de beperkte doorgangen, de lawaaihinder, et cetera. En ook uitbesteden is niet zo evident als het klinkt en best wel duur. Op deze manier wordt uw personeel tijdelijk werkloos en komen uw vereiste kwaliteitsnormen in het gedrang doordat u de verantwoordelijkheid deels moet loslaten. Logistieke moeilijkheden en een duur prijskaartje zijn struikelblokken die u als ziekenhuis liever ontwijkt.

Miele Professional

Gelukkig zijn er goede alternatieven waarbij het kostenplaatje wel onder controle wordt gehouden en de kwaliteit niet ten koste gaat van de omstandigheden. Zo kunt u ervoor opteren om een mobiele unit te plaatsen, wat heel wat voordelen biedt. Het vertrouwde personeel kan gewoon aan de slag blijven waardoor u zich dus geen zorgen hoeft te maken over de afgeleverde kwaliteit. Bovendien verliest u als ziekenhuis weinig tijd bij deze aanpassing en hoeft u zelf amper inspanningen te leveren om toch een aangename werkomgeving te kunnen vrijwaren. Een professionele partner zoals Miele Professional (www.miele-professional.be) heeft alle troeven in huis om u een volwaardige mobiele unit voor te schotelen. Blijft u toch liever binnen de bestaande muren? Miele Professional helpt u feilloos bij het intern verhuizen van uw CSA.

Miele Professional

Kijk voor meer informatie op www.miele-professional.be

Tekst en beeld: Miele


Sauter Clean Room monitoring solution:Uniek monitoringsysteem voor ‘controlled environments’

Het monitoringsysteem van SAUTER is een betrouwbaar meetsysteem voor o.a. OK’s, apotheken, ziekenhuizen, cleanrooms en laboratoria. Het beschikt over een gebruiksvriendelijke, grafische interface. Het multi-user systeem is modulair uit te breiden. Door de rechtenstructuur kan scheiding aangebracht worden tussen afdelingen en gebruikers, waarbij voor iedere gebruiker een eigen dashboard gemaakt kan worden. 

Thema's & Specials

Monitoring in OK’s gebeurt conform het OK beheersplan en bewaakt alle relevante waarden. Bij (dreigende) afwijkingen vindt alarmering plaats via lokale signalering, e-mail en sms. Rapportages en protocollen kunnen periodiek en geautomatiseerd gegenereerd, opgeslagen en verzonden worden. Met de gebruiksvriendelijke interface maakt u binnen een paar klikken uw eigen rapport, grafiek of dashboard. De meetwaarden worden overzichtelijk en grafisch gepresenteerd. Aanvullende rapporten, grafieken en dashboards kunnen zelfstandig gerealiseerd worden. Het monitoringsysteem is voorzien van audit-trail. Het systeem voldoet aan de FDA21 CFR 11 en is ontwikkeld en wordt onderhouden conform GAMP5. Documenten kunnen elektronisch getekend worden.

Het SAUTER monitoringsysteem is te koppelen met elk gebouwbeheersysteem. Via een gevalideerde API kan informatie aan patiëntendossiers worden toegevoegd.

Tekst en beeld: Sauter Clean Room


Delabie-oplossingen voor het beheren van de bacteriegroei

DELABIE biedt specifieke oplossingen die prenventieve of, indien nodig, curatieve handelingen mogelijk maken in de strijd tegen bacteriegroei in de kraan. Het BIOCLIP assortiment, met demonteerbare uitloop of volledig demonteerbare kraan biedt zorginstellingen de mogelijkheid stipte volledige reinigingsprotocollen op te stellen, om zo de biofilm en bacterien te verwijderen. En ook in het ontwerp van de kraan wordt rekening gehouden met preventie of beperking van bacteriegroei. Zo bevatten bepaalde mengkranen van DELABIE een beperkte hoeveelheid stilstaand water in de kraan. Of alle interne delen van het lichaam zijn volledig glad, zodat de vorming van de biofilm beperkt wordt en het verwijderen ervan wordt vereenvoudigd. Uit een studie die in juni 2010 werd uitgevoerd door het Franse laboratorium BioPi en het Biologisch Departement van de Universiteit Jules Verne te Amiens blijkt namelijk dat kranen met een gladde binnenkant in statische toestand 14 keer minder snel worden besmet met Pseudomonas Aeruginosa dan kranen met een ruwe binnenkant! De antibacteriële BIOFIL filters laten toe een bacterievrij water te garanderen aan het gebruikspunt en zo de gezondheid van de gebruikers te beschermen.

Voor meer informatie www.delabiebenelux.com

Tekst en beeld: DELABIE


Sepago: revolutie in separatiegordijnen

Leveranciers aan Operatiekamers

Hygiëne en veiligheid behoren tot de belangrijkste aspecten in de gezondheidszorg. Waar bijvoorbeeld schone lakens en ander materiaal op dit gebied de hoogste prioriteit hebben, blijven gordijnen rondom de bedden te lang hangen.

Leveranciers aan Operatiekamers

Zowel bezoekers, personeel als de patiënt zelf laten bacteriën achter op de stof van conventionele gordijnen. Dat is een gevaar voor iemand met minder weerstand. Dat kan anders en beter dachten ze bij Sepago. De textielspecialist ontwikkelde de eigen Sepago Disposables. Deze speciale weggooigordijnen zijn niet alleen eenvoudig te bevestigen, maar bieden volgens Raymond van Hal van Sepago nog veel meer voordelen. “Deze vervangbare gordijnen blijven in de plastic verpakking tot het moment dat ze worden opgehangen. Zo is geen contact met de vloer mogelijk. Een ideale oplossing voor elke IC, OK of dialyseafdeling. Daarnaast zijn de gordijnen niet duur en op lange termijn kostenbesparend, omdat ze niet gewassen hoeven te worden.” Deze Sepago Disposables passen in vrijwel alle soorten rails van Nederlandse en Belgische ziekenhuizen. Bovendien kunnen ze voorzien worden van speciale IC-doorkijkvensters, werken ze vlamvertragend en zijn ze in diverse maten verkrijgbaar.

Leveranciers aan Operatiekamers

www.sepagodisposables.com

Tekst en beeld: Sepago


Dé OK- en cleanroom-sensor voor luchtvochtigheid en temperatuur zonder zorgen over kalibratie en onderhoud

Dat de hoogwaardige Hygrodat 200 van het Zwitserse Novasina zorgt voor zeer nauwkeurige metingen, zal u niet verbazen. Dat de bijbehorende nSens-sensor verwisselbaar is en daarmee zorgt voor een groot gebruiksgemak, legt Pedak meettechniek graag aan u uit. 

Om een nauwkeurige meting te kunnen garanderen, wordt een jaarlijkse kalibratie van sensoren geadviseerd. Vaak is dit een kostbare en tijdrovende aangelegenheid. De verwisselbare nSens-sensoren maken het mogelijk om snel de ‘oude’ sensor te wisselen met een ‘nieuwe’ gekalibreerde sensor. Speciaal voor deze toepassing is er een ruilsysteem opgezet. Hiermee is kalibratie niet meer dan ‘plug & play’.

Leveranciers aan Operatiekamers

Uw voordelen: u voorkomt problemen die optreden tijdens de kalibratie, u verlaagt de kalibratiekosten en u kunt uw OK of cleanroom snel weer in gebruik nemen. En last but not least: door gebruik te maken van het ruilsysteem profiteert u van levenslange garantie op de sensoren (vraag naar de voorwaarden).

Benieuwd wat deze oplossing voor u kan betekenen? De specialisten van Pedak meettechniek helpen u graag! www.pedak.nl

Tekst en beeld: Pedak


Gassendistributiesystemen: een medisch hulpmiddel!

Apparatuur die medisch personeel op een afnamepunt aansluit, is altijd een medisch hulpmiddel en als zodanig gekwalificeerd. Het leidingsysteem staat in dienst van die hulpmiddelen. Dat is de reden voor Dräger om alleen gassendistributiesystemen te leveren met de conformiteitsverklaring dat deze als medisch hulpmiddel zijn gebouwd. Die garantie geeft Dräger als kwaliteitswaarborg. 

Als het gaat om de technische installatie van een gassendistributiesysteem, sluit Dräger geen compromissen. Het bedrijf beschikt als enige installateur in Nederland over een gecertificeerd kwaliteitswaarborgsysteem en iedere installatie wordt binnen de kwaliteitskaders gebouwd, als zijnde een medisch hulpmiddel en conform de NEN EN ISO 7396-1-norm. Ook voldoet iedere installatie aan de Richtlijn 93/42/EEG.

Leveranciers aan Operatiekamers

Het blijven voldoen aan deze norm wordt gegarandeerd met onderhoud dat Dräger biedt voor deze installaties . Een woordvoerder van Dräger vertelt dat in ziekenhuizen al snel dertig tot veertig kilometer buizen ligt om medische gassen te distribueren. “Het medicament mag daarin niet veranderen van kwaliteit en samenstelling. Want juist op het eindpunt waar het wordt toegediend aan de patiënt, moet het de juiste kwalificatie en kwaliteit hebben en houden!”

Voor meer informatie www.draeger.com

Tekst en beeld: Dräger


‘OK-complex MMC is hoogwaardig, functioneel en optimaal reinigbaar’

Aan operatiekamers worden hoge eisen gesteld, o.a. op het vlak van hygiëne en schoonmaakbaarheid, brand- en stralingswerendheid, geluidsreductie en luchtdichtheid. Zo ook bij de nieuwbouw van het OK-complex van MMC Veldhoven, waaraan Cleanroom Combination Group maximaal invulling heeft gegeven.

“We zijn al in een vroeg stadium door huisaannemer Carebuilders bij het project betrokken, om mee te denken over de realisatie van het OK-complex”, vertelt Michiel van Kooten, technisch directeur bij Cleanroom Combination Group. “Samen met het MMC, Carebuilders, EGM architecten en installateur Strukton hebben we diverse ontwerpsessies gehad, om te komen tot een optimaal ontwerp. Kwalitatief hoogwaardig, functioneel, conform alle normeringen en binnen het gestelde budget, waarbij CCG alle civiele zaken binnen het OK-complex heeft opgepakt. Van de wanden, vloerafwerking en plafonds tot en met de deuren, ramen en inrichtingselementen zoals PC-kasten, beeldschermnissen, doorgeefkasten en warmhoudlades. In een Revit-model hebben we de bouwkundige elementen en installatietechniek tot in detail afgestemd.”

Leveranciers aan Operatiekamers

In dit project prefabriceert, levert en monteert Cleanroom Combination Group o.a. Trespa Virtuon wandafwerking met een zeer hoge chemische resistentie, waarbij componenten zoals doorgeefkasten en warmhoudlades vlak in de wand worden ingebouwd, vertelt Van Kooten. “Hierdoor creëren we niet alleen een glad en strak oppervlak, maar ook optimaal en snel reinigbare OK’s. Door de eigenschappen van het materiaal wordt voldaan aan de wens van MMC Veldhoven om de OK-ruimte ook met chloor en alcohol goed te kunnen desinfecteren. Trespa Virtuon is bovendien resistent tegen jodium, chloorhexidine en andere ontsmettingsmiddelen, waardoor de kwaliteit van de wanden ook door de jaren heen behouden blijft.” Om ook de levensduur van de plafonds te garanderen, wordt in het OK-complex een solide plafondsysteem toegepast met geluidsabsorberende, goed reinigbare platen en een stevig aluminium raster, waarbij de overgangen van wand naar plafond rond en vlak worden afgewerkt.

Leveranciers aan Operatiekamers

In navolging van Cleanroom Combination Group verzorgt zusterbedrijf Gebe Interieurbouw de vaste inrichting van het OK-complex, waaronder de balies, kastenwanden, etc.

Voor meer informatie www.cleanroomcg.com

Tekst: Lieke van Zuilekom    Beeld: Cleanroom Combination Group

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

RijnstateTotaal OK