Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Tijdelijke huisvesting in stijl
Met vijftig geschakelde units is een nieuw, sprankelend kinderdagverblijf neergezet.

Tijdelijke huisvesting in stijl

Kinderdagverblijf Franciscus Gasthuis & Vlietland

Franciscus Gasthuis & Vlietland (FG&V) heeft nieuwbouwplannen bij Franciscus Gasthuis in Rotterdam-Noord. Het is de bedoeling dat in de nieuwbouw een Operatie- en interventiecentrum, een Vrouw & Kind Centrum en Spoedplein Rotterdam Noord komen. Om dit te realiseren, is een aantal aanpassingen op het uitgestrekte terrein noodzakelijk. Zo moest het kinderdagverblijf van het ziekenhuis voor de nieuwbouwplannen een andere plek krijgen en dat is gebeurd door middel van tijdelijke huisvesting. Dutch Cabin Group heeft met maar liefst vijftig geschakelde units aan de noordwestkant van het terrein een nieuw, sprankelend kinderdagverblijf neergezet. 

Dit gebouw voldoet aan de eisen voor Frisse Scholen Klasse B en de slaapkamers zelfs aan Klasse A.

Ivonne Kemper, projectleider Programma Locatievernieuwing voor FG&V, is uiterst tevreden over de nieuwe huisvesting voor de kinderopvang van het ziekenhuis. “Het andere gebouw was behoorlijk verouderd en stond op de plek die gereserveerd is voor onze nieuwbouw. Aangezien we nog niet kunnen inschatten waar op termijn een vaste plek komt voor het kinderdagverblijf, zijn we heel blij met deze tijdelijke oplossing. Hiermee kunnen we de komende jaren vooruit!”

Terugkoopregeling

Het kinderdagverblijf draagt de naam Fransje Plukkebol en biedt onderdak aan (gemiddeld) tachtig kinderen en dertig medewerkers. “We hebben hier zes groepen met kinderen van voornamelijk medewerkers van het ziekenhuis. In Franciscus Gasthuis werken gemiddeld tweeduizend medewerkers”, vertelt Kemper. “Deze tijdelijke opvang is ingericht voor zes groepen van ongeveer twintig kinderen. Vier groepen hebben per twee een gecombineerde sanitairunit, zodat het vier ogen principe op alle plekken toegepast kan worden. We hebben deze units met een terugkoopregeling gekocht van Dutch Cabin Group. Belangrijk was om een duurzaam gebouw neer te zetten en daar zijn alle partijen goed in geslaagd.”

Duurzaam

Dutch Cabin Group heeft de opdracht voor kinderdagverblijf Fransje ­Plukkebol verkregen via een openbare aanbesteding met vier partijen en afgesloten volgens een UAV-GC-contract. Pieter van der Wiel, projectleider namens Dutch Cabin Group, vertelt dat duurzaamheid en de goede terugkoopregeling voor FG&V erg belangrijk waren. “Onze geprefabriceerde units zijn prima te hergebruiken, we nemen ze daarom tegen aantrekkelijke tarieven weer terug en het is ook nog eens een duurzame optie. Voor het kinderdagverblijf hebben we vijftig units gebruikt van drie bij zes meter. De units zijn grotendeels in Klundert geprefabriceerd en in een betrekkelijk kort tijdbestek op locatie afgebouwd en van installaties voorzien. De units wegen afgebouwd gemiddeld 4.000 kilo en staan op stelconplaten.”

Witte, groene, blauwe en rode tinten komen overeen met de huisstijl van FG&V.

Sedumdak

Dit tijdelijke kinderdagverblijf is uitermate energiezuinig opgezet. “Een dwingende eis van de opdrachtgever”, benadrukt Van der Wiel. “De units zijn goed geïsoleerd, met Rc-waarden voor gevels, vloeren en dak van respectievelijk 4,9, 3,7 en 6,7. Het sedumdak voegt nog een extra stukje isolatie toe en geeft het gebouw ook een groene uitstraling. Voor ons is dit een primeur, maar met een iets verzwaarde dakconstructie is het prima uit te voeren. Zonnepanelen, een warmtepomp, CO2-gestuurde ventilatie met topkoeling en vloerverwarming zorgen verder voor de energievoorziening en het comfort. Het gebouwbeheersysteem is gekoppeld aan dat van het hoofdgebouw. Vanwege de nabijgelegen metrolijn zijn de gevels voorzien van een extra geluidsisolerende binnenwand van gipsplaat en steenwol. Overigens zorgen de hoge geluidsisolatie van binnenwanden en deuren en de akoestische plafonds voor een aangenaam geluidsniveau binnen. Dit gebouw voldoet aan de eisen voor Frisse Scholen Klasse B en de slaapkamers zelfs aan Klasse A.”

Een natuurspeeltuin waar de kinderen met plezier spelen.

Huisstijl

RTM Studio heeft de modulaire units van Dutch Cabin Group van binnen en van buiten een aantrekkelijke uitstraling gegeven. Ivonne Kemper wijst op de gevels: “Hierop zijn tussen de delen van Platowood volkernplaten gelijmd in witte, groene, blauwe en rode tinten die overeenkomen met de huisstijl van FG&V. Ook in de binnenruimtes zijn die kleuren terug te vinden. De buitenspeelplaats is ingericht naar een ontwerp van Schors en Scheef. Het resultaat is een natuurspeeltuin, waar de kinderen met plezier spelen. Het enige waar we nog op wachten, is de beplanting. Die komt pas in het najaar en dat is gezien de recente droogte geen slechte keus geweest.”

Van der Wiel kijkt tevreden terug op een zeer geslaagde samenwerking. “De deadlines lagen in verband met het verhuisprogramma erg strak, maar we hebben ze gehaald.”  

Feiten en cijfers
  • Opdrachtgever Franciscus Gasthuis & Vlietland Rotterdam
  • Ontwerp RTM Studio (gebouw en interieur) en Schors en Scheef (buitenruimte)
  • Uitvoering Dutch Cabin Group

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details