Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Tijdelijke IC-units i.v.m. COVID-19

Tijdelijke IC-units i.v.m. COVID-19

Sinds enkele weken dienen de Nederlandse ziekenhuizen als decor voor de strijd tegen COVID-19. Op de Intensive Care (IC) stijgt het aantal coronapatiënten sneller dan het aantal IC-bedden. De capaciteit van de huidige 1150 beschikbare IC-bedden zal naar verwachting van het RIVM op korte termijn veel te weinig zijn. Gortemaker Algra Feenstra heeft in samenwerking met Interflow een plan opgesteld voor het realiseren van tijdelijke IC-plaatsen.

Noodhospitaal

Denkend aan China, waar binnen 10 dagen een noodhospitaal neergezet werd, moest hier in Nederland toch ook iets te verzinnen zijn? Hierop hebben we de handen ineengeslagen met Interflow, een gespecialiseerd bedrijf in het prefab en modulair bouwen, valideren en onderhouden van operatiekamers, (tijdelijke) laboratoria/cleanrooms en laminar air flow units.

g.a.f.-architects-04-kopieren

IC-unit in lege hallen

We hebben een IC-unit van 10 IC-bedden en faciliterende functies ontwikkeld welke binnen zeer korte tijd in bijvoorbeeld bestaande sport- en beurshallen, leegstaande atria of ruimten in of rondom ziekenhuizen te plaatsen is. Het streven is om deze unit binnen 3-4 weken geproduceerd en gebouwd te hebben. Door specifiek van coronapatiënten uit te gaan, kunnen de bedden in een zaal worden opgesteld en zijn geen individuele kamers nodig. Hierdoor kan de gehele unit eenvoudig op onderdruk staan en kan personeel de beschermingsmiddelen aanhouden.

g.a.f.-architects-03-kopieren

Het ontwerp

Het ontwerp behelst zoals gezegd een IC-unit van 10 IC-bedden. Een open opstelling met zorgposten in het midden zorgt voor een goed overzicht. Door de opstelling van bedden, kunnen bij een mogelijk tekort aan beademingsapparaten meerdere patiënten op één machine worden aangesloten. Alle ondersteunende functies bevinden zich binnen de unit, hierdoor zijn er zeer korte looplijnen voor het personeel. Zowel aanvoer als afvoer van goederen en afval kan via buitendeuren worden opgehaald zonder het zorgproces te verstoren.

g.a.f.-architects-02-kopieren

De volledige unit wordt opgebouwd uit prefab wandelementen van standaardmaten. Dit is nodig om snel en goedkoop te kunnen bouwen. Verder zijn de prefab elementen grotendeels zelfdragend en is er weinig extra constructie nodig. Voor een veilige en schone omgeving krijgt de unit een eigen luchtbehandeling.

g.a.f.-architects-01-kopieren

Oproep tot samenwerking

Wij beseffen dat we slechts een deel van de puzzel aanbieden. Daarom zijn we op zoek naar andere partijen die geïnteresseerd zijn in het participeren in dit initiatief. We denken hierbij aan leveranciers van medische apparatuur, overig meubilair, maar ook aan zorginstellingen en overheidsinstellingen. Om het gehele plan van de grond te krijgen zal een integrale aanpak nodig zijn, waarbij een nabij gelegen ziekenhuis vanuit hun medische verantwoordelijkheid een grote rol zal spelen. Ondanks deze uitdagingen hopen wij hierbij ons steentje te kunnen bijdragen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details