Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Totaalbeleving centraal  op jaarlijks VTDV-congres

Totaalbeleving centraal op jaarlijks VTDV-congres

De Vereniging voor Technische Diensthoofden van Verzorgingsinstellingen (VTDV) organiseerde op vrijdag 8 mei het jaarlijkse VTDV-congres. Het thema van deze editie was ‘Totaalbeleving van onze klant’ – zijn we er klaar voor? Bouwen aan de Zorg ging kijken of die vraag werd beantwoord.

Het VTDV-congres is erg belangrijk voor de technische diensthoofden in Vlaanderen. Jaarlijks neemt bijna 90 procent van de VTDV-leden deel aan het congres en de sfeer is erg gemoedelijk. Dat bleek ook uit de smaakvolle optredens van Etienne Wauters, voorzitter van ZorgNet, en Eddy De Coster, voorzitter van de VTDV, die als moderator en dagvoorzitter optrad. Zij bespraken de centrale vraag van het congres. De Coster vroeg zich bijvoorbeeld af wie die klant nu is: de patiënt, de ziekenhuisdirectie of het personeel? Het antwoord is eenvoudig: iedereen is klant en de service die de technici bieden, moet ten goede komen aan iedereen.
Wauters haakte daarop in en stelde enkele terechte vragen. Is wat wij implementeren wel wat de klant wil? Beantwoorden de keuzes die we maken wel aan de vragen van de klant? De perceptie is daarbij wat telt: de concrete ervaringen van mensen in een zorginstelling zijn het belangrijkst voor hun gevoel van tevredenheid. “Goede zorg leveren is daarbij niets extra’s,; het is de standaard”, zegt Wauters. “Dat is voor mensen een basisvereiste en draagt dus niet bij aan hun beleving van een ziekenhuis. Wij moeten méér dienstverlening aanbieden, zoals een goede administratie, een warme ontvangst en een goedwerkende techniek.”

Architectuur is belangrijk
Christophe Lafosse, professor aan onder andere de KU Leuven en directeur van het Revalidatieziekenhuis RevArte, ging dieper in op de rol van het brein in die beleving. Kennis van de hersenen is volgens hem enorm belangrijk om patiënten optimaal te helpen. Niet enkel voor de artsen, maar voor de hele ploeg eromheen. Neurowetenschappers kunnen bijvoorbeeld aantonen dat gebogen vormen een veel positievere invloed hebben op de hersenen dan rechthoekige vormen. Ook de invloed van licht op het herstel van een patiënt is algemeen aanvaard. Zijn basisstelling is dat hersenen zichzelf voeden met omgevingsprikkels en een nieuwe omgeving geeft dus ook nieuwe reacties in het brein en veranderingen in gedrag. Architectuur is dus enorm belangrijk, want onze omgeving heeft invloed op ons brein.

Ruimtebeleving
Die theorie zette ingenieur-architecte AnneMarie Eijkelenboom van EGM Architecten om in de praktijk. Zij ontwerpt onder andere gebouwen voor psychiatrie, jeugdzorg en verpleegzorg en geeft gastcolleges over healing environment. Ze werkt ook aan ‘Evidence Based Design’, een instrument om onderzoeken naar omgevingsinvloeden te kanaliseren en toegankelijk te maken voor ontwerpers. Zij heeft het onder andere over het belang van een goede wayfinding in een ziekenhuis, zowel cognitief, visueel als met hulp van personeel. Ingenieur-architecte Margo Annemans, aan de slag bij Osar Architecten, sloot af met haar doctoraatsonderzoek over de ruimtebeleving van liggende patiënten in ziekenhuizen. Via kwalitatief onderzoek bij patiënten toont ze aan dat die ruimte op een totaal andere manier wordt beleefd vanuit een bed. Het uitzicht uit het raam is bijvoorbeeld al anders en ook de breedte van de gangen is vaak niet aangepast aan brede bedden. Met haar onderzoek wil ze architecten hiervan bewust maken.


DORMA introduceert een nieuw programma schuifdeuren

Sinds kort biedt DORMA een compleet nieuw gamma aan automatische deuren om ingangen en doorgangen
in gebouwen betrouwbaar, energie-efficiënt en veilig uit te voeren. De smalle profielen van het uitgebreide
FLEX-programma voldoen aan de hoogste isolatie- en/ of veiligheidseisen. De compacte aandrijving is niet alleen stijlvol, maar ook heel duurzaam en getest op minimaal
1 miljoen bewegingen.

De ST-FLEX Green-variant reduceert energiekosten doordat deze met sterk isolerend glas en thermisch
onderbroken profielen wordt uitgevoerd. De ST-FLEX Secure zorgt, dankzij de toepassing van pantserglas
en een unieke elektrische meerpuntsvergrendeling, voor meer veiligheid. Bij de productontwikkeling geeft DORMA niet alleen prioriteit aan kwaliteit en functionele
betrouwbaarheid, maar ook aan het reduceren van energieverbruik. Zo hebben alle ST-FLEX-oplossingen
het milieuprestatiecertificaat, ook wel EPD-certificaat genoemd. Hiermee kunnen gevelbouwers en
andere bouwbedrijven de milieubelasting en ecologische footprint voor architect en eindgebruikers aantonen.

Over DORMA
DORMA foquin N.V. vertegenwoordigt alle producten van de DORMA Groep op de Belgische markt. De oplossingen van DORMA betreffen alle oplossingen rondom de deur; van deurdranger tot slot en van carrouseldeur tot cilinder. De doelstelling van DORMA is dan ook om een totaalaanbieder rondom de deur te zijn. Vandaar de nieuwe, internationale slogan: ‘DORMA. THE ACCESS.’

ST_FLEX_SECURE_055638


Interalu presenteert intelligent klimaatplafond op het VTDV-congres

De energiezuinige stalen klimaatplafonds van Interalu trokken ook op het VTDV-congres de aandacht. Dat komt doordat de Interalu klimaatplafonds zeer energiezuinig zijn en toch een uitzonderlijk hoog koel- en/of warmtevermogen leveren. Tel daar de architecturale meerwaarde en de sterke akoestische absorptie bij op, en het plaatje is compleet.

Het nieuwste type SAPP®ceilingHybrid realiseert zelf nachtkoeling: in een installatie met free chilling ontlaadt het plafond ’s nachts ecologisch en intensief de betonmassa. Overdag wordt de ruimte dan zo energiezuinig mogelijk gekoeld. Hiermee komt dit intelligente klimaatplafond tegemoet aan de toenemende vraag naar duurzaamheid en het behalen van de norm voor duurzame gebouwen (EPC, BREEAM et cetera).


PURE-kantlat opent deuren in zorgsector

Als ervaren fabrikant van houten technische binnendeuren, pakte De Coene op de VTDV uit met de innovatie PURE: een zichtbare kantlat van 7 mm dik, vervaardigd uit 2 componenten PU-hars.

Door een uniek productieproces waarbij de PURE tegen de zijkant van de HPL-deur wordt gegoten, is men erin geslaagd om een naadloze en in de massa gekleurde PU-kantlat te ontwikkelen. De uiterst grote stootvastheid van het PU-hars was de belangrijkste drijfveer om te werken met Polyurethaan als grondstof. De PURE-kantafwerking wordt aangeboden op zowel draai-, zwaai- als schuifdeuren en is getest op brandwerendheid (RF30 en RF 60 minuten). De PURE-kantlat opent ongetwijfeld deuren voor projecten in de zorgsector!


Polyrey, standaard antibacteriële panelen

Als trendsetter in design en productie van technisch hogedruk laminaat werkt Polyrey nauwgezet van ontwerp tot realisatie. Ons salesteam is erop gericht projecten te verwezenlijken door advies en inspiratie te bieden voor verschillende toepassingen met HPL. Daarbij kunt u denken aan deuren, wanden, balies, tafelbladen et cetera.

Daarnaast wordt volkunststof Compact HPL toegepast voor vast en los meubilair, sanitaire toepassingen, operatiekamers et cetera. Polyrey biedt deze producten standaard antibacterieel aan en heeft dit samen met de Zwitserse firma Sanitized AG ontwikkeld. Een congres als VTDV is de perfecte gelegenheid om mensen die betrokken zijn bij deze projecten te informeren en adviseren.


NanoPerfo® combineert optimale lichtreflectie met uitstekende akoestische absorptie

LCC-Plafonds presenteerde op het VTDV-congres de NanoPerfo®, een nieuw type stalen plafondpanelen met een perforatie van maar 0,8 mm. NanoPerfo® combineert het beste van twee werelden: een optimale lichtreflectie én een uitstekende akoestische absorptie.

Dankzij de lichtreflectie van meer dan 80%, heeft u minder kunstlicht nodig en bespaart u dus energie. De sterke akoestische absorptie (αw 0,75) levert een belangrijke bijdrage aan de verstaanbaarheid, het comfort en de sfeer binnen een ruimte. Wie de totaalbeleving van de klant vooropstelt, zet met de NanoPerfo® alvast een flinke stap in de goede richting. De NanoPerfo® is verkrijgbaar voor verschillende types panelen.


Nora flooring systems: uw specialist voor de gezondheidszorg

Al meer dan zestig jaar produceert nora flooring systems vloerbekledingen, trapvormen en toebehoren van rubber.

Met een marktaandeel van 80% in Duitsland en 50% wereldwijd, zijn we marktleider op het gebied van rubber vloerbekledingen. In de gezondheidssector, waar complexe eisen worden gesteld aan de inrichting en functionaliteit, worden rubber vloerbekledingen veel toegepast. Hier komen de voordelen van het rubber volledig tot hun recht. De vloerbekledingen combineren design en functionaliteit op perfecte wijze.


Cleanroom displays 123-series

Een cleanroom met een stabiel klimaat en lagere energiekosten, is niet langer fictie maar werkelijkheid met de nauwkeurige relatieve luchtvochtigheid-, temperatuur- en verschildruksensoren van Pedak.

Is het verantwoord een cleanroom te betreden met een slecht klimaat? Het cleanroom-display maakt de huidige gemeten waardes in één oogopslag duidelijk.

Veertig jaar ervaring in cleanrooms zit verwerkt in de ontwikkeling van de 123-series displays.

Ontworpen om te voldoen aan de volgende eisen:
• Hygiënisch design.
• Touchscreen in plaats
van drukknoppen.
• Vlakliggend snap-in-design
(geen schroeven).
• Communiceert met het
Gebouw Beheers
Systeem (GBS).

Voor meer info: +31 (0) 475 497424 of www.pedak.nl

123-serie


Salto levert nieuwe generatie elektronische toegangscontrole

SALTO heeft door jarenlange ervaring steeds meer inzicht gekregen in de wensen van bedrijven op het gebied van toegangscontrole. Op basis daarvan levert SALTO een nieuwe generatie toonaangevende elektronische toegangscontrole, zonder kabels en zonder mechanische sleutels.

Tijdens het VTDV Congres heeft SALTO Systems de nadruk gelegd op de nieuwe XS4 2.0 productlijn. Het design is niet alleen anders, maar er zijn ook nieuwe functionaliteiten toegevoegd voor nog betere prestaties. In deze serie is de XS4 Mini uitgebracht, een compact elektronisch deurbeslag. Ook is onlangs de nieuwe XS4 Wandlezer en deurcontroller toegevoegd, die werken met de gloednieuwe software ProAccess SPACE. Deze software heeft een modulaire opzet en is volledig webbased. SALTO heeft een zeer breed assortiment aan innovatieve producten waarmee het mogelijk is om vrijwel iedere deur van toegangscontrole te voorzien en gebruikers te monitoren. De hard- en software kan zonder bekabeling worden gekoppeld voor real-time intelligentie en directe controle. Bovendien zorgt de integratie met bestaande systemen voor een verbetering van het beheer en de ervaring van de eindgebruiker.

XS4_2_Platform


DELABIE gaat voor hygiëne en veiligheid

DELABIE beschikt over een volledig assortiment sanitaire voorzieningen: RVS sanitaire producten, kranen en toebehoren. Dit assortiment biedt een optimale hygiëne en totale veiligheid – het risico op verbranding is uitgesloten – en maakt water- en energiebesparing mogelijk. En toch blijven gebruiksgemak, comfort en ergonomie behouden voor de patiënten.

Tijdens het VTDV-congres presenteerde DELABIE opnieuw enkele recent gelanceerde producten: de BIOFIL-filters en de thermostatische ééngreepsmengkranen, die met hun thermostatische binnenwerk en gladde binnenwand zorgen voor een optimale watertemperatuur, hygiëne en kwaliteit.


Elandir Care

Elandir Care brengt met Air Creative een product op de markt, gebaseerd op jarenlang neurologisch onderzoek.

Dirk Baert van Elandir Care: “We presenteren hier op de VTDV-beurs een luchtpurificatieprocédé uit Zwitserland dat zorgt voor aangename geurbeleving binnen een zorgomgeving, volledig gebaseerd op natuurlijke producten. Het heeft niet te maken met de doordringende geur van parfum, dat meer overlast veroorzaakt. Air Creative elimineert de geur in plaats van dat het probeert de geur te maskeren. Het is een topproduct voor patiënten en personeel. Geuren stimuleren immers bepaalde prikkels en beïnvloeden emoties.”


Opnieuw een geslaagde beurs

VDTV was opnieuw een geslaagde beurs met kwalitatief hoge gesprekken.

Renson streeft naar een gezond en comfortabel binnenklimaat in ziekenhuizen, rusthuizen en andere zorginstellingen. Dankzij de continue toevoer van verse lucht via zelfregelende ventilatieroosters en de gecontroleerde afvoer van vervuilde lucht via de Healthconnector zorgt de ventilatiespecialist uit het Belgische Waregem voor een goede luchtkwaliteit in de ruimtes. De vele glaspartijen in zorginstellingen laten veel daglicht toe, maar kunnen in de warmere maanden leiden tot broeierig hete kamers. Een efficiënte buitenzonwering blokkeert de zonnestralen vooraleer zij met het glas in aanraking komen en voorkomt op die manier een onaangename temperatuur in de ruimtes.


Poels levert maatwerk

Poels verzorgt de totaalafwerking van gebouwen.

Vloeren, wanden en plafonds worden volledig op maat gemaakt, geplaatst en tot in de puntjes afgewerkt. Poels zorgt voor het binnenschrijnwerk en het vaste meubilair, dat in eigen atelier wordt vervaardigd. Op verzoek van de klant kan Poels ook de technieken verzorgen en volledig coördineren.
De firma Poels is vooral actief in de ziekenhuis- en zorgsector, evenals in universiteiten en andere openbare gebouwen.


PillPick: volledig geautomatiseerd verpakkings- en uitgiftesysteem

PillPick is een geavanceerd apotheekautomatiseringssysteem dat medicijnen in eenheidsdoses kan verpakken en de opslag en uitgifte van medicijnen kan verzorgen.

Het systeem automatiseert het verpakken in eenheidsdoses en het aanbrengen van barcodes op de verschillende geneesmiddelen. Op die manier kunnen apotheken de efficiëntie, controle en traceerbaarheid vergroten, medicatiefouten voorkomen en de patiëntveiligheid verbeteren. “PillPick verbetert onze efficiëntiedoorlooptijd en zelfs de patiëntveiligheid, omdat de medicijnen niet door mensenhanden gaan, maar in kant-en-klare ringen, door de barcode gecontroleerd, uit de robot komen.”

IMG_2978_resize2d


Decoratie in stijl

Woutim Schildersbedrijf is uw vaste partner voor al uw schilder -, behang-, en vloerbekledingswerken.

Wij decoreren uw zorginstelling in stijl! Met meer dan 35 jaar ervaring, gekoppeld aan zorg, kwaliteit en klantgerichtheid, staan wij borg voor een degelijk en duurzaam resultaat.


Vanguard Healtcare ‘s Werelds grootste vloot mobiele operatiekamers’

Vanguard Healthcare ontwerpt en beheert ‘s wereld grootste floot mobiele operatiekamers.

Als specialist en pionier in de mobiele gezondheidszorg heeft het bedrijf inmiddels een uitstekende reputatie opgebouwd als waardevol partner van Europese publieke en private ziekenhuizen.
Vanguard levert tijdelijke en flexibele dienstverlening met mobiele units, inclusief apparatuur en personeel. Het is een naadloze oplossing voor capaciteitsproblemen en andere uitdagingen.

Foto-A

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details