Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Totaalinrichter voor de zorg
Exsta creëert een prettige en veilige omgeving voor cliënten.

Totaalinrichter voor de zorg

Een veilige en prettige leefomgeving voor cliënten en medewerkers

‘Mooi ontmoet sterk’ is het motto van Exsta, dat de afgelopen vijftig jaar uitgroeide van een meubelfabrikant tot een totaalinrichter voor zorginstellingen. “Een mooi interieurconcept draagt bij aan het welzijn van cliënten, familie en medewerkers.” 

Bij Exsta ligt de focus op vijf subsectoren: verstandelijk gehandicaptenzorg, ggz-instellingen, maatschappelijke organisaties (verslavingszorg, jeugdzorg, blijf-van-mijn-lijfhuizen en opvanglocaties), justitie (tbs-klinieken en gevangenissen) en ouderenzorg. In de eerste twee sectoren bedient het bedrijf zelfs meer dan zeventig procent van de instellingen, vertelt commercieel directeur Bart Maas. “We creëren een veilige en prettige leefomgeving voor cliënten. Een huiselijk interieur met meubilair dat we zelf ontwerpen en produceren en dat tegen een stootje kan.”

Bij het ontwikkelen van een concept wordt goed geluisterd naar de wens van de klant, de cliënten en de zorgmedewerkers.

Fijne leefomgeving voor cliënten

De productie vindt plaats in de eigen fabriek in Waalwijk, waar het bedrijf ook beschikt over een eigen stoffeerderij, iets wat vrij uniek is in Nederland. Er komt heel wat handwerk bij kijken. Bij het ontwerp is het doel om cliënten van de zorginstelling een fijne leefomgeving te bieden. Maar er wordt uiteraard ook rekening gehouden met een fijne werkomgeving voor de zorgmedewerkers en met bezoekers. “We zijn goed op de hoogte van wat er speelt binnen zorginstellingen, wat het type cliënt is en hoe hun gedragingen zijn. Daar passen we ons meubilair op aan. Het is altijd goed te reinigen, veilig, functioneel en makkelijk in onderhoud. Onze accountmanagers gaan naar de klant en stellen veel vragen. Over de cliëntgroep, de activiteiten die in een instelling plaatsvinden en het gedrag waarmee rekening gehouden moet worden. De zorgmedewerkers zijn elke dag actief in zo’n ruimte, daarom vragen we goed door. De ontwerpstudio vertaalt de wensen en eisen naar een interieurplan, waarbij er een mooie balans wordt gezocht in ‘mooi ontmoet sterk’. Van meubilair en wandbekleding tot raambekleding en vloeren. Zo richten we leef- en woonomgevingen in, zoals woonkamers, dagbestedingslocaties, studio’s en appartementen.”

Exsta verzorgt de totaalinrichting van zorginstellingen.

Mooi ontmoet sterk

Een goed voorbeeld van het werk van Exsta is een recent project van blijf-van-mijn-lijfhuizen in Utrecht en Nijmegen. Het bedrijf richtte tachtig appartementen in voor mensen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Ook hiervoor werd goed geluisterd naar de wensen van de klant, de medewerkers en de bewoners. “Hier wonen met name vrouwen, maar ook enkele mannen en gezinnen. Er is ook een ruimte ingericht voor het herstel van de gezinssituatie. Een huiselijke, prikkelarme en fijne omgeving. Wij hebben voor deze organisatie een sterk concept gemaakt dat in het hele project terugkomt en waarop de klant kan voortborduren.”

Bij Exsta zijn ze ervan overtuigd dat een goed doordacht interieurconcept het welzijn van cliënten, familie en medewerkers bevordert. Zeker in leefomgevingen waar mensen tegen hun wil verblijven, zoals een gevangenis of het door Exsta ingerichte Pieter Baan Centrum. Bij al deze projecten komt het ijzersterke concept van Exsta ‘Mooi ontmoet sterk’ goed tot haar recht. 

Ontzorgen en langetermijnrelatie

Exsta ontzorgt haar klanten tijdens het hele traject: van ontwerp tot productie, transport, plaatsing, onderhoud en reparatie. Alle producten zijn modulair opgebouwd en elk deel kan dus worden vervangen. Op ieder product staat een code. De klant geeft deze door aan Exsta, die vervolgens een nieuw onderdeel produceert en op locatie de reparatie uitvoert. “Doordat we alles in eigen hand houden, kunnen we korte levertijden garanderen. We stellen de lange termijn voorop. Toen Rusland vorig jaar Oekraïne binnenviel, hebben we direct voor een jaar aan staal ingekocht. Zo konden we onze korte levertijden blijven garanderen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details