Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Treant Zorggroep, Hoogeveen | één stofwand tussen bouwen en opereren

Treant Zorggroep, Hoogeveen | één stofwand tussen bouwen en opereren

De operatiekamers van ziekenhuislocatie Bethesda, onderdeel van Treant Zorggroep in Hoogeveen, zijn de afgelopen twee jaar ingrijpend verbouwd. Deze sloop- en vernieuwingsoperatie vond plaats terwijl de ‘winkel’ gewoon open was. Hoe zorg je ervoor dat bouwvakkers en medisch personeel elkaar niet voor de voeten lopen en de patiëntveiligheid gewaarborgd blijft?

Het antwoord is drieledig: een gedegen voorbereiding, goede communicatie en optimale samenwerking. “Het eindresultaat is fantastisch”, verzekert Tamara Kusters-Frins, hoofd anesthesie, verkoever en poli pijnbestrijding/anesthesie.

De OK’s zijn custom made ontworpen en worden vooral gebruikt voor planbare operaties.

 

De grootscheepse verbouwing was hard nodig. De technische installaties (zoals de luchtbehandeling) waren verouderd en de gebruikers kampten met ruimtegebrek. “Dit bouwtraject bood ons de kans om de nieuwste technieken te implementeren die horen bij een state-of-the-art OK-centrum”, schetst projectmanager Theo Spoelstra. Hij verwijst naar het zogeheten beeldrouteringssysteem, waardoor specialisten op de andere Treant-locaties live kunnen meekijken met operaties.

Efficiëntie

Het nieuwe OK-centrum, dat is gerealiseerd op de bestaande locatie, bevat vier operatiekamers. Elke OK is voorzien van een eigen opdekruimte, waar onder meer het instrumentarium voor de operaties wordt klaargelegd. Voorheen werd deze handeling op de OK uitgevoerd en dat kostte gemiddeld een kwartier per operatie. “Dankzij de opdekruimtes besparen we circa anderhalf uur per OK per dag en dat betekent een efficiëntiewinst van 20 procent. Zo kunnen we met vier OK’s dezelfde productie draaien als voorheen met vijf”, vertelt Tamara.

Custom made

Treant heeft de gebruikers van het OK-centrum nauw betrokken bij de ontwerpfase. “Wij zijn in het ontwerp begeleid door OKCN en maakten structureel deel uit van het overleg met de architect en het ingenieursbureau”, vertelt afdelingshoofd Tamara. Middels dummysessies konden OK-medewerkers hun toekomstige werkplek vooraf uittesten. “Zo konden ze beoordelen of de afmetingen van de ruimte en de positie van de pendels aan hun eisen voldeden. Op basis van hun input hebben we de OK’s en de verkoeverruimte op maat gemaakt en ingericht, custom made dus.” Ook tijdens de renovatie was er een kort lijntje tussen de bouwers en de gebruikers. “Als er te veel geluidsoverlast werd ervaren, was één telefoontje voldoende om de sloop- en bouwactiviteiten stil te leggen. Die hotline hielp om het spanningsveld tussen bouw en patiëntenzorg te overbruggen”, vertelt Theo. 

Gedurende de sloop die naast de verkoever en de Acute Zorg Afdeling (AZA) plaatsvond, werd een strikt regime ingesteld: na een half uur slopen was het een half uur stil. “Als je draagvlak wilt behouden, moet je ook momenten van rust inbouwen. Zowel voor onze patiënten, directe gebruikers als voor onze boven- en onderburen, zoals het lab, de poliklinieken en de röntgenafdeling.” 

Goodiebag

Ook OK-patiënten van Treant Bethesda zijn nauw betrokken bij het renovatietraject. Op het preoperatieve spreekuur kreeg iedereen een goodiebag met voorlichtingsmateriaal en een uitnodiging voor een rondleiding uitgereikt. Honderden patiënten en hun naasten maakten hiervan gebruik en zagen hoe het nieuwe OK-complex vorm kreeg.

De grootste uitdaging van deze complexe bouwoperatie was de letterlijke scheiding van het bouw- en zorgproces. Daartoe werden stofdichte wanden en tunnels opgetrokken, “want stof kan een grote bedreiging vormen tijdens operaties”, doceert Tamara. Om de risico’s verder te minimaliseren, zijn middels werkplannen nauwe afspraken met de aannemer gemaakt, onderdrukken gecreëerd en de hoeveelheid stofdeeltjes in de lucht is gemonitord. “Deze beheersmaatregelen waren gedurende de negen bouwfasen toereikend, het bouwproces is stabiel verlopen. Er hebben zich geen calamiteiten voorgedaan”, concludeert Theo tevreden.

Extra stappen

De intensieve verbouwing heeft veel van alle betrokkenen gevraagd. “We hebben een groot beroep gedaan op de flexibiliteit van medewerkers en de aannemer”, benadrukt Tamara. Door hen voortdurend te informeren – via een bouwapp en nieuwsbrief, en continu te evalueren en bij te sturen, heeft iedereen extra stappen gezet. Dat laatste geldt ook voor de ondersteunende diensten van Treant, zoals de technische dienst, de schoonmaakmedewerkers, de afdeling ICT, Hygiëne & Infectiepreventie en de facilitaire dienst. “Zonder hun inzet was dit proces nooit zo voortvarend verlopen”, oordeelt de projectmanager. Het resultaat van twee jaar slopen en bouwen stemt hem en Tamara zeer tevreden.

Peter Noordhuis (li.) en Theo Spoelstra. Beide projectleiders bij de afdeling Huisvesting en Bouw van Treant.

 

“Nadat ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal vorig jaar een nieuw OK-centrum heeft gekregen, is locatie Bethesda nu ook klaar voor de toekomst.” De Hoogeveense operatiekamers worden met name gebruikt voor planbare operaties, zoals knie- en heupoperaties en mammachirurgie. “Met dit nieuwe OK-centrum voldoen we aan de nieuwste medische richtlijnen, kunnen we efficiënter werken en de patiënt de beste zorg bieden”, verzekert Tamara.

Wat is terugkijkend het geheim van dit geslaagde bouwproces? “Een zeer gedegen voorbereiding en de juiste persoon op de juiste plaats”, reageert het afdelingshoofd. Deze operatie is voor haar meer dan geslaagd. “Het resultaat is mooier dan ik had durven dromen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details