Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Triamant Bree: Alle ingrediënten voor een moderne Blue Zone
Het voormalige kloosterdomein Gerkenberg in Bree is door Triamant getransformeerd tot een levendige woon- en leefbuurt voor een mix van generaties.

Triamant Bree: Alle ingrediënten voor een moderne Blue Zone

Triamant Bree is met recht een dorp in een stad; een autoluwe woonbuurt met 148 woongelegenheden en tal van andere voorzieningen. Alle ingrediënten voor een moderne Blue Zone zijn aanwezig, waar men een gelukkig, gezond en lang leven kan leiden. Reden voor ons om eens een kijkje te gaan nemen in Bree en vooral ook de uitdagingen van de verbouwing van de prachtige oude kloostergang te bespreken met hoofdaannemer MBG uit Antwerpen.

De eerste bewoners zijn intussen al verhuisd naar hun nieuwe woning.

Het concept van Triamant is redelijk uniek, hoewel er intussen al vier vergelijkbare ‘buurten’ zijn ontwikkeld. Triamant Bree is de vijfde woon- en leefbuurt na Triamant Haspengouw (Sint-Truiden), Geluwe, Aunove (Zottegem) en Ronse. “Ons concept gaat uit van een mix van generaties die door elkaar heen leven”, begint Kristien Vandenberghe, Head of Culture & Communication bij Triamant. “Sommigen zijn kerngezond, anderen hulpbehoevend. De jongste bewoner is bijvoorbeeld 15 maanden jong, de oudste 103 jaar oud. We plukken in ons concept zeker elementen van kangoeroewoningen of cohousingconcepten, maar bieden meer privacy, meer ruimte en meer gezelligheid. Er zit veel flexibiliteit in ons concept – geschikt voor tijdelijke of permanente bewoning – met extra voorzieningen die ook toegankelijk zijn voor de omgeving. Omwonenden zijn net zo welkom als de bewoners zelf.”

Onvoorziene zaken

Triamant Bree herbergt 148 wooneenheden in nieuwe en gerenoveerde gebouwen, een multi-inzetbare lobby, een brasserie met zonneterras en gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes, waaronder de multi-inzetbare ontwijde kerk. “De nieuwbouwvolumes functioneren volledig autonoom, maar zijn wel met elkaar verbonden”, zegt Herman Feys, projectleider bij MBG. “Daar zat dan ook niet zozeer de uitdaging voor ons. Nee, het speciale aan dit project was toch wel de verbouwing van het oude klooster en de kerk in neogotische stijl. We hebben de bestaande structuur van het klooster helemaal moeten strippen en zelfs alle vloeren eruit gehaald, om vervolgens van binnenuit de vloeren en wooneenheden opnieuw vorm te geven. Je keek vanuit de begane grond zo tot aan de nok. Een dergelijke verbouwing in goede banen leiden en naar nieuwbouweisen brengen, is absoluut moeilijker dan nieuwbouw. Bovendien liepen we regelmatig tegen onvoorziene zaken aan, waarvoor we snel de juiste oplossingen moesten bedenken.” Vandenberghe vult aan: “MBG is er bijzonder goed in geslaagd om de charme van vroeger te combineren met alle luxe van nu.”

De nieuwbouwvolumes functioneren volledig autonoom, maar zijn wel met elkaar verbonden.

Hightech kelder

Het ontwerp van Triamant Bree komt van de hand van B2Ai. “Zij hebben de vertaalslag gemaakt van hetgeen wij conceptueel willen uitdragen naar het uiteindelijke ontwerp”, vervolgt Vandenberghe. “We zijn bouwheer én tegelijk ook exploitant. Dat maakt dat we in tegenstelling tot sommige klassieke projectontwikkelaars strategische en duurzame keuzes maken. Triamant blijft op de lange termijn in de buurt aanwezig. Wij willen bouwen aan duurzaam samenleven.” Feys: “De oude kelder van het klooster, die van origine is opgedeeld in verschillende ruimtes, zit propvol techniek. Het was echt passen en meten. Om alle installaties in de kelder te kunnen onderbrengen, hebben we een groot aantal gaten moeten boren door de dikke kelderwanden. Niet bepaald een alledaagse klus, maar het resultaat is werkelijk uniek. Je verwacht onder een voormalig klooster natuurlijk niet zo’n hightech ruimte.”  

Transparante gordijnstof
Voor dit project leverde Vescom de transparante gordijnstof Chira.


Vescoms collectie transparante gordijnstoffen omvat talloze stoffen, variërend van subtiele neutralen tot unieke accenten en verfijnde metallics. De collectie is gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk geprijsd en omvat grafisch gestructureerde stoffen en getextureerde weefsels. De transparante collectie valt naadloos van plafond tot vloer en biedt een oplossing voor ieder interieur.

Triamant Bree is met recht een dorp in een stad; een autoluwe woonbuurt met 148 woongelegenheden en tal van andere voorzieningen.

Blue Zone

De ontwijde kerk vormt een belangrijk onderdeel van de nieuwe woon- en leefbuurt. “Hier bevindt zich onder meer de open keuken van de brasserie”, zegt Vandenberghe. “Bovendien is de kerk straks inzetbaar als multifunctionele ruimte voor allerlei activiteiten, workshops en partijen voor zowel bewoners als omwonenden. Voor velen wordt het een feest der herkenning. Alleen al tijdens de bouw zijn er vele verhalen uit het verleden naar boven gekomen. Bovendien levert de kerk een belangrijke bijdrage in de kenmerkende Blue Zone pijlers die we in deze buurt willen integreren. In de vijf Blue Zones ter wereld worden mensen opvallend vitaal en gelukkig ouder. Dat willen wij ook. Volgens wetenschappers zit hun geheim in hun levensstijl: leven in een hechte community met veel sociaal contact, genoeg beweging, gezonde voeding, voldoende slaap, een doel in het leven en het blijven prikkelen van de hersenen. Wie leert dansen of een nieuwe taal onder de knie wil krijgen, is dus op meer dan één manier goed bezig. Bij Triamant stimuleren we dit soort zaken op elke leeftijd. Het verhoogt de kwaliteit van leven.”

Het speciale aan dit project was toch wel de verbouwing van het oude klooster.

De voormalige kloostersite Gerkenberg is door MBG in anderhalf jaar tijd getransformeerd tot de woon- en leefbuurt die het nu is. “De planning tijdens de start in juni 2019 was al vrij krap, maar ondanks corona waar we ook nog eens mee te maken kregen, hebben we het project uiteindelijk toch kunnen opleveren op de voorziene einddatum”, zegt Feys. “De eerste bewoners zijn intussen al verhuisd naar hun nieuwe woning en we merken dat de mooiste plekjes het snelst worden vastgelegd”, besluit Vandenberghe. Het volgende project van Triamant is ook alweer samen met MBG opgestart: een nieuwe woon- en leefbuurt met 125 wooneenheden in Puurs.   

Feiten en cijfers

Aannemer
Care for Life / Triamant, Oud-Turnhout

Architect 
B2Ai, Brussel, Gent, Roeselare

Hoofdaannemer
MBG, Antwerpen

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details