Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Typisch Tergooi
“Het is ons gelukt om iets neer te zetten wat praktisch en functioneel is, zonder afbreuk te doen aan het ontwerp.”

Typisch Tergooi

Inrichting van nieuw ziekenhuis is gastvrij, patiëntvriendelijk en vertrouwd

De inrichting van het nieuwe Hilversumse ziekenhuis Tergooi MC is in handen van Lensen, al bijna 50 jaar een gepassioneerde projectinrichter. “Door het fantastische samenspel van opdrachtgever, architect en projectinrichter hebben we een mooi, functioneel en herkenbaar ziekenhuis ingericht”, zegt Edwin van der Waal, directeur en mede-eigenaar van Lensen.

Het interieur is per ruimte geoptimaliseerd.

Lensen is één van de grotere inrichters op het gebied van ziekenhuisinrichting, met een kennis- en inspiratiecentrum voor de zorg in ­Zaltbommel. “Maar dat geeft bij een aanbesteding geen garanties”, zegt Van der Waal. “Het idee dat er ook een andere partij gekozen kon worden, vond ik best spannend.” Uiteindelijk kreeg Lensen de opdracht zelfs dubbel; niet alleen voor de inrichting maar ook voor de licht- en zichtwering. “We brengen interieurbeleving, maar blijven weg van het medische.”

Gastvrij en patiëntvriendelijk, met oog voor de mens.

Fantastisch resultaat

Architectenbureau Wiegerinck leverde de basis van het interieurontwerp, de ‘look and feel’. Passend bij de omgeving moest het interieur niet schreeuwerig, maar mooi en functioneel zijn. Gastvrij en patiëntvriendelijk, met oog voor de mens waren de termen die dienden als uitgangspunt. “Er lag een basis voor ons, maar wel met ruimte om die te optimaliseren”, zegt Van der Waal. “Zowel opdrachtgever als architect zijn gedurende het gehele proces betrokken gebleven. Wij hebben onze voorstellen steeds gefinetuned, tot ieders goedkeuren. Door deze bouwteamachtige manier van werken hebben we een fantastisch resultaat weten te bereiken.”

Van spreektafel tot kapstokhaak

Het ziekenhuis wordt volledig ingericht door Lensen opgeleverd. “Wij zorgen voor een vlekkeloze en complete afwerking. Op het medisch meubilair na leveren wij alles, van spreektafel tot kapstokhaak en prullenbak. Dat gaat verder dan alleen de standaard. We kijken naar wat er nodig is. Onze visie is ook duidelijk: oog voor de mens. Eén van de ontwerpprincipes is dat de gebruiker zich herkent, maar dat het tegelijkertijd zorgt voor de best mogelijke manier van werken. En dat geldt natuurlijk voor zowel de arts als de cliënt. Het is soms een hele reis om daar te komen, maar door onze fijne samenwerking is het goed gelukt”, zegt Van der Waal. 

Lensen weet op eigen wijze iets toe te voegen aan de ruimte. “Een standaard werkplek is zo geregeld. Maar door een afgeronde hoek, een extra kabelgoot of een dieper blad maak je een meubel extra functioneel. Zo maak je van maatwerk standaardisatie en heb je een interieur waarbij alle basisbehoeften consequent zijn uitgevoerd, maar wel geoptimaliseerd
per ruimte.”  

Eigen ontwerp

Voor de wachtruimtes ontwikkelde Lensen in overleg met opdrachtgever en architect een totaal nieuw meubel. “Dat idee ontstond tijdens de bouw. Omdat we al zo vroeg betrokken waren, was er ook genoeg tijd om een nieuw meubel te ontwikkelen. De bank die we ontworpen hebben, is meer dan een standaard bank. Variabel in afmeting en luxer dan gebruikelijk. Het is ons gelukt om iets neer te zetten wat praktisch en functioneel is, zonder afbreuk te doen aan het ontwerp.”

Kilometers

Lensen onderscheidt zich niet alleen in het aanbieden van functionele producten. Van der Waal: “We gaan verder dan alleen het leveren van meubelen. We zijn een logistieke dienstverlener en leveren turnkey op. Die inhuis-operatie doen we ook met onze eigen mensen. Eén van onze collega’s loopt op het moment kilometers in de week door het Tergooi MC, om ervoor te zorgen dat alles naar wens op de juiste plek geleverd wordt. Dat is wel typerend voor Lensen. Het voegt iets toe aan de kwaliteit van onze dienstverlening.”

In mei van dit jaar is de volledige ingebruik­name van het Tergooi MC. Dan komt praktisch samen waar Lensen hard voor heeft gewerkt, van spreek- of onderzoekskamer tot wachtgebieden en licht- en zichtbeheer. “Het is een schitterende samenwerking tussen architect, opdrachtgever en projectinrichter”, zegt Van der Waal. Dat komt het eindresultaat alleen maar ten goede. “Het is gastvrij en patiëntvriendelijk, herkenbaar en daarmee typisch Tergooi.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details