Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
UHasselt, Jessa en ZOL zetten nieuwe stap in Limburgse gezondheidszorg. LCRC gaat van start

UHasselt, Jessa en ZOL zetten nieuwe stap in Limburgse gezondheidszorg. LCRC gaat van start

Na bijna tien jaar medisch wetenschappelijk onderzoek in Limburg start een nieuwe fase voor het Limburg Clinical Research Program. Het LCRP wordt LCRC. Een onderzoekscentrum dat meer dan ooit inzet op het versterken van topmedische en wetenschappelijke gezondheidszorg in het belang van de patiënt.

In 2010 ging het Limburg Clinical Research Program (LCRP) van start. Een samenwerking tussen het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), Jessa Ziekenhuis en Universiteit Hasselt. Samen kozen zij ervoor om patiëntgedreven medisch wetenschappelijk onderzoek uit te bouwen in Limburg. Inmiddels telt de samenwerking een 100-tal academische onderzoekers met R&D activiteiten in de domeinen cardiologie, gynaecologie/fertiliteit, infectieziekten, oncologie, anesthesie/neuro en orthopedie. Dergelijke samenwerking tussen een universiteit en twee grote ziekenhuizen op vlak van onderzoek en onderwijs is uniek in Vlaanderen.

Fibricheck en Lasercentrum
De afgelopen jaren kende het LCRP een sterke groei, met 60 (gestarte) doctoraatstrajecten, meer dan 400 internationale wetenschappelijke publicaties, en vele samenwerkingen met nationale en internationale partners. Er werden inmiddels diverse resultaten geboekt op vlak van betere behandeling, diagnose en preventie.

Zo zal binnenkort het Lasercentrum opstarten, waarin alle expertise rond lasertherapie gebundeld wordt, een uniek leercentrum voor experten binnen en buiten België. En het LCRP spin-off bedrijf Qompium/Fibricheck is baanbrekend met de CE-gemarkeerde detectie-app voor hartritmestoornissen. Dit alles maakt LCRP tot een uitdagende omgeving voor artsen, specialisten, paramedici en (junior) onderzoekers.

Regionale ontwikkeling
De opstart van het LCRP was mogelijk dankzij financiële steun van onder meer Limburg Sterk Merk (LSM) en het Strategisch Actieplan Limburg in het kwadraat (SALK). “De uitbouw van LCRP paste in de versterking van de Limburgse kenniseconomie en draagt bij aan innovatie in life sciences en zorgeconomie. We zijn verheugd dat hiermee kansen worden geboden aan talentvolle artsen en wetenschappers in onze regio. Bovendien heeft het voorbije onderzoeksprogramma gezorgd voor een sterke investeringsomgeving voor start-ups en spin-offs, die o.a. in Bioville en op de Corda-campus kunnen worden gehuisvest,” zegt Tom Vandeput, gedeputeerde voor economie namens de provincie Limburg.

Onderzoeksprogramma wordt Onderzoekscentrum
Nu deze toegekende impulsmiddelen ten einde lopen engageren de drie partners – ZOL, Jessa en UHasselt – zich om het LCRP verder te zetten én verder uit te bouwen tot een academisch klinisch onderzoekscentrum. Een centrum dat met haar internationale blik een belangrijke stimulans wil zijn voor het academisch onderwijs, topmedische zorg en healthcare innovatie in Limburg. Waarbij er ook expliciet gekeken wordt naar samenwerkingen en dienstverleningsprojecten met het bedrijfsleven in Limburg en Vlaanderen.

Voor UHasselt zorgt LCRC voor de belangrijke academische onderbouwing van de huidige en toekomstige opleidingen in het domein van de (bio)medische wetenschappen. Jessa en ZOL zien dan weer hun topmedische zorg ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, waarbij ook de onderzoeksambities van hun artsen gerealiseerd worden en jonge talentvolle artsen en wetenschappers opgeleid worden. LCRC brengt wetenschappelijk onderzoek letterlijk binnen in de ziekenhuizen, en dat komt patiënten alleen maar ten goede.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details