Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Uitbreiding Bravis Ziekenhuis Bergen op Zoom

Uitbreiding Bravis Ziekenhuis Bergen op Zoom

Geen ziekenhuisomgeving maar een hotelachtige setting. Dat was het uitgangspunt voor het Moeder & Kindcentrum (MKC) van het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom. Maar liefst 27 luxe ingerichte kraamsuites heeft het nieuwe MKC, dat een groot deel van de regio West-Brabant en Zeeland bedient.

Op 22 mei opende het MKC officieel haar deuren, na een intensieve bouwperiode van ruim een jaar. “De bouwtijd loog er niet om voor een gebouw van deze omvang, bovenop een gebouw waar de zorg gewoon bleef doorlopen”, zegt bouwmanager en ontwerper Bert Beijersbergen. Het nieuwe MKC bevindt zich op de eerste verdieping van de tweelaagse nieuwbouw, die bovenop de bestaande SEH/HAP is geplaatst. Op de begane grond is poliklinische zorg gevestigd en de tweede verdieping is bestemd voor herstelgerichte zorg (herstelhotel).

Het Moeder & Kindcentrum heeft 27 identiek uitgevoerde suites, waarvan tien kraamsuites, tien verlossuites en zeven couveusesuites met aansluitend vijf logeersuites met vijf couveusekamers. Ook zijn er vier tweepersoonskamers voor zwangeren. In het centrum werken gynaecologen, kinderartsen, verpleegkundigen, verloskundigen en andere teamleden van de ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal samen, evenals eerstelijns verloskundige praktijken en kraamcentra uit West-Brabant.

Family Centred Care
De aanleiding voor de ontwikkeling van het Moeder & Kindcentrum was tweeledig, vertelt zorgmanager Carina Luiten. “Binnen het ziekenhuis speelde al enige tijd het idee om te gaan werken volgens het Family Centred Care-principe, het van origine Amerikaanse concept van kraamsuites. Daarnaast speelde in onze regio de concentratie van zorg. Begin 2015 zijn het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom en het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal officieel gefuseerd. Met één goed uitgerust en modern Moeder & Kindcentrum kunnen we straks voldoen aan de wettelijke eis om 24/7 een gynaecoloog, kinderarts, anesthesist en OK-team beschikbaar te hebben.”

Het belangrijkste uitgangspunt voor het MKC is: moeder en kind worden niet gescheiden. Ook niet als de baby couveusezorg nodig heeft. Dat is uniek in Nederland, weet Luijten. “Ik ben in het voortraject in heel veel centra gaan kijken en het enige minpuntje dat ik steeds weer tegenkwam, was dat zieke baby’s werden overgebracht naar een couveuse-afdeling. Wij hebben zeven couveusesuites ingericht met alle benodigde apparatuur. Veel prettiger voor zowel moeder als kind.”

Kenmerkend voor alle 27 suites is de huiselijke sfeer. Daar is bewust voor gekozen legt Bert Beijersbergen uit. “In een ziekenhuis ben je ziek, maar je bent meestal toch niet ziek als je net bent bevallen? Wij wilden zoveel mogelijk de associatie met een ziekenhuis vermijden. We hebben daarom een aparte entree gemaakt, ver van de hoofdingang. Is echter spoedeisende zorg nodig, dan is die heel snel bereikbaar. De inrichting van de suites is zodanig dat alle benodigde apparatuur aanwezig is, maar niet in het zicht staat. Reanimatieapparatuur, bewaking et cetera zijn onzichtbaar in de achterwand weggewerkt. Inklapbare gekleurde banken zijn ook te gebruiken als bed, zodat de partner kan blijven overnachten. Ook heeft iedere suite de beschikking over een eigen badkamer.”

Flinke klus
Het vertalen van het hotelidee naar een operationele uitwerking was een flinke klus die kon worden geklaard doordat alle betrokkenen in een vroeg stadium aan tafel zaten. Hoofd huisvesting Raymond van Tilburg: “We hebben ervoor gekozen om niet alles tot in detail uit te werken in een plan van eisen, maar om partijen mee te laten denken. Dat was overigens ook de enige manier om dit traject binnen een jaar te kunnen realiseren. Bergh Bouw heeft bijvoorbeeld veel ideeën aangedragen qua slimme bouwtechnieken. Zo zijn alle badkamers geprefabriceerd en konden er veertig op één dag worden geïnstalleerd. Ook de buitenwanden zijn geprefabriceerd met ook nog eens geoptimaliseerde isolatie. Een duurzaam aspect dat we niet hadden kunnen realiseren op de bouwplaats.”

Een bouwtechnische uitdaging voor Bergh Bouw was de noodzakelijke versteviging van de staalconstructie van het bestaande SEH/HAP-gebouw. Projectleider Koen Haest: “Het gebouw was niet overal geschikt om er twee lagen op te zetten. We hebben flink wat hoofdbrekens gehad over hoe we de staalconstructie het beste konden verstevigen zonder teveel overlast te veroorzaken. Immers, de SEH/HAP moest kunnen blijven doorwerken. Uiteindelijk hebben we de bestaande kolommen verzwaard door middel van een twee componentenmortelsysteem. Een nat systeem, waardoor lassen niet nodig was en de overlast beperkt bleef.”

Meerwaarde samenwerking
Ook Jack Delhez, locatiemanager van installateur Cofely, ziet de meerwaarde van de intensieve samenwerking in het voortraject. “Doordat we vanaf het begin deel uitmaakten van het team, konden we meedenken over de integratie van de modernste technieken op installatiegebied. Zo sturen we de verlichting en de in hoogte verstelbare commodes met digitale technieken in plaats van de traditionele schakeltechnieken. Ook bijzonder is de klimaattechniek. Een lastig punt in ziekenhuizen, waar het altijd warm is. Hier hebben we een klimaatsysteem geïnstalleerd waardoor je in de ene kamer kunt koelen en in de andere kunt verwarmen.”

Alle betrokkenen zijn trots op het eindresultaat, dat in een zeer goede sfeer tot stand is gekomen. “Qua beleving gaat dit centrum hoog scoren, ik denk in de top drie van Nederland”, stelt Beijersbergen.

Tekst: Margot Visser Fotografie: Guust Cleiren

 

FEITEN EN CIJFERS
Opdrachtgever Raad van Bestuur Stichting Bravis ziekenhuis
Ontwerp Beijersbergen BV Ontwerp en Bouwmanagement Amsterdam
Aannemer Bergh Bouw Bergen op Zoom
Bouwmanagement Beijersbergen BV
Kleur advies interieur Studio 5802 te Venray
Constructeur GJM Bouwadviseurs Bergen op Zoom
E+W-installatie Cofely zw
Buispostsystemen Swisslog Apeldoorn
Vloer Armstrong, ’s-Hertogenbosch

Vaste Inrichtingen Verschuren Interieurbouw, te Eindhoven

Bouwtijd
• Ontwerp periode: aanvang eind 2011 en gereed najaar 2012
• Start sloop: eind 2013
• Start nieuwbouw januari: 2014
• Oplevering: mei 2015

Totale oppervlakte gebouw
815 m2 polikliniek
2525 m2 Moeder en kindcentrum
2225 m2 herstel gerichte zorg

Totale bouwkosten investering circa € 12,5 miljoen euro

 

i-project-infov3 Projectinfo

Veelzijdige vloeroplossingen voor diverse toepassingen
Armstrong Floor products is dé toonaangevende fabrikant van vloerbedekkingen in Europa. Het productprogramma bestaat uit commerciële elastische vloerbedekkingen van het merk DLW. Daaronder luxury vinyl, dat is toegepast in het Moeder & Kindcentrum van het Bravis ziekenhuis.

Solid PUR homogeen vinyl is toegepast in de behandelkamers. Aansluitend is in de gangen en algemene ruimten gekozen voor de Scala 100 PUR houtvinyl stroken in een zeer breed kleurenspectrum. Dit geeft een speels en verrassend effect. Door de warme uitstraling is het voor de bezoekers een prettige omgeving geworden.
DLW Scala bestaat uit designtegels met verbluffende houtdessins en uitzonderlijke structuren. Door verschillende slijtlaagdiktes is Scala zeer divers toe te passen en kwalitatief erg sterk.

De Solid heeft zich jaren bewezen in diverse toepassingsgebieden van laboratoria tot patiëntenkamers. Door het rustige dessin is DLW Solid eveneens breed toepasbaar.


 

Verrijdbare stoelen en tilliften met comfort als speerpunt
Comfort en veiligheid als speerpunten en de meest ideale oplossing als uitgangspunt. Met die intentie heeft Lopital voor de Geriatrische Revalidatie Zorg, de nieuwbouw bij het Bravis ziekenhuis Bergen op Zoom, verrijdbare stoelen en tilliften geleverd. Die order verliep via de Stichting Tante Louise-Vivensis.

Ivan Alvares van Lopital spreekt over een jarenlange samenwerking met de zorginstelling en somt de specifieke kenmerken van de stoelen op. “Intuïtief gebruik, hoogwaardige kwaliteit, lage TCO en een mooie uitstraling. Een cliëntwaardige stoel om zittend te douchen.” In relatie met de verrijdbare tilliften noemt hij onder meer comfort en veiligheid door gebruik te maken van een tweepuntsjuk. “Zo hebben we met het brede assortiment tilbanden een oplossing voor elke tilsituatie. Daarnaast hebben we een ruime voorraad en dus korte levertijden.”

Alvares geeft aan dat er door Lopital veel in eigen huis wordt vervaardigd, waardoor men feeling met de markt heeft. “De toepasbaarheid en de kwaliteit sluiten aan bij de wensen van de gebruikers. De uitgangspunten en eisen worden in goed overleg geformuleerd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details